Prøvekjørt i Norge:

Lotus Eletre: Det hersker ingen tvil om at denne leverer

Uansett hva du forventer, så innfrir den på en glimrende måte. Dermed er den ikke dyr heller.

I Norge: Eletre fikk sin internasjonale debut i Norge.
I Norge: Eletre fikk sin internasjonale debut i Norge. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): En ny og svært spennende elbil er snart på vei inn til Norge. Faktisk har det allerede vært et knippe eksemplarer av arten på besøk, ettersom den internasjonale testkjøringen for pressen av Lotus Eletre foregikk nettopp i Norge.

Første gangen vi kjørte Eletre var derimot på bilens hjemlige trakter, i Wuhan i Kina.

Nå har altså bilen trillet på østlandet i en periode, og vi fikk som sagt muligheten til å ratte den rundt i forskjellige omgivelser, deriblant i noen dynamiske øvelser på flystripa på Eggemoen. Og bilen leverer. Derom hersker ingen tvil.

Alle detaljene om Eletre finner du i forrige sak her:

Sprek, romslig og komfortabel

Lotus Eletre gjør at et relativt kjedelig segment biler blir spennende igjen. Det ligger da også i genene til det 75 år gamle merket å levere på kjøreglede. Men for å selge godt holder det ikke å bare levere på det sportslige. Derfor har de laget bilen som en SUV, eller Hyper-SUV som de selv kaller den. Men bilen kan like gjerne kalles en crossover, for bilen er ikke veldig høyreist.

Den har likevel en innvendig plass som få andre i denne klassen kan hamle opp med.

Lotus Eletre: Det hersker ingen tvil om at denne leverer

Så bare for å dra de kjedsommelige tallene først. Eletre byr på et bagasjerom på 688 liter før du legger ned seteryggene. Da øker volumet til 1532 liter. Ha i minnet at dette gjelder femseteren.

Dersom du velger bilen som en fireseter, så mister du muligheten til å legge ned seteryggene. Da blir den mer som en luksuriøs folkefrakter å regne, med to bakseter som er justerbare til du sitter like godt her som i den beste lenestolen hjemme.

For å få med alt må vi også regne med de 46 literne som befinner seg i «frunken» – under panseret foran – godt egnet for ladekaber og slikt.

Parkerer konkurrentene

Eletre konkurrerer med biler som Audi Q8 e-tron (tidligere bare e-tron), Mercedes-Benz EQE SUV og de andre relativt store SUV-modellene. Når det gjelder ytelser er det ikke mange som kan hamle opp med Eletre, for R-versjonen har i praksis bare to konkurrenter. Det er Tesla Model X Plaid og Mercedes-Benz EQE AMG 43.

R-versjonen gjør nemlig sprinten på noe så sykt som 2,9 sekunder, mens Eletre og Eletre S fikser biffen på 4,5 sekunder.

Men for å være ærlig, så er disse 4,5 sekundene mer enn raskt nok. Alt raskere enn dette har man neppe bruk for, og hører mer til på skrytekontoen. Toppfarten på de to «slappeste» er satt til 258 km/t, noe som er langt over det folk flest noen gang har forsøkt seg på.

Her går vi gjennom Eletre utvendig og innvendig:

Mye penger, men ikke dyr

Mange kan nok mene at Eletre er dyr, til og med for dyr. Vel, det er før de har prøvd den, for dersom det er én SUV på det norske markedet i dette segmentet som er verdt pengene, så er det nettopp Eletre.

For tenkt bare, med en startpris på 1 million kroner, eller 1,3 millioner for Eletre S, så er du fortsatt ikke lenger opp i pris enn de mer jordnære utgavene av for eksempel Audi Q8 e-tron.

Til sammenligning leverer Eletre langt bedre på de aller fleste områdene. Den har bedre ytelser, den har enda bedre opplevd kvalitetsfølelse, er mer premium, har mer utstyr, og et langt bedre brukergrensesnitt.

