Frosset bildør

Slik får du opp ei fryst bildør

Det viktigste tipset: ikke røsk!

FROSSET FAST: Når været går fra varmegrader til kuldegrader, eller når du har vasket bilen i vinter, er sjansen for at dørene fryser fast stor. Vi har trikset som forebygger. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Lite er så kjedelig som å komme til bilen en kald vinterdag der dørene er fryst igjen og ikke lar seg åpne fra utsiden. Særlig er dette et problem i overgangen fra mildt til kaldt vær, der regn og kondens fryser til is.

Det kan du heldigvis løse, og når du har løst det, bør du også sørge for å forebygge at det skjer igjen.

Pakningene fryser sammen

Det mest typiske scenariet er at det er selve døra, og ikke dørlåsen, som har fryst fast. Det skyldes at gummipakningene på døra og karosseriet har fryst sammen, og om du da velger å røske det du er kar for, kan det godt hende du får opp døra, men samtidig risikerer du å revne pakningene slik at de må byttes på verksted.

Det du imidlertid kan prøve først er faktisk den motsatte bevegelsen. Trykk døra inn i karosseriet rundt hele kanten (alternativt kan du banke forsiktig). Er du heldig har du da klart å presse løs og knust noen av isdannelsene mellom pakningene slik at døra lar seg åpne.

Varm opp

Dersom ikke det gjør susen, er det en annen ting som er god på å bekjempe is: varme. Her er det mange som lykkes med å fylle en pose med forholdsvis varmt vann og dra den langsmed dørkarmene.

En slik pose kan du også bruke for å få opp en kranglete ladeport, eller holde mot håndtaket dersom det er selve håndtaket som har fryst.

BIL: Kalde dager kan i verste fall føre til problemer med å komme inn i en frossen bil. Her får du løsningen på problemet! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Har du ingen pose for hånden, kan du også bruke varmt vann og helle forsiktig rundt dørkarmen, der du prøver å unngå å helle rett på vinduet.

Her anbefaler tyske Adac at du holder deg til en temperatur på 50 grader – for varmt vann kan være skadelig for lakken eller føre til at vinduet sprekker på grunn av temperaturforskjellen. Likeledes frarådes ting som hårfønere og varmepistoler.

Står du helt fast eller ikke har tilgang på varme kilder, bør du sjekke om det er noen av de andre dørene som lar seg åpne, så får du heller gjøre en gymnastikkøvelse inni kupeen. Kanskje vil det være lettere å åpne den vanskelige døra fra innsiden. Adac oppfordrer uansett til ikke å kjøre av gårde før du er sikker på at førerdøra lar seg åpne fra utsiden – i tilfelle ulykke.

Husk å tørke

En dør det har vært vanskelig å åpne på grunn av frost, vil være vanskelig å åpne senere også. Derfor bør du gjøre noen tiltak for å redusere faren for at det skjer igjen.

Dersom du helte på vann bør du nå tørke over gummilistene. Å la dem forbli våte er nesten en oppskrift på trøbbel neste gang de skal åpnes.

Så bør du gå over listene med silikonstift, som forhindrer gummipakningene å berøre hverandre og beskytter dem mot å tørke ut. Dette får du som regel tak i til en femtilapp i en bilrekvisitabutikk. Smør hele veien rundt med et tynt lag. Ikke bruk silikonspray – det kan skade lakken. I videoen på toppen av denne siden ser du hvordan det gjøres.

Gå gjerne over alle dørene og bakluka mens du er i gang. Dette kan det være greit å gjøre til en vane i forkant av hver vintersesong. Og når du har vasket bilen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.