Bilulykker

- Vi tror «den lille bulkedagen» gjør comeback

Vi går mot en normal 17. mai-feiring og det betyr økt fare for bulkeskader i dag - 16. mai

16. mai er den dagen i Norge med nest flest uhell med bil. Forskiringsselskapet Fremtind ber deg ta det pent. Foto: Heiko Junge / NTB
16. mai er den dagen i Norge med nest flest uhell med bil. Forskiringsselskapet Fremtind ber deg ta det pent. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Pandemien har de siste to årene gitt mindre trafikk og en unormal 17. mai-feiring.

I normale år som 2019 og 2018 registrerte forsikringsbransjen langt flere bulkeskader på 16. mai enn øvrige dager i mai.

Nå som vi for første gang på tre år «får tilbake» 17. mai-feiringen, er det på sin plass med en liten advarsel. Det mener forsikringsselskapet Fremtind, som i en pressemelding ber deg kjøre pent 16. mai.

- Stress og uoppmerksomhet er en gjenganger på typiske utfarts- og handledager. Det fører til mange skader som kunne vært unngått. Ta deg god tid, la mobilen ligge når du kjører og ta det pent i parkeringshus, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

- Unngå parkeringshus

I 2018 var det 182 bulkeskader 16. mai, mot snitt på 108 skader per dag i mai.I 2019 var det 179 bulkeskader 16. mai, mot snitt på 116 skader per dag i mai.

- 16. mai er den store handledagen før nasjonaldagen. Vi registrerer over 60 prosent flere bilsmeller spesielt i forbindelse med rygging, påkjøring bakfra og på parkerte biler enn ellers i mai. Rygg inn når du parkerer og unngå parkeringshus om du kan, sier Hofstad-Nielsen.

Grunnen til at Fremtind viser til at 16. mai er «den lille bulkedagen», er at det finnes én dag som historisk sett er enda verre:

«Den store bulkedagen» er nemlig 22. desember, eller noen ganger den 21. desember - litt avhengig av hvilken dag juleaften faller på.

Rett som det er får bilglassverkstedene inn frontruter som har blitt knust som følge av dette. Video: Elbil24 Vis mer

Fremtinds seks tips til en bulkefri 16. mai

  • Ta deg god tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut. Er du bekymret for parkeringshus – parker utenfor om det er mulig.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  • Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av kryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.
  • Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene

Les også: Steinsprut? Da må du handle raskt!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.