Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Det var ikke med liten forventning vi satte oss på flyet til Lisboa i slutten av mars. Vi skulle bli blant de første i verden til å prøvekjøre Mercedes-Benz EQE SUV i Portugal. Hjemme var det holke og sludd, på destinasjonen var det meldt 19 grader og sol.
Godværet til tross; det var først og fremst bilen vi gledet oss til å stifte bekjentskap med. EQE SUV er, som navnet mer enn indikerer, SUV-utgaven av den allerede lanserte sedanen EQE, en bil som har høstet mange godord, ikke minst her på Elbil24.

Mercedes-Benz EQE testet: - Du verden for en herlig bil
Stor og romslig familiebil
Bilen er noe mindre enn EQS SUV, men har arvet mange av egenskapene. Prisene er også noen hundre tusen ned, og dermed håper Mercedes-Benz de har funnet formelen som gjør at EQE SUV blir deres nye storselger her til lands. Etter denne første prøvekjøringen, er vi temmelig sikre på at oddsene er gode for nettopp det.
Dette er fortsatt en stor og romslig familiebil, som måler 486 centimeter i lengden, 194 i bredden og 168 i høyden. Det er 9 centimeter kortere enn BMW iX, som må ses på som en hovedkonkurrent - både i segment og pris.
Bagasjevolumet er på 520 liter bakerst, Helt fremst er det ingen plass - du får ikke en gang åpnet panseret med mindre du er servicepersonell.
Du kan imidlertid legge ned bakseteryggene, som er delt 40-20-40, og dermed få inntil 1675 liter til rådighet, dersom du har mye du skal frakte. Og nevnte vi at hengerfeste var standardutstyr? Inntil 1800 kilo kan du dra etter deg med en EQE SUV, der det stoppet for 750 kilo for EQE.
Tre varianter - to først
Ellers er det verdt å merke seg at EQE SUV kommer i tre forskjellige varianter, alle med et temmelig godt utstyrsnivå som standard; inkludert er altså tilhengerfeste, drift på alle fire hjul, adaptiv cruise-kontroll, samt parkeringspakke med 360-graders kamera av høy kvalitet.
I første omgang kommer EQE 350 4MATIC og EQE 500 4MATIC, senere kommer også en mer sportslig AMG-utgave av bilen, som har fått navnet EQE 43 4MATIC.
Med de to første kan du regne med en rekkevidde på inntil 545 kilometer, som er omtrent det man kan forvente i denne klassen nå. Den enda sprekere EQE 43 har en oppgitt rekkevidde på 475 kilometer.
Nederst finner du en tabell som lar deg sammenligne utstyrsvariantene.
Velkjent og velfungerende
Under turen vår til Portugal fikk vi prøve begge de to førstnevnte - på alt fra motorvei i 120 kilometer i timen, til svingete og smale fjellveier i den portugisiske fjellheimen.
Seter, ratt, skjermer og betjening kjenner vi igjen fra sedan-utgaven EQE, men her sitter man høyere og får et enklere inn- og utsteg. 350-utgaven får du kun med standardskjermen i midtkonsollen, mens 500 kan spesifiseres med en såkalt Hyper Screen som i praksis dekker hele området mellom A-stolpene. Sistnevnte gir et storslagent inntrykk, men vi ser også mange fordeler med en mindre skjerm - ikke minst med tanke på betjening under kjøring.

