(Elbil24): Elbilen Enyaq iV har allerede rukket å bli en solid suksess for Skoda. Det ruller nå over 7000 eksemplarer på norske veier, et tall som kunne vært mye høyere. For også Skoda er rammet av delemangel i kjølvannet av pandemien - og nå sist også på grunn av krigen i Ukraina.
115.000 eksemplarer er bestilt, kun 50.000 er levert - herav altså 7000 til Norge, som er ett av de tre viktigste elbil-markedene for tsjekkerne. De to andre er Nederland og Tyskland.
Foreløpig har Enyaq kun vært tilgjengelig i en SUV-versjon, men nå dukker den straks opp også i en mer sportslig coupé-variant, og Elbil24 var nylig i Italia på prøvekjøring.

Bilgigant: - Elektrifiseringen går for fort
Det er en pågående trend å lansere coupé-varianter av populære suv-er i elbilmarkedet. Volvo har gjort det med C40 (svarer til XC40), for ikke å glemme Enyaqs søsken Audi Q4 e-tron Sportback og VW ID.5 (svarer til ID.4). Nå gjør altså Skoda det samme, og lanserer Enyaq Coupé iV.
Den klart viktigste forskjellen er at coupé-variantene har en taklinje som skråner bakerst, noe som gir bilen et mer sportslig preg. Det gir bilene også lavere luftmotstand, for cd-verdien på Enyaq Coupé iV er så lav som 0,234, noe som gjør at forbruket også blir noe lavere enn på suv-utgaven. Skoda antyder rundt 10-15 kilometer bedre rekkevidde med med ellers identisk pakkede biler.


I tillegg har alle utgavene av Enyaq Coupé et svært glasstak, som sørger for tilnærmet like god plass i høyden i baksetet, som i SUV-utgaven. Dette fordi man sparer en del høyde på å ikke bruke innvendig kledning på innertaket.
Bagasjeromsplassen er oppgitt til 570 liter, som er noen få liter bak suv-en, men fortsatt blant de aller beste i klassen.
Det er også verdt å nevne at Enyaq Coupé kommer med helt ny programvare, ME3, eller versjon 3.0, om du vil. Denne kommer også som en oppdatering til SUV-utgaven litt senere. En av fordelene er blant annet at man med denne oppdateringen får en ladeeffekt som økes fra 125 til 135 kW, bedre temperaturstyring i batteriet (som blant annet sørger for optimal temperatur før du svinger inn på hurtigladestasjonen, og dermed sikrer optimal ladefart).

Fire utgaver
Coupé vil bli tilgjengelig i fire utgaver, hvorav iV80 og iV80X sannsynligvis blir de mest populære her hjemme:
- Enyaq Coupé iV 60 – drift på bakhjul, 180 hk, 62 kWh batteri
- Enyaq Coupé iV 80 – drift på bakhjul, 204 hk, 82 kWh batteri
- Enyaq Coupé iV 80X – firehjulsdrift, 265 hk, 82 kWh batteri
- Enyaq Coupe iV RS – firehjulsdrift, 299 hk, 82 kWh batteri
Allerede i september prøvekjørte vi en kamuflert prototype av Coupé IV 80, saken finner du her:

Prøvekjørt: Kamuflert Skoda Enyaq Coupé
Men det er altså «verstingutgaven» Enyaq Coupe iV RS, vi nylig har prøvekjørt i Toscana, og denne gangen helt uten kamuflasje. Vi var samtidig så heldige å få kjøre en bil med den spenstige «Mamba Green»-lakken, som kun leveres på RS-utgaven. Du kan se et utvalg av de andre fargevalgene i videoen øverst.
Historiens lekreste Skoda?
Eksteriørmessig synes vi den er svært linjelekker, og Enyaq Coupé er etter vår mening den peneste Skoda-en i historien. Den markerte fronten domineres av det Skoda har kalt Crystal Face, med sin glass-tanngard som lyser i mørket.

RS har også VRS-emblemer øverst på forskjermene, og kommer med flere andre lakkdetaljer som er unike for denne utstyrsvarianten, deriblant sort ramme rundt grill og vinduer, samt sorte bokstaver på bakluka. Den kommer også med 20-tommers hjul som standard, med 21-tommere som tilvalg.

