Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.
(Elbil24): Bilparken vår elektrifiseres i høyt tempo, og i 2020 var mer enn halvparten av alle nyregistrerte personbiler helelektriske. Det går imidlertid ikke like raskt med varebilene. Kun 8,7 prosent av totalmarkedet på rundt 29.000 varebiler, var helelektriske i fjor, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikk.
Gunstige varebil-ordninger
I år kan det derimot bli en stor endring på det. Nesten alle de store varebilprodusentene kommer med elektriske varebiler i år, med unntak av Volkswagen og Ford, skriver Yrkesbil.no. Ford kommer med sin e-Transit først i 2022.
Så gjenstår det å se hvor god tilgangen blir. 2020 ble som kjent et utfordrende år for bilbransjen, først og fremst på grunn av coronakrisen.
Et viktig insentiv for å velge elektrisk varebil, i tillegg til allerede eksisterende elbilfordeler, er muligheten til å søke om inntil 50.000 kroner i tilskudd til bilkjøpet, samt 5000 kroner til installasjon av lader fra Enova. Dette kan du lese mer om her.
Firkløver
Toyota Proace Electric, Peugeot e-Expert, Citroën ë-Jumpy og Opel Vivaro-e. Alle bilene er bygd på samme lest fra PSA-konsernet - og er såkalte søstermodeller, med flere likheter enn ulikheter. Og alle har tro på at tilgjengeligheten blir god. Salget åpnet allerede i høst på enkelte av dem, og det triller allerede en plass mellom 300 og 400 av dem på norske veier, ifølge Elbilstatistikk.no
Toyota melder om 714 bestillinger pr 18. januar 2021. Rundt 200 er allerede på veien, og selskapet forventer god tilgang på biler fra februar/mars, får Elbil24 opplyst.

Dette får du
Alle som kjenner til Proace etter 2016, vil kjenne seg umiddelbart igjen. Det aller meste er temmelig likt, både på inn- og utsiden - og den kommer fortsatt i tre karosserivarianter, kompakt, medium og lang. Den kan velges med topphengslet bakluke eller sidehengslet bakdør, og kommer i to utstyrsgrader, Basic og Comfort.


Drivlinjen er derimot elektrifisert, og du kan velge mellom to batteripakker, én på 50 kWh med inntil 230 km rekkevidde og en på 75 kWh med inntil 330 km rekkevidde (WLTP-tall). Hele batteripakka er plassert under gulvet i lasterommet.
Motoren yter i begge tilfeller 136 hestekrefter med 260 Nm dreiemoment, topphastigheten er 130 km/t og 0-100 er unnagjort på 13,1 sekunder.
Det som naturligvis også er særs interessant, er nyttelasten. Den er på maks 927 kilo, og i tillegg kan bilen dra en henger på inntil 1000 kilo.
Norske spesialtilpasninger
Elbil24 har allerede prøvekjørt Comfort-versjonen med det største batteriet på norske vinterveier. Bilen var medium-utgaven, som er den klart mest populære, med to skyvedører og hengslet bakdør. Testbilen avviker noe fra standarden i Norge, blant annet kom den uten sidevinduer og med andre materialer i lasterommet enn i den «norske» utgaven.
Når vi først er inne på lasterommet; plassforholdene er de samme som fossilutgavene av Proace. Vi målte det til 2,40 meter i lengden, 1,60 meter i bredden og 1,30 meter i høyden. Mellom hjulbuene var avstanden 1,24 meter. Totalt lastevolum er 5,3 m3.
De «norske» bilene kommer levert med isolert takpanel og 12 millimeter gulv med antisklibelegg fra Fredrikstad-selskapet Loyds.

Våre inntrykk
Bilen er svært lettkjørt. Du sitter høyt og har god oversikt. Setene er delvis trukket i kunstskinn, også på basic-utgaven. Førersetet kan justeres noe høyden og i lengderetningen, for meg som er 180 centimeter lang føltes det best å ha det så lang tilbake som mulig.
Den flate delen øverst på døra er akkurat i riktig høyde til at man kan hvile albuen. Du har også en smal armlene mellom fører- og midtsete. Det er gjennomtenkt, utprøvd og det fungerer godt.

Sidesikten er noe begrenset på varebiler uten sidevindu, men det vil jo ikke være noe tema på de «norske» bilene.
Akselerasjonen oppleves som passe rask, men her må vi komme tilbake til flere inntrykk når vi får testet bilen med last.
Støynivået opplevde vi som temmelig behagelig lavt, selv med tomt lasterom, mye takket være elektrisk motor, naturligvis. Bilen leveres for øvrig med to-soners klimaanlegg som får opp temperaturen kjapt.
Den største forskjellen i førermiljøet i forhold til Proace med forbrenningsmotor, med unntak av de batterispesifikke detaljene i den 7 tommer store (eller skal vi si lille) infotainment-skjermen, er girspaken som er fjernet til fordel for en girvelger. Den kjenner vi igjen fra testen av Citroën ë-C4, og vitner om at det er samme selskap som står bak begge biler.

