Test

MG Marvel R Performance overrasker i rekkeviddetest

Vi har kjørt topputgaven av Marvel R fra fullt til helt tomt batteri, og gjennomført full hurtigladetest. Det bød på flere overraskelser.

MYE FOR PENGENE: MG Marvel R Performance byr på mye bra. Nå har vi endelig kjørt full rekkevidde- og ladetest også. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MYE FOR PENGENE: MG Marvel R Performance byr på mye bra. Nå har vi endelig kjørt full rekkevidde- og ladetest også. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er mye fokus på rekkevidde om dagen, med Toyota bZ4X resultat i Elbil24s rekkeviddetest som den absolutt heteste poteten. Resultatene var så oppsiktsvekkende at vi måtte kjøre testen to ganger for å være sikre på at vi ikke hadde gjort noe feil.

OPPDATERT: Toyota har nå kommet med sine kommentarer til testen. Les mer her.

Som regel forutsigbart, men det finnes unntak

Som regel er rekkeviddetestene langt mer forutsigbare. Hvis oppgitt rekkevidde på bilen er 45 mil (WLTP), så ender man ofte med en rekkevidde oppunder 40 nå på høsten, og rundt 35 når temperaturen kryper under 0. Det er naturligvis mange variasjoner, men sjelden de store avvikene.

Dette vet vi naturligvis fra uendelig mange rekkeviddetester, og i motsetning til mange andre, kjører Elbil24 alltid testene fra fulladet til tomt batteri. Det er tidkrevende, men gir alltid den beste indikasjonen på hva du kan forvente av rekkevidde.

Og det var nettopp dette som gjorde at vi kunne avsløre utfordringene med rekkevidden på nevnte bZ4X før alle andre, og som gjorde at vi visste at Polestar hadde en god saki et eventuelt søksmål mot selskapet i 2021.

Kvikk budsjett-SUV på langkjøring

Denne gangen har turen kommet til MG Marvel R Performance, som er den kraftigste og mest velutstyrte utgaven av SUV-en som vi allerede har omtalt som en bil som gir svært mye for pengene.

Den topputstyrte bilen byr blant annet på tre motorer, drift på alle fire hjul, 0-100 km/t på 4,9 sekunder, panoramatak, godt Bose lydanlegg og godt med plass, for 440.000 kroner.

Faktisk får du standardversjonen med firehjulstrekk for under 400.000 kroner, noe som gjør den til en de aller rimeligste firehjulstrekkerne på markedet.

MG Marvel R Performance. Foto: Bjørn Eirik Loftås

Vi skal ikke gjenta alle poengene fra våre tidligere tester av bilen, men nederst finner du en oppsummeringsboks med plusser og minuser. Resten kan du lese om i vår test:

Nye målinger: Rekkevidde og ladehastighet

Ingen test blir helt komplett uten målinger av rekkevidde og ladehastighet, og vi var svært spente på hva MG Marvel R hadde å by på her. Batteripakka er på størrelse med den som sitter i Toyota bZ4X, men MG er mer nøkterne med sine rekkeviddeanslag. Standardversjonen skal klare rett over 40 mil (WLTP), mens Performance-utgaven skal klare 370 kilometer.

370 kilometer er ikke veldig imponerende i klassen, særlig med tanke på at man normalt må belage seg på en del reduksjon når temperaturen ligger mellom 5 og 8 grader, slik den gjorde på testdagen. Vi forventet også at vinterhjul og våt veibane, som begge fører til større motstand, ville spille negativt inn på rekkevidden.

MG Marvel R fullades etter rekkeviddetesten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MG Marvel R fullades etter rekkeviddetesten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ved oppstart anslo bilen en rekkevidde på 344 kilometer. Vi kjørte bilen gjennom vår faste rute, som inkluderer både landevei, bytrafikk og motorvei på det sentrale Østlandet. Temperaturen i kupeen ble satt til 22 grader, og vi kjørte i Normal-modus hele tiden. Fartsgrensene varierte mellom 50 og 110 kilometer i timen, og ble naturligvis overholdt. Noen steder var det kø, og da hadde vi fokus på å følge trafikken.

Da det var 50 prosent kapasitet igjen, hadde vi tilbakelagt rundt 180 kilometer, og rekkeviddemåleren anslo at 180 gjensto. Det skulle i så fall bety en rekkevidde på 360 kilometer, som var forbausende tett opp mot WLTP. Da vi hadde passert 300 kilometer, anslo måleren at vi hadde 69 kilometer igjen.

Dessverre forsvant anslaget da kapasiteten var 6 prosent, og på 4 prosent ble hastigheten kraftig redusert. På 3 prosent kom vi ikke over 20 kilometer i timen. Det er ikke så ofte vi opplever en slik reduksjon såpass tidlig, så det er greit å være klar over.

Da hadde vi imidlertid allerede kommet 362 kilometer, fattige 8 kilometer under WLTP - under langt tøffere forhold enn i de offisielle målingen. Vi blir med andre ord ikke forbauset om vi kommer godt over de annonserte 370 kilometerne på en varm solskinnsdag på sommerhjul. Det er slett ikke verst, og definitivt ikke hverdagskost!

Svært tidkrevende å fullade

Ladetesten avdekket også noen interessante poenger. For det første målte vi aldri effekt på mer enn 82 kW. Det er godt under mange av konkurrentene, men ganske typisk for kinesiske biler. Det positive var at effekten holdt seg høyt lenge, og en snitteffekt på nesten 73 kW mellom 10-80 prosent er godkjent. Detaljene ser du i diagrammet under.

Dessverre sank effekten svært mye mot slutten av prosessen, den var på rundt 2-3 kW ved 95 prosent - og du må derfor belage deg på at det tar minst en time fra 95 til 100 prosent.

Du kan heller ikke stole på bilens tidsanslag for når bilen er fulladet, anslaget er altfor optimistisk - og nå vet du at du heller ikke bør fullade på hurtiglader, men stoppe på rundt 80 prosent - som også er den generelle anbefalingen fra både bilprodusenter og ladeoperatører.

Konklusjon

MG Marvel R Performance er en meget kvikk elbil med mange gode egenskaper, til en relativt rimelig pris. Denne siste testen viser også at rekkeviddeanslaget er til å stole på - selv når temperaturen langt fra er ideell, og den viser enkelte begrensninger knyttet til ladeffekten, særlig mot slutten av ladeprosessen.

Få med deg våre plusser og minuser i boksen under, og les hele testen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.