Glatte veier om våren

- Vær forsiktig i skyggepartier og på morgenkvisten

Naf advarer: Tørr asfalt kan plutselig bli speilblank is.

Tørr asfalt, våt veibane eller blank is? Våren kan by på trøbbel for bilister. Foto: Lise Åserud / NTB
Tørr asfalt, våt veibane eller blank is? Våren kan by på trøbbel for bilister. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24): - Vær oppmerksom på at det kan være glatte partier. Plutselig kan det som ser ut som tørr vårvei bli den reneste skøytebane, sier rådgiver Jan Harry Svendsen NAF i en pressemelding.

Våren kan være lunefull for bilister. Derfor mener Svendsen at man bør være spesielt oppmerksom på steder der det renner smeltevann over veibanen. Det samme gjelder skyggepartier der sola ikke tar.

- Det er lite som skal til før man sklir av veien eller kommer over i motgående kjørebane i de tilfellene der tørr asfalt går over til å bli speilblank is, sier Naf-rådgiveren.

  • Har du sett denne?
De som driver med bilglass bruker ikke isskrape. Her får du vite hvorfor. Vis mer

Fryser om natten

- I løpet av natten fryser smeltevannet og blir til is. Da er det stort sett bare tilfeldigheter som bestemmer utfallet dersom man ikke er forsiktig og reduserer hastigheten inn mot for eksempel svinger, sier Svendsen.

Han sier at islaget i mange tilfeller kan se ut som våt veibane.

- Fordi det fortsatt er frost i bakken mange steder er det heller ikke sikkert at solen er kraftig nok til å tine opp isen. Samtidig kan det gjennom natten ha dannet seg rim på veibanen. Disse partiene kan være svært glatte, sier Svendsen.

Teknologien ikke nok

De fleste nyere biler har gode førerstøttesystemer, men Naf advarer om at heller ikke disse hjelper om man først mister veigrepet i slike situasjoner.

- Disse systemene er avhengig av veigrep for å virke, og når bilen først begynner å skli over blank is, er det ikke mye veigrep å hente. Det kan være for sent innen man kommer inn igjen på et område der det er grep, sier Svendsen.

Gode dekk vil naturligvis være viktig om glatt føre kan inntreffe. Naf ber bilister tenke seg godt om før de legger om til sommerdekk - selv om man stort sett kjører på bar vei.

- I enkelte deler av landet har våren kommet, og det er lett å la seg friste til å legge om til sommerdekk. Vær klar over at verken gummiblanding eller sommerdekkets mønster er laget for å kjøre i lave temperaturer eller på snø og is. Vent litt før du legger om til sommerdekk, til temperaturen nærmer seg 10 varmegrader, råder Svendsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.