Her velger du mellom park/revers/nøytral/drive samt regenerativ bremsing, som sørger for kraftigere oppbremsing i nedoverbakker når du slipper gasspedalen. Denne energien føres så tilbake til batteriet.
I dashbordet finner du analoge visere for hastighet, kraftutnyttelse (charge/eco/power), samt «drivstoff». Her skulle vi ønsket oss en indikator for batteriprosent, men må heller nøye oss med et anslag på gjenstående rekkevidde.

Infotainment som fungerer
Infotainment-delen er ganske bra, selv om det ikke hadde skadet med en større skjerm i 2021. Nå skynder vi oss å legge til at dette er en arbeidsbil og da er det andre elementer som er viktigere.
Å koble til med mobiltelefon via Bluetooth er gjort på 1-2-3, du søker bare etter nye enheter på mobilen og bekrefter tilkoblingen på skjermen.
Mange av oss foretrekker Apple Carplay og Android Auto, og dette er også svært enkelt å ta i bruk. Du kobler bare mobilen til USB-porten med kabel og trykker bekreftende OK på mobilskjermen, så er du i gang. Du kan ikke bruke disse løsningene uten kabel.
Det burde være en selvsagt ting i 2021, men det er det ikke. Her har mange noe å lære av Toyota.
Lydopplevelsen er helt grei til radio og bakgrunnsmusikk.

Det meste av den innebygde funksjonaliteten er intuitivt lagt opp. Du får bra oversikt over bilstatus inkludert batteri og forbruk, og kan enkelt skru av og på funksjoner som parkeringsassistanse, dødvinkelalarm, filvarsler med mer.
Her finner du også en fin navigasjonspakke med fyldig oversikt over ladestasjoner i nærheten, når batteriet begynner å gå tomt.

Bilen har også ryggekamera av rimelig bra kvalitet, med overblikkskameraer på sidene som kommer godt med under rygging. Det gir deg i praksis 360-graders visning.

Rekkevidde og lading
Rekkevidde virker å være det mest sentrale spørsmålet i elbilverden om dagen, og vi ser det samme mønsteret på Proace Electric som på de andre bilene vi har testet i vinter: Rekkevidden går betydelig ned når temperaturen synker godt under 0. Under vår prøvekjøring lå temperaturen på mellom -3 og -5 grader celsius.
Vi kjørte bilen dels på motorvei i 80-100 kilometer i timen, dels i bysentra og dels på snirklete landeveier. Vi passet på å kjøre samme rute tilbake til utgangspunktet. Da vi trillet inn på Circle K-ladestasjonen på Kjellstad i Lier, viste tripptelleren 200 kilometer blank, med en anslått gjenværende rekkevidde på 12 kilometer.
Da vi startet ladingen, viste indikatoren 7 prosent gjenværende kapasitet. Dermed er det sannsynlig at vi hadde klart å komme oss rundt 22 mil med blandet kjøring, før det hadde vært helt tomt. Vi minner om at WLTP-tallet er 34 mil.

Batteriet skal være i stand til å lade med en hastighet på inntil 100 kW, og er i så måte helt up to date i forhold til hva vi forventer i markedet akkurat nå. Problemet er at du aldri har noen garanti for at det skjer i virkeligheten. Mange ulike forhold påvirker den hastigheten du vil oppleve i praksis, en av dem er selve ladestasjonen.
Circle K-laderen vi koblet til i Lier, skal kunne levere inntil 150 kW, men etter 43 minutter hadde vi ikke fått mer enn 25,64 kWh. Det skulle i så fall bety en effektiv hastighet på godt under 40 kW i snitt, til tross for at batteriet skulle være godt og varmt etter flere timer på veien. . Vi rakk dessverre ikke å teste på flere ladestasjoner den korte tiden vi hadde bilen til rådighet, så dette må vi komme tilbake til senere.
Du kan lese mer om hva som påvirker ladehastigheten i denne artikkelen.

Foreløpig konklusjon
Det er viktig å minne på om at vi kun har fått prøve bilen i et begrenset tidsrom, og det er for tidlig å konkludere og trille terningkast. Blant annet når det gjelder rekkevidde og ladehastighet kreves det nøyere testing før vi kan avsi noen dom. Førsteinntrykket av bilen er uansett solid på de fleste områder.
Toyota Proace koster fra 354.300 for den enkleste utgaven (kompakt karosseri, 50 kWh batteri og basic utstyrsnivå). Modellen vi testet (medium karosseri, 75 kWh batteri og comfort utstyrsnivå) koster 439.900 kroner. Prisen er den samme om du velger sidehengslet bakdør eller topphengslet bakluke. Du finner øvrige priser hos Toyota.
Tekniske spesifikasjoner
Motor: | Elektrisk |
Effekt: | 136 hk |
Dreiemoment: | 260 Nm |
Batteri: | Li-ion |
Kapasitet: | 75 kWh brutto |
Max ladeeffekt: | 100 kW |
Ombordlader: | 7 eller 11 kW |
Rekkevidde WLTP: | 330 km |
0-100 km/t: | 13,1 sekunder |
Toppfart: | 130 km/t |
L x B x H: | 531 x 192 x 189 cm |
Akselavstand: | 327,5 cm |
Bagasjerom (VDA): | 5,3 m3 |
Bakkeklaring m/u last: | 15 / 20 cm |
Hengervekt: | 1000 kg |
Pris: | fra 364.300 til 439.900 for medium karosseri |
Kommer: | Nå |
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.