Best i klassen

Så til en særdeles viktig detalj, nemlig ladehastigheten. Lotus Eletre er den første - muligens andre - bilen på markedet som bikker 300 kW i ladehastighet. Først eller ikke avgjøres av hvilken som kommer først av denne og Xpeng G9. Sistnevnte skal også ligge over 300 kW i ladeeffekt, men så gjenstår det å se hvilken av dem som kommer først. Begge opplyser at de skal være klar for utlevering til kunder i september.

Det som også gjør Eletre interessant er prisen, selv om mange kan se den som kostbar.

For jo da, den koster mye penger, men er ikke nødvendigvis dyr når vi sammenligner hva den leverer, og hva konkurrentene leverer. Bare for å si det kort og greit, så er Eletre den mest sportslige av dem alle, selv om du ikke velger R-utgaven.

Eletre og Eletre S leverer utmerket med de kreftene den har til rådighet. Et sted mellom 1-1,3 millioner er omtrent det samme som du også må betale for en BMW iX 50. Valgene begynner med andre ord å bli mange, men Lotus har virkelig lagt seg i selen med Eletre.

Særegen på den gode måten

Utvendig har du et design som definitivt gjør deg synlig og bemerket. Den ser frekk ut som fy, og designen er godkjent av øverste designsjef, Peter Horbury, en tidligere Volvo-mann. Det er lagt stor vekt på å lede luft til både bremser og andre nødvendige steder for best mulig kjøling. Det er også laget luftekanaler og sluser som leder luften gjennom deler av bilen uten å yte motstand.

Noe av dette er rene designdetaljer, mens annet er der av en god grunn.

Mange har dratt frem Lamborghini Urus som en likhet, og det er slettes ikke et dårlig statement. For skal man først sammenlignes med noe, så er det da slettes ikke verst å bli sammenlignet med det frekkeste.

Innvendig oser det av god opplevd kvalitetsfølelse, med alcantara, karbon og børstet aluminium. Her lar Lotus deg også ta valget om du vil ha blank eller anodisert aluminium. Du trenger for øvrig ikke tenke på utstyr. Alt du kan tenke deg er der, stort sett.

Kjøling i seter, massasje, 30 forskjellige ADAS-systemer (aktive førerassistanse-systemer), og all den luksus du forventer i en bil til over en million kroner.

Brukergrensesnittet er også av den hyggelige sorten, du vet, når du finner frem i knapper og menyer uten å måtte stoppe langs veien for å få gjort det du ønsker.

Bilen leveres med 20 tommere som standard på de to mer normale utgavene. R-utgaven leveres derimot med 22-tommere som standard. Der sitter det også luftfjærer som standard.

Lotus Eletre: Det hersker ingen tvil om at denne leverer

Førsteinntrykket gjelder fortsatt

Alt i alt får vi bare bekreftet det vi opplevde under vårt første møte med bilen. Den er pakket med komfort, er stille og er virkelig godt skrudd sammen. Et lite eksempel finner vi faktisk i stereosystemet. For dersom du velger heftigste versjon får du et anlegg fra britiske KEF, som i tillegg støtter Dolby Atmos. I midtkonsollen på denne sitter det en dobbel midbass, som spiller på lag med en subwoofer i bagasjerommet. De fleste biler har dørpaneler eller andre interiørdetaljer som begynner å skrangle når du skrur opp som mest. Her er alt stille og dødt.

Det eneste du hører er det som skal høres.

Vi skal være så freidig og si det enkelt. Dersom du hadde gitt oss 1,3 millioner kroner og bedt oss kjøpe bil til deg for pengene, så hadde vi kommet tilbake med en Lotus Eletre S. Per i dag vet vi ikke om en morsommere bil som sjekker av på alle punkter. Den er rask, dynamisk, kjører svært godt, byr på plass, mye god teknologi, og den ser smashing ut.

Hva mer kan man vente seg?

Vi har naturligvis ikke kjørt bilen gjennom våre sedvanlige rekkeviddetester enda, ei heller ladetester. Så snart vi får bilen over en lengre periode skal vi gjøre våre 100-0 % rekkeviddetester, og deretter påfølgende 0-100% ladetester, i tillegg til støy-, plass- og ytelsestester, naturligvis. Så bare heng med.

Det kan jo også være at vi tar med en av de største konkurrentene, eller tre, for på den måten finne mer ut av hva Lotus Eletre har å by på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.