Reparere småskader på bil

Bulk- og lakkskader: Bruke forsikringen eller betale selv?

Slik kommer du billigst ut av det.

DYRT: En relativt liten lakkskade kan fort koste mange tusenlapper. Likevel er det ikke sikkert du bør bruke forsikringen. (Manipulert illustrasjon: Elbil24)
DYRT: En relativt liten lakkskade kan fort koste mange tusenlapper. Likevel er det ikke sikkert du bør bruke forsikringen. (Manipulert illustrasjon: Elbil24) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24:) Å oppdage en skrape på skjermen når du kommer ut av butikken er noe av det mest irriterende en bileier kan oppleve - særlig om synderen har stukket av. Og det skjer dessverre oftere enn man skulle tro.

Når hodet har fått kjølt seg ned er det imidlertid lurt å sjekke hvordan du kan få fikset skaden på rimeligste måte.

Et hovedtips kan være å sjekke flere steder hva det vil koste å reparere skaden, og deretter snakke med forsikringsselskapet. De kan fort regne ut for deg hva som lønner seg. På småskader kan det fort lønne seg å betale fra lomme.

- Det er lurt å gjøre et lite regnestykke, og som regel lønner det seg ikke å ta slike skader på forsikringen, forklarer Jan Fleinsjø. Han er forretningsutvikler hos Gjensidige.

Smart-reparasjoner

Riper, skraper og mindre bulker kan repareres av verksteder som har spesialisert seg på småreparasjoner. Det kalles gjerne smart-reparasjoner (Small Medium Area Repair Technique).

Bulker kan rettes ut uten lakkering, og lakkskader kan flekkrepareres. Det blir langt billigere enn den tradisjonelle reparasjonsmetoden.

Hvis du selv betaler jobben på et slikt verksted vil kostnaden som regel bli lavere enn om du tar det på forsikringen. Ikke bare på grunn av egenandelen, men også bonustapet.

I vårt tilfelle kostet hele reparasjonen omtrent det samme som forsikringsselskapet skulle ha i egenandel:

SPREKK: En sprekk i plastfangeren er en typisk reparasjon som ofte lønner seg å reparere uten å gå via forsikringen. I dette tilfellet kostet reparasjonen 5000 kroner hos et selskap som har spesialisert seg på småreparasjoner, omtrent det samme som egenandelen ved å bruke forsikringen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SPREKK: En sprekk i plastfangeren er en typisk reparasjon som ofte lønner seg å reparere uten å gå via forsikringen. I dette tilfellet kostet reparasjonen 5000 kroner hos et selskap som har spesialisert seg på småreparasjoner, omtrent det samme som egenandelen ved å bruke forsikringen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bruker man et anerkjent verksted er også kvaliteten på reparasjonene meget gode, men det er en ting du må være obs på.

- Moderne biler har sensorer, radar og annen avansert elektronikk bak støtfangere og paneler. Da kan en lakkreparasjon forstyrre disse slik at det går ut over sikkerheten, i tillegg må det sjekkes at disse komponentene ikke har blitt skadet under hendelsen, forklarer Fleinsjø.

Slik går du frem

De fleste verkstedene som driver med småreparasjoner gir pris på forhånd, og den aller enkleste varianten er å få gjort hele prisingen på nettet.

- Hos oss tar du bilder av skaden og laster opp på nettsiden vår, forklarer Martin Nyhus. Han er forretningsutvikler hos MPS Micropaint. Ta gode bilder, råder Nyhus. Ett tett på, og ett fra avstand. Jo bedre bilder av skaden, jo mer nøyaktig blir pristilbudet.

Når bilen er reparert er det lurt å sjekke utførelsen skikkelig.

- Sørg for at det er godt lys, råder Fleinsjø. Det skal ikke være fargeforskjell, og området der det er lakkert skal ha en myk overgang til den eksisterende lakken. Det skal heller ikke være støvkorn i lakken. Likevel er det verdt å merke seg at en reparasjon aldri blir 100 prosent slik lakken var før skaden.

Forebygg skaden

- Parkér et stykke unna inngangen på senteret når det er mye folk, er Fleinsjøs oppfordring. Der er det bedre plass, og da minsker sjansen for at noen andre bulker i din bil. Rygg inn på plassen, det reduserer muligheten for at du bulker noen andres bil når du skal ut igjen.

Sist oppdatert 24.11.2022

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer