Elbiltest:

Er DS 3 Crossback en designperle?

Smaken er som baken, men denne el-SUV'en skal by på franske følelser.

Test av DS 3 Crossback E-Tenze Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Hørt om bilmerket DS? Om ikke, så har du kanskje hørt om DS i sammenheng med Citroën, og det er det fortsatt. DS er nå premium-merket til Citroën, på samme måte som Lexus er en oppgradert Toyota, og Audi er premium-modellene fra VW-gruppen.

Nå har den fullelektriske DS 3 Crossback Etenze kommet til landet, og vi har tatt den nærmere under lupen.

Ettersom bilen er en del av PSA-konsernet, har den samme drivlinje som Peugeot e-208, e-2008, og den kommende Opel Corsa-e.

Og om du ikke visste det, DS vant også merkemesterskapet i Formel-E sist sesong. Det betyr at de ikke er ukjent med elektrifiserte biler.

DS 3 Crossback er en SUV, og i motsetning til mange andre biler som kalles SUV, så har denne en anstendig bakkeklaring på 17 centimeter. Likevel er den kompakt, med en lengde på bare 412 centimeter i lengde. At bilen skal være en DS forplikter, for da bør den også by på bedre opplevd kvalitetsfølelse enn sine nære slektninger Peugeot e-208 og e-2008. Hvorfor? Fordi DS mener at Crossback Etenze er verdt mer penger, og derfor har en høyere prislapp. Men er den verdt mer, når drivlinjene er like?

TOFARGET: Hvit perle er ekstrautstyr, det samme er det sorte takket, som tilsammen øker prisen med 8.100 kroner. Foto: Fred Magne Skillebæk
TOFARGET: Hvit perle er ekstrautstyr, det samme er det sorte takket, som tilsammen øker prisen med 8.100 kroner. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Nære slektninger

DS 3 har det samme batteriet som i Peugeot e-208 og Opel Corsa e, med en kapasitet på 50 kWh. Den har også den samme elmotoren, som leverer 100 kW (136 hestekrefter) på det meste. Dreiemomentet er på 260 Newtonmeter, og den trekker kun på forhjulene. Firehjulsdrift er ikke tilgjengelig.

Kreftene er nok til å skyve doningen fra stillestående til 100 km/t på 9 sekunder. Det setter den ikke i noen GTI-klasse akkurat, men tro meg, under normal kjøring ber du som regel aldri om mer krefter uansett. På elbiler har du fullt dreiemoment fra første meter, så bilen føles mer enn kvikk nok. Bilen leveres forøvrig kun med forhjulsdrift. Firehjulsdrift er ikke tilgjengelig.

LADELUKEN: Bilen støtter CCS ladestandard, og ladeluken sitter over venstre bakskjerm. Foto: Fred Magne Skillebæk
LADELUKEN: Bilen støtter CCS ladestandard, og ladeluken sitter over venstre bakskjerm. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Oppgitt forbruk, målt etter den nye WLTP-standarden, sier 1,47 kWh per mil, men det er etter alt å dømme med 17-toms hjul.

Bilen vi her har testet er en Grand Chic utstyrsversjon med tilleggspakken DS Performance Line. På denne sitter det 18-tommere, som av natur krever litt mer energi, men vi endte likevel opp med et forbruk på 1,49 kWh/mil. Det er absolutt godkjent.

Det er også såpass lavt at det gir bilen en rekkevidde på rett under 30 mil, med den tilgjengelige batterikapasiteten.

De nevnte WLTP-testene gjøres ved 23 grader Celsius, mens vi testet ved 12-13 grader. Dette spiller også inn. Og når vi først snakker om temperaturer, så har bilen varmepumpe for de kaldere dagene. Det betyr effektiv og rask oppvarming av både kupé og batteri når temperaturen kryper under null.

LANG FRONT: Den lange fronten er først og fremst for å huse bensin og dieselmotorene, som den også kan fås med. Foto: Fred Magne Skilleæbæk
LANG FRONT: Den lange fronten er først og fremst for å huse bensin og dieselmotorene, som den også kan fås med. Foto: Fred Magne Skilleæbæk Vis mer

Bra ladeløsning

DS har også fått de samme lademulighetene som Peugeot leverer, noe som betyr at batteriet kan lades med opptil 100 kW effekt fra en hurtiglader, og den har en ombordlader på 7,4 kW standard, med mulighet for 11 kW som tilbehør. De fleste norske hus er uansett ikke rigget for mer enn 7,4 kW i form av en 32A kurs på 230 volt.

