Elbiltest:

Mini Cooper SE - 3,8 meter ren kjøreglede

Mini går elektrisk med deres mest spennende modell, og den beholder Cooper-navnet. Men er det nok?

NYHET: Nye MINI Electric er laget av en premiumprodusent, noe man merker når man setter seg bak rattet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): I løpet av mars måned triller det snart en ny elbil inn på det norske markedet – den helt nye Mini Cooper SE. Nei da, det er ikke den første, for den kom allerede i 2008, dog i et så lite antall at det knapt er noen som har sett den.

Med den nye blir det andre boller, og Mini går så langt som å kalle den for den første virkelig serieproduserte elektriske bilen fra Mini.

Konseptet er likevel ikke veldig forskjellig fra modellen de viste i 2008. Begge er bygget på en eksisterende modell, bare med en utskiftet drivlinje – fra bensin til elektrisk. Øvrig plattform og karosseri er det samme. Men det bør i det minste entusiastene sette pris på.

LETT GJENKJENNELIG: De gul-grønne detaljene avslører lett om du kjører elektrisk.
LETT GJENKJENNELIG: De gul-grønne detaljene avslører lett om du kjører elektrisk. Vis mer

Godfølelsen

Selv om vi har reist langt for å få teste bilen, så trenger vi ikke ratte langt med nye Mini før vi oppdager dens fortreffeligheter. For det første er det tydelig at bilen er laget av en premium-produsentene, med gener fra BMW. Deretter er det tydelig at den er laget av noen som verdsetter kjøreglede.

For å si det på en annen måte, så gjør man ikke mange kompromisser med Mini Cooper SE som følge av at den er elektrisk. Det er bra.

Med en total lengde på drøye 3,8 meter, og en akselavstand på rett under 2,5 meter, er det lett å trekke frem floskelen om go-kart følelse. Men i Cooper SE er den nesten enda mer forsterket, ettersom understellet er strammet kraftig opp for å kompensere den ekstra vekten.

Samtidig er bilen hevet 18 millimeter for å få plass til batteriene i tunnelen på midten av bilen. Dette gir ekstra fjæringsvei, samtidig som det også ivaretar noe av komforten. Det bidrar til at den ikke blir riktig så stumpete som den lett kunne blitt med kortere fjæringsvei. Det er noe vi har sett på flere andre biler som er bygget om til elbil med tilført vekt.

Leken som få

Som alle andre 3-dørs mini har den nærmest et hjul i hvert hjørne. Det gir den skarpe styringen og direkte godfølelsen man ønsker av en kjøreglad bil. Cooper SE er også utstyrt med fire kjøreprogrammer, fra Green +, til Green, MID, og Sport. Funksjonene fra disse kjenner vi igjen fra BMW i3. Det er i grunnen gassrespons, og utelatelse av funksjoner som klimaanlegg, som utgjør forskjellen. Styring og understell påvirkes ikke.

Du har også mulighet for å stille inn to forskjellige grader av regenerering. Ofte er hard å foretrekke i bymiljøer, og den mer løsslupne under kjøring på motorveiene.

På utstyrsfronten har du stort sett de samme mulighetene her som i de andre Mini-modellene. Riktig nok er det runde instrumentet på rattstammen byttet ut med et ovalt, mest for å få plass til all den informasjon man ønsker lett tilgjengelig. Dette viser her såkalt State of Charge (gjenværende energi på batteriet), hastighet, temperatur, en enkel kjørecomputer, og energiuttaket i sanntid.

I tillegg til denne har du en 8,8-toms skjerm i midtkonsollen, dersom du kjøper deg opp blant utstyrsversjoenene. Standardskjermen er på 6,5 tommer.

Denne viser de ordinære tingene som navigasjon, radio og øvrig underholdning. Det skal også sies at Mini går for full oppkobling mot nettet, på samme måte som BMW gjør på sine modeller.

HIGH-TECH: Du kjenner deg lett igjen fra de øvrige modellene. Opplevd kvalitetsfølelse er upåklagelig, til å være i denne klassen.
HIGH-TECH: Du kjenner deg lett igjen fra de øvrige modellene. Opplevd kvalitetsfølelse er upåklagelig, til å være i denne klassen. Vis mer

Kjøper du en Mini, er du antagelig ikke av de aller lengste blant oss, men det betyr ikke at du ville mistrives. Bilen har faktisk ganske god takhøyde, og så lenge du ikke skal ha med passasjerer i baksetet har du også nok plass i lengden. Det er først med tre eller fire personer det kan bli trangt. Baksetet er rett og slett forbeholdt barn.

Bagasjerommet kan heller ikke omtales som rommelig, med sine 211 liter, men legger du ned baksetet har du 731 liter å fylle. For en matpakkefrakter er det absolutt helt greit.

Likheter og ulikheter

Nye Mini Cooper SE har arvet noen gener fra sin slektning, BMW i3. Vi trenger eksempelvis ikke gå lenger enn til motoren før vi ser spesifikasjoner vi kjenner igjen, for effekten er på 184 hestekrefter og dreiemomentet er på 270 Newtonmeter.

Dette er nok til å gi bilen en sprint til 100 km/t på 7,3 sekunder, ifølge Mini. Toppfarten er begrenset til 150 km/t.

