Valpen satt fast i Jannes Tesla: - Hadde den vært litt større, hadde det ikke gått

- Det var helt umulig å få opp bakluka, forteller Janne Gjengedal. I bagasjerommet satt en våt og kald hund - i bur.

KJENTE PÅ PANIKKFØLELSEN: Jannes fire måneder gamle chow-chow satt bom fast i buret, i et bagasjerom som ikke lot seg åpne. Foto: Privat
KJENTE PÅ PANIKKFØLELSEN: Jannes fire måneder gamle chow-chow satt bom fast i buret, i et bagasjerom som ikke lot seg åpne. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Å oppleve problemer med dører og låser på bilen, er ofte forbundet med frost og kulde. Men i en bilverden der stadig mer av det mekaniske styres av elektronikk, kan slike problemer oppstå av helt andre årsaker, og det er ikke alltid like lett å bli klok på dem.

Låste seg fullstendig

Det fikk nylig Janne Gjengedal fra Åsane i Bergen erfare. Hun hadde akkurat parkert sin 2018-modell Tesla Model S utenfor boligen, da hun oppdaget at bakluka ikke lot seg åpne. På innsiden satt en våt og kald, fire måneder gammel chow-chow og skalv, etter en lang og fuktig tur i ekte bergensvær.

- Vi var våte og kalde begge to, og var veldig klare for å komme oss i hus, forteller hun til Elbil24.

Bare minutter tidligere hadde hun åpnet luka, plassert hunden forskriftsmessig i buret og lukket igjen ved å bruke lukkeknappen på bakluka. Alt virket å være i skjønneste orden da hun kjørte avgårde etter gåturen.

- Det var ingenting som skulle tilsi at dette problemet skulle oppstå nå. Det har heller aldri skjedd før, sier hun.

ÅPNING BAKERST: Hundeburet hadde kun åpning bakerst. Dermed ble det svært vanskelig å få ut den storvokste hundevalpen. Foto: Privat
ÅPNING BAKERST: Hundeburet hadde kun åpning bakerst. Dermed ble det svært vanskelig å få ut den storvokste hundevalpen. Foto: Privat Vis mer

Janne forteller at hun prøvde både med håndtak, nøkkel, skjerm og Tesla-appen, men ingenting skjedde. Hun oppdaget også en mekanisk åpneknapp i bagasjerommet, men sier det ikke skjedde noe da hun tok seg inn via baksetet og prøvde denne.

- Det pussige er at det stod på skjermen at bakluka var åpen, men det stemte overhodet ikke, sier Janne.

Ved å google problemet fant hun kjente Tesla-tips som nullstiller elektronikken gjennom såkalt «soft» og «hard reset», men heller ikke dette gav resultater.

Kjente på panikkfølelsen

Nå skjønte hun at hun måtte prøve å få valpen ut på annet vis, noe som viste seg å være svært vrient. Åpningen på buret var nemlig vendt bakover mot bakluka, naturlig nok.

Janne la ned baksetene, men ethvert forsøk på å få snudd det store buret, endte bare med at det kom i konflikt med bakvinduet eller kanten mellom bagasjerommet og setene. Buret var dessuten for høyt til at hun fikk lirket det over kanten og inn i kupeen.

- Jeg ble veldig stresset og kjente at jeg begynte å få panikk. Samtidig ble det masse pipelyder hver gang jeg tok i håndtaket, noe som gjorde at valpen også ble mer og mer redd, sier hun.

- Flaks at hun ikke var større

Til slutt klarte Janne å få vridd buret nok til at hun fikk opp døra såpass at hun fikk dratt hunden ut og inn i kupeen.

- Det var med nød og neppe. Dette er en hund som vokser fort, og hun skal bli ti kilo tyngre enn hun er i dag. Hadde hun bare vært litt større, hadde det ikke gått, sier Janne.

Etter å ha fått summet seg litt, ringte hun Teslas veihjelpstjeneste for å høre hva de kunne tilby av hjelp. Bilen er bare tre år gammel og dette er mest sannsynlig en garantisak.

- Jeg fikk beskjed om at så lenge bilen var kjørbar, var det ikke noe de kunne gjøre. Jeg fikk imidlertid tilbud om mobilitetshjelp, men de kunne ikke se på bilen før på mandag. Dette var lørdag. Om jeg ikke hadde klart å få ut hunden selv, vet jeg ikke hva jeg skulle ha gjort, sier hun.

Mange mener å ha løsningen

Søndag kveld delte hun historien sin i Tesla Owners Club Norway på Facebook, en særs aktiv, privat gruppe med mer enn 32.000 medlemmer. I kommentarene som er knyttet til saken, kommer det fram at flere har hatt samme, eller lignende problemer med bakluka på sine Tesla-er.

Det lanseres samtidig mange forslag til løsning, flere mener det er en spesifikk del som må byttes, men at dette er enkel jobb som gjøres på minutter. Enkelte hevder også at det er lett å bytte denne delen selv.

Elbil24 har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland hos Tesla, som ikke kjenner til problemstillingen, men som på generelt grunnlag anbefaler å kontakte Tesla support eller booke en servicetime i Tesla-appen, dersom man opplever problemer som dette.

I mellomtiden venter Janne på at bakluka skal bli reparert. Inntil det skjer, får hun ikke brukt bilen - i hvert fall ikke med hunden om bord. Reglene er nemlig klare på at hunder ikke skal være løs i bilen under kjøring.

- Jeg blir jo også engstelig for at det skal skje igjen, sier hun til Elbil24.

Advarer mot å knuse ruta

- Når man opplever at dyr blir innelåst i bil, er det viktig å forholde seg rolig. Om det ikke er veldig varmt eller veldig kaldt og hunden må vente i ti minutter eller en time på å komme ut, går det som regel helt fint, sier driftsleder for Nafs veitjeneste, Petter Schøyen, til Elbil24.

VÆR ROLIG: Petter Schøyen hos Naf mener det er viktig å holde hodet kaldt når dyr blir sittende innelåst i bilen. Foto: Rune Korsvoll
VÆR ROLIG: Petter Schøyen hos Naf mener det er viktig å holde hodet kaldt når dyr blir sittende innelåst i bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Han forteller at de titt og ofte får slike henvendelser og at de har gode metoder for å få ut både mennesker og dyr - uten å knuse vinduer.

- Å knuse vinduer bør være absolutt siste utvei. Slag mot ruta kan oppleves som skremmende for dyret, for ikke å glemme det høye smellet fra en rute som knuser og singlingen av knust glass. Resultatet kan faktisk bli at dyret ikke vil inn i bilen igjen, forteller han.

- Det smarteste man gjør i slike situasjoner, er å ringe forsikringsselskapet eller et bergingsselskap direkte - så får du som regel hjelp raskt, sier han.

Han understreker samtidig viktigheten av å ha hunder i bur, både med tanke på trafikksikkerheten, men også fordi løse hunder i bilen skaper utfordringer dersom de må reddes ut.

- Utstyr som føres inn i kupeen for å få låst opp dørene, oppfatter hunden gjerne som noe den skal leke med. Det kan forsinke arbeidet, selv om det uansett alltid går bra til slutt, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.