Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): - Har du noen gang tatt en ordentlig rask berg- og dalbane? Det har jeg en gang, da jeg fikk prøve verdens raskeste berg- og dalbane i Abu Dhabi for noen år siden. Etter over 20 år som racerfører så trodde jeg aldri en berg- og dalbane skulle gi meg et spesielt stort sug i magen, men «Formula Rossa» satte meg helt ut. Akselerasjonen var den sykeste jeg noen gang hadde opplevd, og var langt villere enn i noen løpsbil jeg har kjørt. Og jeg har kjørt mye opp gjennom årene; en Formel 1-bil fra 1996, en Le Mans-Porsche, en rallycross Supercar, en WRC-bil, en GT3-Lamborghini.
Lista er ganske lang, men ingen ting kunne måle seg med suget i magen jeg fikk på berg- og dalbanen i Abu Dhabi. Inntil nå.

Elbilen Porsche Macan nærmer seg
I forrige uke var jeg nemlig på Porsche Experience Center i Los Angeles i USA for å teste den nye elektriske konseptracerbilen til Porsche med over 1000 hestekrefter. Og ja, jeg kan avsløre det med en gang; akselerasjonen i Mission R ga meg et sug i magen som jeg aldri hadde trodd jeg skulle oppleve i en bil. Det er enkelt og greit det villeste jeg har opplevd, og det slo opplevelsen fra Abu Dhabi.
Men før jeg avslører mer om bilen, og hvordan motorsport kan bli i fremtiden, så lurer du kanskje på hvorfor akkurat jeg ble invitert til å testkjøre denne bilen, som den eneste fra Skandinavia?
Vel, det tikket inn en invitasjon fra Porsche for noen uker siden. Porsches motorsportavdeling hadde nemlig overbevist sine sjefer om at de skulle la noen journalister få teste Mission R i forbindelse med bilutstillingen i Los Angeles. Men for å få kjøre bilen holdt det ikke bare å være journalist. Man måtte også ha racinglisens og betydelig løpserfaring. Ettersom jeg feirer tretti år som bilsportutøver neste år, var jeg den eneste fra Skandinavia som var kvalifisert. Og da var det ikke så vanskelig å rydde plass i kalenderen.

Unik konseptbil
Porsche Mission R er en konseptbil som ble vist frem for første gang på bilmessen i Frankfurt i september. Bilen er helt unik, og er ikke basert på en gateregistrert bil som andre GT-biler som brukes i racing, men er bygget fra bunnen av som en racerbil.
Noen av designelementene kan man nok se på både racerbiler og gatebiler i fremtiden, men Porsche insisterer på at Mission R er en såkalt «one off». En ny (og elektrisk?) Porsche Cayman kommer nok til å likne, men den blir ikke lik Mission R, ifølge Porsche.
Når det gjelder batteriet og elmotorene i Mission R stammer mye av teknologien fra LMP1-bilen til Porsche, som vant 24-timersløpet på Le Mans med hybridteknologi. Mission R har to elmotorer og et batteri på 80 kWh, som er plassert rett bak førersetet for å gi en optimal vektfordeling. Det tar kun 15 minutter å lade opp 75% av batteriet igjen, takket være Porsches 900 volt-teknologi.
Bilen veier 1500 kg, har firehjulstrekk og to elmotorer som yter til sammen 1088 hestekrefter. Dette er effekten i kvalifiseringsmodus, mens effekten i løpsmodus er på rundt 680 hestekrefter. Med 680 hester har bilen en rekkevidde på rundt en halvtime, noe som tilsvarer et gjennomsnittlig løp i for eksempel Porsche Supercup.

Mye av understellet, og dekkene, stammer fra GTE-bilen Porsche har brukt på Le Mans, mens selve karosseriet er helt nyutviklet. Her har man også brukt mer bærekraftige materialer enn hva som er vanlig såkalt Natural Fibre Reinforced Plastic. Dette er i bunn og grunn en omskrivning av CRP - eller CRFP – som står for Carbon Reinforced Plastic. Her brukes det karbonfiber som armering i smeltet plast. Porsche forteller at de nå bruker et annet materiale som armering i plasten, ettersom de kaller det «naturlige fiber», et produkt som stammer fra jordbruk, derav bokstaven N for naturlig.
Da bilen ble vist frem i Frankfurt var den utstyrt med et ratt og skjermer som minner mer om en simulator enn en racerbil, hvor tanken er å forene virkelig racing og simracing. Men da jeg skulle kjøre bilen i Los Angeles var den utstyrt med et ratt fra GTE-bilen til Porsche.
Glasstaket med et integrert karbonfiberbur vil nok ikke bli godkjent for billøp, men så understreker også Porsche at dette kun er en konseptbil. Samtidig innrømmer Porsche at de har planer om en merke-cup med elektriske racerbiler om noen år, og regn med at disse bilene ikke vil skille seg veldig fra Mission R. Mitt tips er at Porsche vil introdusere elektriske biler i Porsche Supercup, som i dag går som forløp til Formel 1. Og dette er et mesterskap for «kunder», i motsetning til deres fabrikksatsing i Formel E.