DS 3 kan naturligvis også styres fra en app, der du kan forvarme bilen, programmere tidspunkter for lading, forhåndsprogrammere kjørerute, og overvåke en rekke funksjoner. Dette er nær sagt en selvfølge for alle nye ankommende elbiler i dag, selv om enkelte av de eksisterende modellene ikke kan leveres med app. For fremtiden vil jeg påstå at den elbilen som ikke kommer med app-styring, heller ikke er med på leken.

En liten hake med appen er at du kan forvarme eller kjøle, men med en fastsatt temperatur på 21 grader. Denne er ikke justerbar.

En annen ulempe er at forvarming heller ikke lar seg gjøre dersom du har mindre enn 50 prosent gjenværende kapasitet på batteriet, og ikke står tilkoblet med ladekabelen. Om du er tilkoblet, spiller såkalt "state of charge" ingen rolle.

HEAD-UP: Displayet kommer opp i form av en plate over dashbordet, men er på ingen måte til sjenanse, kun god hjelp. Vi liker det. Foto: Fred Magne Skillebæk
HEAD-UP: Displayet kommer opp i form av en plate over dashbordet, men er på ingen måte til sjenanse, kun god hjelp. Vi liker det. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Byggeklosser

Både Peugeot e-208, DS3 Crossback E-Tense og den elektriske utgaven av kommende Opel Corsa er laget på selskapets nye CMP-plattform. Batteriet er plassert i bunnen av bilen, med et ekstra nivå under baksetet.

Dette gjør at PSA-konsernet har gjort mye av det samme som VW-konsernet, nemlig å lage et system med byggeklosser som bilene settes sammen av.

Forskjellen er at PSA-gruppen har laget en plattform som skal passe både bensin, diesel og batterielektriske versjoner. De har helgardert, først og fremst av økonomiske årsaker, men dette tvinger også frem noen kompromisser.

Ettersom bilen også skal selges med ordinære forbrenningsmotorer, må det naturlig nok settes av plass til bensin- og dieselmotorene under panseret. Dette gjør at bilene ikke kan dra fordel av kortere front og panser, og mer innvendig plass, slik vi eksempelvis ser på Opel Ampera-e, VW ID.3 og andre biler som er laget som ren elbil fra bunnen av.

Takket være dette kompromisset, har de heller ikke kunnet strekke akselavstanden, som på de nevnte konkurrentene. Særlig fremakslingen har en forutbestemt plassering som følge av forbrenningsmotorene.

Dette gir lite utslag innvendig for de som sitter i forsetene, for her har de skapt god nok plass. Det er derimot bakseteplassen - som rett og slett er marginal - som får lide. Du skal rett og slett ikke ha barn langt opp i skolealder før det blir plagsomt trangt. Da er det heller ikke nevneverdig overflod for et bakovervendt barnesete, som også krever sin plass.

Bagasjeplassen er derimot ikke dårlig, for her er det ikke lagt batterier på undersiden. DS har på den måten fått til et bagasjerom som måler 350 liter når seteryggene er oppe, eller 1.050 liter når ryggene legges ned.

ANSTENDIG: Bagasjerommet gir deg 350 liter, før stolleken har begynt. Med ryggene lagt ned har du 1.050 liter å fylle. Foto: Fred Magne Skillebæk
ANSTENDIG: Bagasjerommet gir deg 350 liter, før stolleken har begynt. Med ryggene lagt ned har du 1.050 liter å fylle. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Et godt sted å være

Med tanke på interiøret blir det flust av muligheter for individualisering. Vi kjørte som sagt toppmodellen, en Grand Chic. I tillegg var denne pakket med DS Performance Line utstyrtillegg, som gir Alcantara skinn i seter, dashbord og dører.

Det gir bilen et slags sportslig preg, selv om bilen i seg selv ikke kan defineres som spesielt sportslig. Den er mer en SUV.

Listen over ekstrautstyr er dessuten lang. Spørsmålet er om den er fylt med ting du ønsker eller trenger, men én ting er sikkert. Alt utstyret trekker prisen opp, for en Grand Chic koster deg i utgangspunktet 342.000 kroner. I tillegg er testbilen utstyrt med fargen Hvit Perle, som koster 5.600 kroner, den har sort tak utvendig til 2.500 kroner, og den nevnte DS Performance Line pakken, som gir et tillegg på 3.900 kroner.

Dermed havner testbilen på 354.000 kroner, noe vi må si er nok.

Selv om bilen er noen skarve centimeter lenger enn Peugeot e-208, er det likevel ikke veldig mye mer romfølelse innvendig. Det eneste er at man sitter en god del høyere, og man krabber ikke ned i bilen på samme måte. Man setter seg mer rett inn, takket være bakkeklaringen på 17 centimeter.

