Speedometer kan vise for mye

Slik sjekker du den egentlige farten din

Selv om du har nåla på 100 km/t kan det godt være at du kjører i 90, viser vår test.

I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i en Nissan Leaf – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mange er godt kjent med at speedometeret i bilen kan vise litt mer fart enn det du egentlig har, men avviket varierer fra bil til bil. Et ganske normalt avvik på biler Elbil24 har kjørt, er fra 4-6 prosent. Men det kan også være mer.

For bilprodusentene er kravet fra EU at speedometeret kan vise inntil 10 prosent for høy fart, men at de aldri kan vise lavere fart enn det du reelt har.

I praksis kan det altså være slik at du egentlig kjører i 90 km/t selv om speedometeret viser 100 km/t.

Ikke rart de andre fyker forbi i venstrefila, si!

Mål selv med en app

I videoen over ser du hvordan vi bruker en speedometer-app på telefonen for å se den reelle farten når vi kjører.

På vår eksempelbil ser vi for eksempel at vi bare kjører i 64 km/t når speedometeret står på 70 km/t, og at vi må helt opp i 77-78 km/t for egentlig å kjøre i 70.

Her viser speedometeret 78 km/t, mens den reelle farten bare er 70 km/t, som telefonen viser. Foto: Pål Joakim Pollen
Her viser speedometeret 78 km/t, mens den reelle farten bare er 70 km/t, som telefonen viser. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Prosentvis er avviket omtrent likt når vi har 100 km/t på speedometeret. Da kjører vi egentlig 90 km/t og når ikke reelle 100 km/t før nåla står på 110.

Mange apper

Apper som vi brukte finnes det mange av. Selv brukte vi Speedometer∞ (App store, gratis) for iPhone, men det finnes en drøss andre som fungerer på samme vis, og som gjerne har funksjoner for å måle 0-100-akselerasjon og den slags. På Android kan du for eksempel bruke GPS Speedometer (Play butikk, gratis), som ser ut til å være godt likt blant brukerne.

Disse appene bruker altså data fra GPS-modulen i mobiltelefonen, eventuelt kombinert med data fra gyrosensoren, og regner ut hastigheten ut fra hvordan telefonens posisjon forflytter seg når du kjører.

Det kan være lurt å ha telefonen fastmontert når du skal måle, så du ikke introduserer noen feilkilder, og holde farten noen sekunder så GPS-en får oppdatert seg.

Nye hjul kan endre spillereglene

Når du har stadfestet hvor stort avviket på speedometeret er i din bil, er det selvsagt fristende å lære seg avviket, slik at man etter hvert venner seg til å kjøre litt «raskere» enn fartsgrensa.

Vær da klar over at du bør gjøre sjekken på ny når du bytter hjul. Speedometeret i bilen viser jo farten ut fra hjulenes omkrets og hvor fort de roterer, så om du bytter ut slitte hjul, kan det brått være at denne omkretsen endres, slik at speedometeret i så fall får et endret avvik.

Skulle du være i markedet for nye dekk denne våren, kan du som Elbil24 Pro-medlem få tilgang til årets store sommerdekktest.

Vi har også sjekket hvor du får tak i dekkene billigst:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.