Digitalt kurs
Før selve prøvekjøringen måtte jeg først gjennom et digitalt kurs med Porsche. Bilen har 900 volt, og det er noen hensyn man må ta som ikke er vanlig på andre racerbiler. Men det viktigste for meg var å forholde meg til to lamper inne i bilen. Lyste det grønt, var alt i orden. Lyste det rødt måtte jeg stoppe umiddelbart og ikke ta på noen ting …
Vel på plass i Los Angeles ble jeg møtt av tidligere Le Mans-vinner Marc Lieb, og Porsches fabrikkfører Lars Kern, som har vært med på utviklingen av bilen. De viste meg det grunnleggende med Mission R, før det ble min ur til å kjøre.
Og det var da jeg skulle få oppleve det – suget i magen!
Riktignok hadde jeg en oppvarmingsrunde først for å få opp temperaturen i dekk og bremser, men på den andre runden stoppet jeg på langsiden. Det er jo ikke noen gir å tenke på i en elbil, så jeg slapp å gire ned, men i det jeg stod stille ga jeg full gass. Og jeg fikk sjokk!
0-100 på under 2,5 sekunder!
At en racerbil kan akselerere så fort hadde jeg faktisk ikke trodd. 0-100 gjøres unna på under 2,5 sekunder, men det opplevdes enda raskere. Jeg fikk så sug i magen, at det nesten var ubehagelig – samtidig som det var fantastisk deilig.
Derfra var det bare å gi gass, selv om det var umulig å nå topphastigheten på 300 km/t på den trange banen på Porsche Experience Center utenfor Los Angeles.

Bilen var overraskende lettkjørt, og tyngden på 1.500 kg merket jeg ikke noe til i det hele tatt. Det var verken antispinn eller ABS på bilen, men heller ikke dette gjorde bilen spesielt vanskelig å kjøre. Ikke bare er det en av de raskeste og kraftigste racerbilene jeg har kjørt noen gang, men det er også en av de mest «responsive». Med det mener jeg at bilen gjorde akkurat som jeg ville, og det kjennetegner gode racerbiler.
De fleste racerbiler er det lett at man «overkjører» fordi man vil så mye mer enn bil og dekk kan takle, men i denne bilen var det bare å pushe «kvalrunder» for hver eneste runde.
Bortsett fra at bilen var raskere enn det aller meste annet jeg har kjørt, så opplevdes det ganske normalt inne i bilen. Ok, så slipper jeg å tenke på å gire, men lyden fra motoren var mye høyere enn jeg hadde trodd på forhånd. Lyden er jo veldig annerledes enn i en bensinbil, og er «elektrisk», men den er så høy og gir meg akkurat den samme godfølelsen som i en hvilken som helst annen racerbil.
Så fra en sjåførs ståsted er det å kjøre en elektrisk racerbil veldig likt som å kjøre en bensindrevet. Eller - ikke helt likt - for med de fleste elektriske racerbiler vil det gå fortere enn med de fleste bensindrevne.
Motorsport kan utvikle miljøvennlig teknologi
Utenfra er lyden selvsagt noe helt annet enn hva man er vant til på en racerbane. Men ute på banen kjørte det også en Porsche 911 turbo samtidig som meg, og lyden fra Mission R var vesentlig høyere enn fra turboen.
Så er spørsmålet; er bromming fra en bensinmotor det viktigste på en bilbane? Eller er det at bilene går fort og byr på jevn racing? Eller for å si det på annen måte; er bromming fra en bensinmotor det viktigste, eller er det at motorsport blir mer bærekraftig i en tid hvor vi alle er nødt til å bidra for å få ned klimagassutslippene?
Det er selvsagt det siste som er det mest viktige. Store tiltak skal innføres over hele verden for å forsøke å begrense den globale oppvarmingen til maks 1,5 grader – for å på den måten unngå katastrofale klimaendringer. Dette er noe vitenskapen og verdenssamfunnet er helt enige om.
Transportsektoren står for en betydelig andel av verdens klimagassutslipp, og et av de beste laboratoriene til å utvikle teknologi for transportsektoren er motorsport.
Det sies at konkurranse akselerer utvikling, og ved å bruke motorsport til å utvikle teknologi som gjør at vanlige biler vil forurense mindre, så blir motorsporten viktigere enn noen gang. I tillegg blir motorsport som sådan mer miljøvennlig også, selv om motorsport i det store bildet bidrar med en ekstremt liten andel av verdens klimagassutslipp.
Det er flere alternativer for fremtiden. Elektriske biler er ikke det eneste svaret, verken på banen eller på veien. Syntetiske drivstoff, hvor man for eksempel fanger CO2 for å lage et flytende drivstoff som i teorien kan brukes på alle verdens forbrenningsmotorer i dag, er et annet alternativ. Formel 1, som jeg har kommentert i 25 år, skal i første omgang gå i denne retningen. Men et annet alternativ for motorsport er definitivt elbiler. Allerede finnes Formel E, Extreme E, Pure ETCR og flere andre elbilmesterskap, men dette er enn så lenge forbeholdt fabrikkteamene. Porsche ønsker med Mission R å vise hvordan elbiler også kan være et alternativ for såkalt «kunderacing».
Etter å ha testet Mission R er i hvert fall ikke jeg bekymret. Racing med elbiler som dette vil overgå det mest av annen motorsport, og for sjåførene vil det bare bli heftigere enn tidligere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.