GOD STEMINING: Du finner deg raskt tilrette bak rattet, og ergonomien er upåklagelig. Setene duger fint til normalt store personer. Foto: Fred Magne Skillebæk
GOD STEMINING: Du finner deg raskt tilrette bak rattet, og ergonomien er upåklagelig. Setene duger fint til normalt store personer. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ute på veien

Så hvordan er elbilenes glamourmodell å kjøre? Vel, rent praktisk kjenner vi oss godt igjen fra Peugeot e-208. Menyene er relativt like når de er tent, og bilen har også de samme knappene, bare noe annerledes plassert.

Her er de montert midt i midtkonsollen, og gjort så store at man skulle tro de var kjøpt på Enklere Liv.

Også her er det tre kjøreprogram å velge mellom – Eco, Normal og Sport. De gjør i grunnen ikke særlig annet enn å moderere responsen fra gasspedalen, og redusere effekten.

Eco gir i tillegg en redusert effekt fra klimaanlegget, men bortsett fra dette endres verken understell eller styring, og girkasse har den jo ikke. Om du skulle være i et av de mer forsiktige programmene, så får du alltid full effekt når du trykker gasspedalen over et slags kick-down punkt.

Det er klart merkbar bedre komfort i DS 3, takket være en lengre hjulvandring. Dette kan vi takke den høyere bakkeklaringen for. Det gir rom for lengre fjæringsvei, noe bakkeklaringen i e-208 ikke ga rom for. DS 3 er også langt stillere enn e-208. Det er tydelig at dette har vært et tema for DS, men noe av det skyldes også høyere dekkprofil.

STORE KNAPPER: De store knappene minner om Doro-telefoner. Foto: Fred Magne Skillebæk
STORE KNAPPER: De store knappene minner om Doro-telefoner. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Til stryk

DS 3 er utvilsomt annerledes når det gjelder design. Her er det smak og behag som gjelder, men noe faller litt merkelig ut, som den oppstikkeren fra dørplaten som gjør seg gjeldende på bakdørene. For det første stjeler den mye av utsynet for barn i baksetet.

UFF DA: Trekanten i forkant av vinduet hindrer utsikt for de mindre baksetepassasjerene. Foto: Fred Magne Skillebæk
UFF DA: Trekanten i forkant av vinduet hindrer utsikt for de mindre baksetepassasjerene. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Deretter stjeler den faktisk også utsyn fra dødvinkelen når man ser bakover ved filskifte og annet. Med andre ord, den er ment som et designelement, men til hinder for det praktiske. Det er typisk slike ting vi gjerne kaller form før funksjon, og vi er slettes ikke sikker på om bilen hadde sett dårligere ut uten denne detaljen.

Utover dette kan vi også trekke frem justering av volum for radio og annet. Her er det knapper for pluss eller minus – opp eller ned. Det skjer derimot ingen ting dersom du holder disse knappene nede, verken på rattet eller på dashbordet. Du må rett og slett trykke uendelig mange ganger for å komme dit du ønsker.

Konklusjon

DS 3 vil ha sin herskare med tilhengere og potensielle kunder, på samme måte som Peugeot e-208 vil ha det samme. Det er rett og slett valgets kval som gjelder, eller smak og behag. Et tredje alternativ er å vente på det som blir den gylne middelvei – Peugeot e-2008. Da vil du få designen fra e-208, men den høyere bakkeklaringen og komfortelementer fra DS 3.

Prismessig mener vi Peugeot e-208 har en knallgod pris. Vi er ikke like sikre på at mengden kommer til å kjøpe en DS 3 til over 350.000, men garantert noen. Utfordringen er at det begynner å bli tett konkurranse i dette prissegmentet, og da spørs det om DS 3 er førstevalget. Terning? Vi gir den en svak femmer, men den er på vippen til en firer.

DS 3 Crossback E-tense
MotorElektrisk
Type:Synkron, permanent magnet
Effekt100 kW (136 hk)
Dreiemoment260 Nm
Batteri:Litium-ion
Batterikapasitet:50 kWh
Oppgitt rekkevidde (WLTP):320 km
Ombordlader:7,4 kW (11kW opsjon)
Hurtiglading:100 kW
Ladestandard:CCS
Hjuldrift:Foran
0-100 km/t:9 sek.
Toppfart:150 km/t
L x B x H (mm):4118x1791x1534
Akselavstand (mm):2.558
Bakkeklaring:17 cm
Dekkdimensjon:215/60 R17 alt. 215/55 R18
Egenvekt:1.525 kg.
Bagasjerom (VDA):350 / 1050 liter
Garanti bil:5 år
Garanti batteri:Over 70 % i 8 år / 160.000 km
Pris testbil:354.000

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.