Også disse tallene er så godt som identiske med det vi finner i BMW i3, men så stopper også likhetene. For Mini har vært nøye med å beholde identiteten som en ekte Mini. Ettersom bilen er laget basert på de øvrige fossildrevne utgavene, gjør det heller ikke jobben vanskelig. Plattform og øvrig karosseri er som sagt det samme, og for den elektriske utgaven har Mini valgt å gå for utgaven med tre dører, og kun den. Dette har rett og slett med den ekstra vekten å gjøre. En 3-dørs bil har ofte bedre torsjonsstivhet (vridning) enn en bil med fire store åpninger på sidene. Dette kan dessverre sette en begrensning i det norske markedet, der 3-dørs biler ikke er veldig etterspurt, selv ikke i dette segmentet.

MOTERIKTIG: Ikke hver dag man finner sin slektning malt på veggen. Foto: Fred Magne Skillebæk
MOTERIKTIG: Ikke hver dag man finner sin slektning malt på veggen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ypperlig for hvem?

Så hvem passer en elektrisk Mini for? Det åpenbare er at dette er en bil for de som pendler moderate distanser og har et liv med mye småkjøring, for Mini har i likhet med Honda og Mazda valgt å gi sin førstefødte elbil en batteripakke med moderat kapasitet. I Mini skyldes det først og fremst plassen, ettersom karosseriet er det samme som i bensinutgavene.

Batteriet er derfor plassert under baksetet og i tunnelen som går på langs av hele gulvet, der eksosanlegg og annet normalt er plassert.

Dette i seg selv setter en begrensning, men det er likevel funnet rom til en batterikapasitet på 32,9 kWh brutto. Den anvendelige netto kapasiteten er på beskjedne 28,9 kWh.

Dette skal være nok til en rekkevidde på rundt 234 kilometer etter WLTP-standarden. I spesifikasjonene oppgir Mini likevel en rekkevidde på 235 – 270 km, men dette er tall som er omregnet fra WLTP til NEDC for i følge Mini å være sammenlignbare med øvrige NEDC-tall. Rekkevidden fremstår dermed som lengre enn den faktiske rekkevidden etter WLTP-standarden. Med disse tallene på plass er det også lettere å svare på hvem bilen passer best for.

For alle som har, eller har hatt en elbil, vet at lang rekkevidde ikke er påkrevd i det daglige. Man våkner stort sett med «full tank» hver morgen, og hvor ofte kjører man over 20 mil egentlig? Og er man blant de som gjør det, så er man antagelig ikke i markedet for en elektrisk Mini.

Og når vi først snakker om lading, så har Cooper SE en ombordlader på 11 kW, også dette det samme som BMW i3, og den takler hurtiglading på opp til 50 kW. Det er i grunnen standarden for en bil med batteripakke av denne størrelsen. Heller ingen av de andre tilsvarende bilene takler noe mer.

Hvem er konkurrentene

Det kommer et ras av biler i dette segmentet i løpet av året, og de første er allerede på plass. Rent prismessig må vi nevne VW e-Golf og Nissan Leaf, så nå dumpes ut i sine nåværende utgaver. Begge er det mulig å få fatt i til rett over 250.000 kroner.

Vi skal heller ikke utelate den nye kineseren, MG ZS EV, som starter på 229.900 kroner.

Omtrent samtidig som Mini kommer også Peugeot e-208, e-2008, og DS 3 Crossback. Litt senere dukker også Opel Corsa-e opp. Som om ikke dette var nok, så har vi jo den kommende Honda e, og de eksisterende Renault Zoe og Hyundai Ioniq. Og når alle disse er på plass, kommer også VW ID.3 etter hvert. Selv om det nå snakkes om at den er forsinket på grunn av programvare, så vil den etter alt å dømme være på plass rett etter sommeren. Da til en startpris under 300.000 kroner.

Mini skiller seg likevel ut fra mengden ved å være premiumalternativet. Den er særegen, og har sin egen identitet. Om dette er nok til å få kundene til å velge en lav bil med to dører og kort rekkevidde skal vi ikke spå i.

Cooper SE blir uansett å få i tre forskjellige utstyrsversjoner, der Essential er den rimeligste. Denne starter på 273.800 kroner, før du er over på Experience til 293.800 kroner. Full pakke får du først ved å velge Maximise til 313.800 kroner.

Vi skulle gjerne ønsket å kalle Mini Cooper SE en kommende storselger, men helt innerst inne tror vi nok at det blir en bil for de som er vågal nok til å velge annerledes. Dessverre gjør de færreste nordmenn det. For det står ikke på bilen.

Tekniske spesifikasjoner:

Mini Cooper SE
Motor:Elektrisk
Effekt:184 hk (135 kW)
Dreiemoment:270 Nm
Batteri:Litium-ion
Batterikapasitet brutto:32,6 kWh
Batterikapasitet netto:28,9 kWh
Forbruk WLTP:Ca. 1,3 kWh/mil
Rekkevidde:234 km
Ombordlader:11 kW
Hurtiglader:50 kW
0-100 km/t:7,3 sek.
Toppfart:150 km/t
Bremser foran/bak:skiver/skiver
Dekkdimmensjon195/55 R16
L/B/H (mm):2845/1727/1432
Akselavstand (mm):2495
Dekkdimensjon:195/55 R16
Pris fra kr.:273.800
Pris testbil:313.800

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.