På innsiden har RS også en elementer som definitivt gir oss en premium kvalitetsfølelse, for eksempel at deler av dashbordet og dører polstret med alcantara-stoff, det er benyttet pianolakk rundt girvelger, flerfarget belysning i dører og dashbord og perforerte, komfortable skinnseter.
Og over deg har du dette imponerende store glasstaket, som skal reflektere solvarmen effektivt slik at inneklimaet ikke påvirkes negativt. Se videoen øverst for detaljer.
Det er vår oppriktige mening at Skoda på ingen måte står tilbake for verken Audi eller Volkswagen når det gjelder opplevd kvalitetsfølelse i topputgavene av Enyaq.
God plass for fire + masse bagasje
Bilen er 4,65 meter lang, 1,88 meter bred og 1,62 på det høyeste, og Skoda har utnyttet plassen godt. Det er rett og slett meget god plass om bord for fire voksne eller en familie med to voksne og tre barn. Dessuten byr bilen på en rekke smarte lommer og oppbevaringsrom i kupéen.
Forsetene byr på god komfort og sidestøtte, og kan justeres elektronisk til du finner foretrukket støtte og posisjon. Førersetet har knapper for lagring av innstillingene for to førere.

I baksetet har vedkommende, som er 180 cm på strømpelesten, mer enn god nok plass i høyden. Benplassen er også blant de beste i klassen. To av setene bak har isofix-fester, i tillegg til passasjersetet foran.
Her er også særs god plass til bagasje. Tar du bort bunnplaten og fjerner romdeleren, har du faktisk hele 62 centimeter opp til hattehylla, mer enn både ID.4/5 og Q4 byr på. Bredden/dybde i bagasjerommet er ellers 1 x 1 meter, mens sistnevnte økes til 1,8 meter med nedslåtte bakseter.
Takket være den store bakluka med bredde på 103 centimeter, er det samtidig enkelt å få inn og ut store gjenstander.
Bilen tar i tillegg 75 kilo på taket og en hengervekt på inntil 1200 kg.

Brukervennlig så det holder
Med unntak av de nye funksjonene som ME3 byr på, er den mer eller mindre lik Enyaq IV når det gjelder betjeningen. Det er godt nytt, for vi synes Skoda har gjort mye riktig med tanke på brukervennligheten.
De har for eksempel ikke brukt berøringsfølsomme knapper på rattet, slik søsknene Q4 og ID.4/5 har, og bruker i tillegg to kommandohjul, utformet som ruller, på hver av ratt-eikene som peker til hver sin side. Det gjør at eksempelvis volumkontrollen betjenes gjennom å rulle det ene hjulet opp eller ned, volum opp og ned. Enkelt, intuitivt og effektivt.
Infotainmentdelen er også hakket mer brukervennlig i oppsettet, synes vi, og skjermen er samtidig litt større enn på ID.4 og Q4.

Behagelig sportslig
Kjøreteknisk er Coupé iV naturlig nok lik Enyaq IV, som du kan lese om i detalj her, men RS byr på hakket med sportslige egenskaper. Den ligger også bittelitt lavere på veien.
Den har to motorer som byr på 299 hestekrefter og maks dreiemoment på 460 Nm fra start. Topphastigheten er begrenset til 180 kilometer i timen.
Akselerasjonen fra 0-100 er unnagjort på 6,5 sekunder, noe som ikke bør gi noen verken bakoversveis eller hakeslepp i 2022. Eksempelvis er denne sprinten unnagjort på under 4 sekunder for både Tesla Model Y Performance og Ford Mustang Mach-E GT.
Vi har forståelse for at mange hadde håpet at RS-utgaven ville by på enda litt mer krutt enn dette, gitt hva konkurrentene kan skilte med.
Vår subjektive mening er uansett at akselerasjonen er mer enn rask nok til alle normale behov, inkludert lynraske forbikjøringer, når bilen foran ligger i 70-80 kilometer i timen i 90-sonen. Det føles samtidig trygt, uten at det går på bekostning av den sportslige opplevelsen.
Oppsummert er komforten meget god. Du sitter høyt nok, har godt utsyn gjennom store vindusflater og støynivået er påtagelig lavt. Det er rett og slett en meget behagelig bil å kjøre.
Testbilen vår var utstyrt med hjul på 21-tommer, noe som kler denne sportslige utgaven godt. Her kan man velge 20-tommere (standard) for en noe mykere opplevelse over de verste humpene, men det var absolutt ikke noe vi tenkte særlig over under vår testkjøring i Italia.