For øvrig har vi de samme innvendingene her som for de øvrige, og de går først og fremst på utstrakt bruk av høyglans - med tilhørende fettmerker og støv - så hold gjerne kluten i armelengdes avstand. I det store og hele er det snakk om plukk.
Førsteinntrykk på veien
Som ventet er det ingenting å si på komforten, i de ventilerte (kunst)skinn-setene, som både kan kjøles og varmes. Støynivået under kjøring var meget behagelig lavt, og bilene oppførte seg eksemplarisk på alt av underlag.
Her er det viktig å legge til at testbilene var utstyrt med adaptiv luftfjæring, som er tilleggsutstyr. Det påvirker naturligvis hvordan bilen er i stand til å «absorbere» humper, og kan faktisk også øke bakklaringen med inntil 4 centimeter.
Bakakselstyring er også tilleggsutstyr, men en detalj som definitivt kan være en fordel på en bil med så stor akselavstand (312 centimeter). Den korter nemlig ned svingradiusen betraktelig, noe vi fikk gleden av ved flere anledninger. I videoen under får du en kjapp demonstrasjon:
Den største tekniske forskjellen på 350 og 500 er motorytelsen. Mens 350 byr på 292 hestekrefter og dreiemoment på 765 Nm, byr 500 på 408 hestekrefter og dreiemoment på 858 Nm. Dermed reduseres akselerasjonstiden fra 6,6 sekunder til 4,9 sekunder.
Under alle forholdene vi fikk prøvd bilene på, virker førstnevnte å by på mer enn nok kraft. Det bør være overførbart til norske veier - men dette kommer vi naturligvis tilbake til når vi får testet bilene her hjemme.
Førsteinntrykket er uansett at det pr nå ikke er mange elektriske SUV-er i markedet som byr på tilsvarende opplevd kvalitetsfølelse. Mercedes-Benz har jo selv én av dem, EQS SUV, og BMW har sin iX. De kinesiske utfordrerne må foreløpig finne seg i å stille noe bak.

EQS SUV: Slik er Mercedes' nye luksus-doning
Energieffektive løsninger
Vi fikk ikke gjort noen presise rekkeviddemålinger, men oppgitt snittforbruk etter en tur på rundt 10 mil, der kanskje rundt 25 prosent foregikk på motorvei, endte på 2,08 kWh pr mil. Her må vi legge til at testbilen kjørte på 21-tommer store hjul, standard er 20-tommere - som er lettere og sørger for lavere forbruk.
Testbilen var videre utstyrt med panorama soltak, som også øker vekta med rundt 30 kilo.
Forbruket er uansett i tråd med det Mercedes-Benz selv oppgir (1,79-2,13 kWh pr mil) Temperaturen lå på rundt 18 grader under det meste av turen.
Her kan vi jo legge til at bilen virker å ha en meget effektiv rekuperasjon av energien i nedoverbakker. Dette, i tillegg til varmepumpe, smart utkobling av drift på frontaksel når drift på fire hjul ikke er nødvendig, samt en luftmotstandskoeffisient på kun 0,25 Cd, er alle faktorer som begrenser forbruket.
Etter prøvekjøringene gav Mercedes-ingeniørene oss et interessant innblikk i en rekke detaljer i understell, karosseri og rundt hjulbuene som sørger for å minske luftmotstand og øke rekkevidden.
Vi fikk også et innblikk i den utstrakte bruken av bærekraftige materialer, som du kan se i videoen under:
Priser og utstyr
Prisene på 350-utgaven starter på 882.625 kroner inkludert frakt og levering Oslo, mens du må ut med 953.625 for 500. Til sammenligning koster BMW iX50, som må ses på som en hovedkonkurrent, fra 923.500 kroner - med ytelser og rekkevidde som ligger litt over 500-utgaven.
Og så har du et vell av muligheter for skreddersøm, og med «anbefalte pakker» havner 350-utgaven på rett under millionen. Det er samtidig verdt å nevne at 350 kun kan leveres med den enkleste skjermløsningen (stor, stående skjerm i midten), mens 500 kan leveres med den såkalte MBUX hyper screen som dekker hele området mellom A-stolpene. Om den er verdt 74.880 kroner ekstra, får være opp til den enkelte - vi klarer oss i hvert fall fint uten.

37 elbilmodeller analysert: Disse eierne er minst fornøyde med kvaliteten
Kommer mer
Vi kommer naturligvis tilbake med alle våre kjøreinntrykk, full rekkevidde- og ladetest når vi har fått bilen til test her hjemme, noe som vil skje nærmere sommeren.
Inntil da kan vi uansett konkludere med at EQE SUV definitivt har innfridd under de første prøveturene.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Få også med deg denne:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.