Elbil24-undersøkelse 2021

Sjekk lista: Disse elbil-eierne er mest og minst fornøyde

Elbil24-leserne er stort sett meget godt fornøyde med bilene sine. Her ser du hvem som er mest - og minst fornøyde!

PREMIUM: To av de fire bilene på bildet topper i Elbil24s undersøkelse om hvor fornøyde elbileierne er med bilene sine. Foto: Jamieson Pothecary
PREMIUM: To av de fire bilene på bildet topper i Elbil24s undersøkelse om hvor fornøyde elbileierne er med bilene sine. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): I vår store rekkevidde-undersøkelse tidligere i år, spurte vi leserne våre om hvor fornøyde de var med elbilene sine. Vi fikk inn over 1000 besvarelser, og resultatene levner ingen tvil:

Elbil24-leserne er i all hovedsak meget godt fornøyd med elbilene sine.

Hele 73,5 prosent gir bilen sin enten terningkast 5 eller 6. Bare 4,3 prosent gir bilene terningkast 1 eller 2:

Sjekk lista: Disse elbil-eierne er mest og minst fornøyde

Skyhøyt snitt

Ser vi alle terningkastene under ett, havner vi på et snitt på 4,84 av 6. Det tilsvarer altså terningkast 5 - som må sies å være oppsiktsvekkende høyt.

Det er også interessant å se at blant de 20 bilene med flest registrerte besvarelser, har ingen fått lavere enn 4,22 i snitt - altså terningkast 4, som indikerer at man stort sett er fornøyd med bilen.

Nederst i saken kan du se rangeringen på de 20 bilene med flest registrerte besvarelser.

Det er naturligvis en sammenheng mellom alder på bilen og antallet som får toppkarakter. Vi finner imidlertid også dem som gir terningkast 6 på en 2011-modell Nissan Leaf, med kommentarer som «God bil nesten gratis», «Mye bil for pengene» og lignende. Her gir man altså terningkast ut fra hvilke forventninger man har til en 10 år gammel, rimelig elbil.

Det samme gjelder i motsatt ende av skalaen: Det er for eksempel flere 2020-modeller som har fått terningkast 1, sannsynligvis fordi man har ekstra høye forventninger når man går til innkjøp av en ny (og kostbar) bil, og straffer den hardt når man opplever at den ikke innfrir forventningene.

Dette er de mest fornøyde eierne

Hvis vi bryter karakterene ned på bilmodell, har vi regnet ut snittet på de 20 med flest registrerte svar. Aller mest fornøyde er eierne av Mercedes-Benz EQC, med et snitt på 5,47, med Jaguar i-Pace (5,45) og Kia e-Niro (5,41) hakk i hæl. De to første tilhører premium-segmentet, mens Kia e-Niro er en typisk folke-SUV til langt lavere pris.

Vinneren er en SUV som fikk en klar femmer på terningen i vår test, i forkant av lanseringen i 2019. Vi skrev blant annet at modellen var som skapt for Norge, med rekkevidde på over 40 mil, over 400 hestekrefter, tilhengerfeste, god byggekvalitet, god plass og proppet med utstyr.

Den vant også knepent vår trippeltest, der vi sammenlignet EQC mot Jaguar i-Pace og Audi e-tron senere samme år.

Mercedes-Benz Norge er selvfølgelig godt fornøyd med at Elbil24-leserne rangerer EQC helt øverst.

- At EQC oppnår den høyeste snittkarakteren, i et segment med hard konkurranse, er svært gledelig. Vi lever av og for fornøyde kunder. Derfor er det ekstra stas at kunnskapsrike elbileiere rangerer Mercedes-Benz på topp, og bekrefter at EQC er et solid produkt, sier kommunikasjonsdirektør for Mercedes-Benz Norge, Audun Hermansen.

FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør Audun Hermansen i Mercedes-Benz Norge. Foto: Bertel O. Steen
FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør Audun Hermansen i Mercedes-Benz Norge. Foto: Bertel O. Steen Vis mer

Han tror totalopplevelsen av komfort, kvalitet, krefter og luksus er hovedårsaken til det gode resultatet.

- EQC har appellert til en god miks av eksisterende og nye kunder, men felles for begge grupper er høye forventninger. Det er forventninger vi skal og må møte. Så enkelt er det når man representer stjerna, sier han.

VINNER: Med en snittkarakter på 5,47 av 6, er Mercedes EQC bilen som fikk høyest snitt blant Elbil24-leserne. Foto: Fred Magne Skillebæk
VINNER: Med en snittkarakter på 5,47 av 6, er Mercedes EQC bilen som fikk høyest snitt blant Elbil24-leserne. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Nummer to på listen, Jaguar i-Pace, er en klar konkurrent fra samme klasse. Den kom på markedet i 2018, og kommer i to utgaver, begge med rekkevidde på opp mot 47 mil etter WLTP-målemetoden. Også denne kan dra henger, noe som er en klar suksessfaktor i Norge.

Da vårt søsternettsted Dinside.no testet den i 2018, konkluderte de med at det var den beste elbilen de hadde kjørt på det tidspunktet - og skjenket den et terningkast 6.

2. PLASS: Jaguar i-Pace-eierne er nesten like godt fornøyd med bilene sine som eierne av Mercedes EQC, med et snitt på 5,45. Foto: Espen Stensrud
2. PLASS: Jaguar i-Pace-eierne er nesten like godt fornøyd med bilene sine som eierne av Mercedes EQC, med et snitt på 5,45. Foto: Espen Stensrud Vis mer

Kia e-Niro er en langt rimeligere familie-SUV, og det er ikke noen stor overraskelse at den kommer så godt ut i vår undersøkelse. I Elbilforeningens spørreundersøkelse Elbilisten fra i fjor sommer, gikk den helt til topps på fornøydhetsskalaen.

I vår vintertest av bilen i 2019 konkluderte vi med at dette antakelig er den bilen som gav mest for pengene på det tidspunktet. «Den har størrelsen, rekkevidden, ytelsene og utstyret - hva mer kan man be om?», skrev vi den gang, og gav den terningkast 5.

3. PLASS: Hakk i hæl følger Kia e-Niro, med 5,41 av 6 i snittkarakter. Foto: Fred Magne Skillebæk
3. PLASS: Hakk i hæl følger Kia e-Niro, med 5,41 av 6 i snittkarakter. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Her ser du rangeringen fra høyest til laveste snittkarakter - og som du ser, her er det ingen tapere. Merk også at de tre bilene som får lavest snittscore har vært betydelig lenger i markedet enn de tre på topp, noe som også spiller en rolle for karaktersnittet:

Sjekk lista: Disse elbil-eierne er mest og minst fornøyde

Hva med de andre?

Hvis du savner biler som Porsche Taycan, Volvo XC40 Electric og Mazda MX-30 i oversikten, er årsaken at vi fikk for få besvarelser fra eiere av disse bilene til å få godt nok datagrunnlag for å si noe kvalifisert om hvor fornøyde disse eierne er.

Men disse, og en mengde andre nye elbiler kommer garantert til å gjøre seg gjeldende i fremtidige undersøkelser på Elbil24.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.