Her er Volkswagen ID. Buzz - uten kamuflasje
Forbruk og lading
Skoda oppgir en rekkevidde på RS-utgaven på 504 kilometer. Det er fire mil kortere enn tohjulstrekkeren iV80, som er den utgaven som går lengst, men er altså prisen du må betale for en mer potent opplevelse.
Rutene vi kjørte på i Toscana innbefattet både motorveier med fartsgrense på 110 kilometer i timen, bykjøring og landeveiskjøring på smale fjellveier. Temperaturen lå på rundt 15 varmegrader mesteparten av turen, og ifølge bilens egne målinger lå snittforbruket på 1,65 kWh pr mil.
Med et slikt forbruk gjennom hele batterikapasiteten på 77 kWh, ender vi på på en teoretisk rekkevidde på rundt 460 kilometer. Noe mer konkret kan vi ikke si noe sikkert om før vi har gjennomført vår komplette 100-0 % rekkeviddetest, noe vi kommer tilbake til etter å ha fått bilen på veien hjemme.
Når det gjelder ladefart, er altså makseffekten økt til 135 kW. Vi vet at andre nye biler fra VW-konsernet får 170 kW, deriblant VW ID. Buzz, men Skoda lover god hastighet gjennom ladesyklusen. Vi har også gode indikasjoner på at også Skoda kommer med 170 kW som maksimal ladeeffekt på sikt.

Hyundai Ioniq 5: Dette er norske eiere mest og minst fornøyd med
Starter du ladingen når det er 5 prosent kapasitet igjen, lover de 100 kilometer rekkevidde på seks minutter, og fra 10-80 prosent kapasitet går det 36 minutter, ifølge Skoda.
Så får vi komme tilbake til hvor godt dette stemmer med virkeligheten, når vi får bilen til test her hjemme. Det skjer forhåpentligvis om ikke så altfor lenge.
Foreløpig konklusjon
Førsteinntrykket etter den første skikkelige testkjøringen er uansett meget postitivt, og det er vanskelig å finne noe vesentlig av negativ karakter å sette fingeren på. Det måtte eventuelt være at maks-effekten for hurtiglading er lavere enn hos en del konkurrenter, samt at flere av disse har enda mer å by på av krefter i sine «versting-utgaver».

Ekstreme ytelser på billigssalg
Utover det, setter vi kanskje det aller største spørsmålstegnet ved leveransesituasjonen. Vi har fått opplyst fra Skoda at produksjonen av Enyaq er stoppet helt, og det et åpent spørsmål hvordan produksjonskapasiteten blir ved Skoda og VW-konsernets fabrikker i tiden framover.
Det kan med andre ord fort vise seg å bli lenge å vente for den som bestiller en Skoda Enyaq Coupé, men det gjelder for veldig mange bilmodeller for tiden.
Og så vet vi heller ikke prisen ennå, den blir klar ved påsketider, samtidig som det åpnes for å bestille bilen. Vi har sett at det spekuleres i en startpris på rundt 550.000 kroner, noe vi mener er et fornuftig startpunkt.
OPPDATERT: Startprisen er 568.505 kr
Forhåpentligvis dukker de første bilene opp i løpet av sommeren. Vi gleder oss uansett til neste møte!
Tekniske data
. | Skoda Enyaq RS iV Coupé |
Motor: | 2 x elektrisk |
Drivhjul: | Alle fire hjul |
Effekt: | 299 hk |
Dreiemoment: | 460 Nm |
Batterikapasitet brutto: | 82 kWh |
Batterikapasitet netto: | 77 kWh |
Ombordlader: | 11 kW |
Hurtiglading: | 135 kW |
Oppgitt rekkevidde (+23 grader): | 504 km |
0 - 100 km/t: | 6,5 sek. |
Toppfart: | 180 km/t |
LxBxH (mm): | 4649 x 1879 x 1616 |
Akselavstand: | 2765 mm |
Egenvekt: | 2180 kg |
Taklast: | 75 kg |
Maks hengervekt: | 1200 kg |
Bagasjerom (liter): | 570 / 1710 liter |
Bagasjerom maks lengde: | 100 mm |
Garanti bil: | 5 år |
Garanti batteri: | 8 år / 160.000 |
Pris | 568.505 kroner |
Omkostningene knyttet til prøvekjøringen, ble dekket av produsenten.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.