Dekktrykk:

Slurv kan gi dårligere rekkevidde

Husk at lufta du fyller nå vil trekke seg sammen når du kjører i kaldere vær. Brått kjører man med helt feil dekktrykk, og det straffer seg.

SJEKK OFTE: På vinterstid bør du være ekstra påpasselig med at du kjører med riktig trykk i dekkene. Foto: Shutterstock / NTB
SJEKK OFTE: På vinterstid bør du være ekstra påpasselig med at du kjører med riktig trykk i dekkene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I Nord-Norge er det allerede krav om minst 3 mm mønsterdybde på dekkene, og innen 1. november bør også alle i Sør-Norge få vinterhjulene på bilen.

Er du i markedet for et sett med nye dekk, kan du som Pro-medlem bruke Elbil24s interaktive tjeneste for å finne dekket som passer deg og din kjøring best, enten du vil ha dekk med eller uten pigg:

Mange har allerede byttet. Samtidig med hjulbyttet bør du også sørge for at dekktrykket matcher det som er anbefalt for din bil.

Informasjon om anbefalt dekktrykk finner du på de fleste biler enten i dørkarmen på fører- eller passasjersiden, på innsiden av tanklokket (ikke fullt så aktuelt på elbiler) eller i instruksjonshåndboka. Ofte vil du finne en oversikt med anbefalt dekktrykk på utvalgte biler på en plakat ved siden av luftkompressoren på en bensinstasjon.

PENGER UT AV VINDUET: Kjører du med for lite luft i dekkene, betyr det både økt slitasje og høyere forbruk. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Varierer med temperatur

Vær dog klar over at trykk også er en funksjon av temperatur. Om du for eksempel fylte luft slik at dekktrykket ble riktig mens det var 10 plussgrader, vil trykket være lavere når det er 10 minusgrader.

Tommelfingerregelen her er at dekktrykket synker 0,1 bar for hver 10. grad temperaturen synker (i realiteten: 1–2 PSI eller 0,07 til 0,14 bar). Så fra +10⁰C til -20⁰C vil du altså oppleve et trykkfall på rundt 0,3 bar i dekkene.

I tillegg vil dekktrykket synke jo høyere de befinner seg over havet.

Derfor risikerer du altså, om du skal til fjells med lavere temperatur, å kjøre med vesentlig lavere dekktrykk enn anbefalt.

Det er flere grunner til at det er dumt, blant annet at:

  • risikoen for vannplaning øker
  • bilen får svakere styreegenskaper og lengre bremselengde
  • rullemotstanden øker, så for elbileiere blir rekkevidden kortere
  • dekkene slites raskere

Sjekk ofte

I vintersesongen varierer temperaturene ofte mer enn de gjør på sommerstid, og det er derfor viktigere jevnlig å sjekke trykket i dekkene. Gjør det gjerne 1–2 ganger per måned i vintersesongen.

Om du hurtiglader bilen en gang eller to i måneden kan det være en fin anledning til å svinge innom en eventuelt nærliggende bensinstasjon for å sjekke lufttrykket.

Tips: Gjør dette etter at du har hurtigladet, slik at dekkene har fått kjølt seg ned til omgivelsestemperatur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.