Digitalt førerkort

Unngå denne førerkort-tabben i sommer

Mange nordmenn vil ta i bruk bilen i sommer. Skjer det i utlandet, bør du kjenne til reglementet.

Mange nordmenn lar det fysiske førerkortet ligge igjen hjemme nå som det digitale førerkortet er enkelt tilgjengelig på telefonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Mange nordmenn lar det fysiske førerkortet ligge igjen hjemme nå som det digitale førerkortet er enkelt tilgjengelig på telefonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): I tre og et halvt år har digitalt førerkort vært tilgjengelig for nordmenn. Allerede i mai i fjor var det over to millioner som hadde lastet ned appen og lagt inn førerkortet sitt på mobilen.

Tjenesten kan benyttes gratis av alle personer med gyldig norsk førerkort, forutsatt at det finnes et digitalt bilde lagret i Statens vegvesen sitt bilde- og signatur­register.

Gyldig på polet?

Du kan ikke forvente at det digitale førerkortet fungerer som gyldig legitimasjon på for eksempel posten eller vinmonopolet, slik du gjerne benytter ditt fysiske førerkort.

Det digitale førerkortet er i utgangspunktet kun gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.

Det eneste du må huske på er å ha strøm på telefonen til hele kjøreturen, og at skjermen må være lesbar.

Bilprodusentene ga barna kjøreopplæring. Deretter lot de dem konkurrere i kjøreferdigheter med egne foreldre. Vis mer

Utlandet

Skal du kjøre bil i utlandet, hjelper det derimot ikke med verken fulladet telefon eller speilblank skjerm. Du må ha med ditt fysiske førerkort.

Det oppgir States vegvesen på sine nettsider.

Det betyr at du må ha med deg det fysiske førerkortet enten du skal en kjapp tur til Sverige eller på bilferie i Italia.

Seniorrådgiver og produkteier av digitalt førerkort i Statens vegvesen, Bujar Llukaj, forklarer nærmere:

- Det digitale førerkortet er et nasjonalt førerkort. Det er et felles direktiv som gir gjensidig anerkjennelse for det fysiske førerkortet når du kjører i utlandet. Et slik ordning er foreløpig ikke på plass for det digitale. Det digitale førerkortet er vel så bra, men det anerkjennes foreløpig ikke i andre land, sier Llukaj til Elbil24.

Norge først ut

Hvis du ikke har med deg det fysiske førerkortet til utlandet, kan du med andre ord få trøbbel med å dokumentere at du har førerkort.

Det gir igjen grunn til å tro at du risikerer enten forelegg eller kjørenekt.

- Det er vanskelig å si og blir derfor bare spekulasjoner. Men vi anbefaler at du tar med deg det fysiske førerkortet, slik at du ikke møter på utfordringer med å dokumentere din førerrett, sier Llukaj.

At digitalt førerkort er ukjent for mange i utlandet, er ikke rart. Norge var nemlig først ut i Europa med tjenesten tilbake i 2019.

Høsten 2020 fulgte Danmark etter, og tilsvarende løsninger er blant annet lansert i Polen, Spania og Østerrike.

Tidligere i år ble det klart at Europakommisjonen jobber med en felles EU-satsing for digitale førerkort, og at man kanskje i fremtiden kan ferdes med bil innenfor EØS-området uten å ha med det fysiske førerkortet.

Deler av saken er publisert tidligere. Sist oppdatert mai 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.