Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Elbilene dominerer fullstendig på salgslistene her til lands, og resten av verden følger nå etter. Elektrifiseringen er en viktig del av det grønne skiftet og en mer miljøvennlig bilpark.

Disse dekkene gir best rekkevidde
Dekk-dilemmaet
Men ikke alt ved elbilene er like miljøvennlig. Fortsatt ruller de rundt på fire bildekk som slites, punkteres, og som i beste fall havner på søppelfyllinger til slutt.
Årlig produseres rundt 3.000.000.000 bildekk i verden, av svært variabel kvalitet og med stoffer som ikke alltid er av det miljøvennlige slaget. I mange deler av verden havner gjerne slitte og punkterte dekk på svære bål som spyr ut giftig røyk i atmosfæren.
Heldigvis jobber noen av de store dekk-aktørene med løsninger som kommer til å gi oss mer miljøvennlige dekk på sikt, deriblant den franske dekkgiganten Michelin.

Disse dekkene skremmer oss
Resirkulert og punkteringsfritt
En av oppfinnelsene selskapet har jobbet lengst med i så henseende, er det punkteringsfrie dekket som de har kalt Uptis (Unique Punctureproof Tire System), der en stor del av konstruksjonen kommer fra resirkulert plastavfall.
Det er imidlertid ikke det mest oppsiktsvekkende. Dekket har nemlig en konvensjonell overflate, men er ikke luftfylt på samme måte som et vanlig bildekk. På innsiden sitter det i stedet tett i tett med lameller laget av glassfiberforsterket plast.
Lamellene sørger for å stive opp dekket og gi bæreevne og demping som et luftfylt dekk, men siden det ikke er noe lufttrykk, kan det heller ikke punktere.

Merket ikke forskjell
Etter mange år med utvikling, der også General Motors har vært involvert, begynner nå dekket å bli produksjonsklar. Nylig kjørte Michelin en åpen demonstrasjon der publikum fikk sitte på i en elektrisk Chevrolet Bolt med Uptis-hjul, og ifølge dekkprodusenten var det ingen av passasjerene som følte noen forskjell fra konvensjonelle dekk.
Michelin har som mål at dekket skal komme på markedet i 2024, og på sikt er målet å erstatte alle dekkomponentene med organiske eller resirkulerbare materialer.
Siden dekket ikke krever etterfylling og annet vedlikehold, ser produsenten for seg at det blant annet vil være et smart valg for bildelingsløsninger og selvkjørende biler.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.