Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!
(Elbil24): Nissan Ariya nærmer seg lansering, for til sommeren vil de første kundene kunne hente ut bilene sine – antagelig en dag i juni.
Elbil24 har tidligere prøvekjørt nykommeren på våte vinterveier rundt i Oslo-området. Nå har vi tatt turen til et like vått Madrid for å se nærmere på nyskapningen.
For å få rett på sak, så imponerte bilen da vi fikk en kort smakebit på hjemlige trakter, og den gjør langt fra noen dårligere figur denne gangen.
Bilen vi nå har kjørt er et mer ferdig produkt enn bilen som var på besøk i Norge, og det var merkbart. Nå er den satt opp mer slik den kommer til å bli, både med tanke på understell og byggekvalitet.
I tillegg har vi fått prøvd den på lukket bane, noe som gir oss litt mer spillerom for å se hvordan den oppfører seg når det provoseres mer enn vi utsetter bilene for på offentlige veier.

Tre høyaktuelle elbiler i test: En av dem får du på dagen
Mest populær
Også denne bilen var en tohjulsdreven utgave med det minste batteriet, for Nissan kommer som kjent med fire utgaver. Det er da også denne som kommer først. Venter du på en firehjulsdreven utgave med det store batteriet, vil det være høst igjen før de første kundene får bilene sine.
Den norske importøren mener å ha god tilgang på biler, og har ingen store utfordringer med delemangel på noen av modellene.
Mange av de tyske konkurrentene har som kjent vært satt ut i kortere perioder som en følge av krigen i Ukraina, noe som kom på toppen av chipmangelen som har rystet både bilbransjen og andre bransjer der elektronikk står på agendaen. Likevel skal det nå produseres biler til ethvert marked, og ordelisten på allerede bestilte biler skal dekkes opp.
I Norge er det liten tvil om at det er «full pakke» som gjelder, altså utgaven med firehjulsdrift og det store batteriet. De tør til og med tippe at det blir utstyrsversjonen Evolve som blir mest populær, og da snakker vi om en bil til 529.650 kroner.

Liten, men stor
Nissan Ariya er faktisk ikke så veldig stor utvendig, med en lengde på rett under 4,6 meter. Høyden er strukket til 1,66 meter, og bakkeklaringen er oppgitt til 18,5 centimeter. Det er faktisk ganske så bra, for den som er ute etter nettopp dette.
Og ettersom Ariya er laget på en dedikert plattform for elbiler – CMF-EV-plattformen som de deler med allianse-partner Renault – har de også klart å pakke batteriet og drivlinjen på den typiske måten som gir et helt flatt gulv innvendig. Det gir en enorm romfølelse som er lett å like, og de har også gitt alle flater materialer som er myke og behagelige å ta på, og som ser bra ut.
At de i tillegg har laget smarte løsninger, som blant annet en midtkonsoll som er elektrisk justerbar, er ytterligere med på å dra trivselsfaktoren opp.

Venter du på den nye bilen din?
De har også ryddet opp kraftig rundt dem som sitter i forstolene. Dashbordet er nær fritt for knapper, for disse er gjemt bort i trepanelet (look-a-like) som går på tvers av hele innredningens bredde. Disse lyser først opp med knappefunksjoner når bilen skrus på, og du trykker faktisk på selve treverket når du skal gjøre en kommando. En haptisk tilbakemelding gir deg en slags kvittering på at ønsket funksjon er mottatt.
Utover dette har førermiljøet en slags skjermplanke, slik vi ser det både hos BMW, Mercedes-Benz, Kia og Hyundai for tiden. Hos Nissan er det to 12,3-tommere som er satt ved siden av hverandre og som kan konfigureres til å vise det du måtte ønske etter behov.
Girvelgeren - formet som en liten sopp - og et lite antall andre knapper er henvist til toppen av midtkonsollen, du vet den du kan justere i lengderetning. Under midtarmlenet på denne finner du en ladeplate for én mobiltelefon. I bakkant av midtkonsollen finner du én USB-C kontakt, og en USB-A, i tillegg til knappene for setevarmen i baksetet.

Lenger bak
I baksetet er det godt med plass, både for dem med lange bein, og de som er høyere på pæra enn normalt. Bilen vi kjørte denne gangen var utstyrt med glasstak med luke som kan åpnes. Om vi skulle sette fingeren på et lite savn her bak, så må det være at vi ikke fant den ønskede skiluken bak midtarmlenet.
Du må med andre ord ha skiene på taket, eller legge ned den minste delen av bakseteryggen, som er delt 60/40.
Når vi nå først snakker om bagasje, så er utformingen i baksetet som ventet. Bunnen er dobbel, for du må ha på plass det øverste gulvet for å kunne dra nytte av et helt flatt gulv hele veien, dersom du legger ned seteryggene. Det betyr at du også har et greit lasterom under dette igjen, og her kommer vi tilbake med målene etter hvert som vi får bilen over lengre tid på norsk jord.
Økt rekkevidde
Vi har tidligere opplyst foreløpige tall for både forbruk og rekkevidde. Sånn er det fortsatt, ettersom de endelige WLTP-tallene ikke er klare for alle modeller. De er derimot blitt klare for utgaven med det minste batteriet og tohjulsdrift, og Nissan var stolte av å fortelle at rekkevidden krabbet over den magiske grensen på 40 mil.
Det skal sies at det ikke var langt over, men de offisielle tallene endte på 403 kilometer, og du kan stole på at dette var med de minste hjulene, 18-tommere.
Se heller ikke bort fra at det var med absolutt laveste utstyrsgrad, ettersom denne er lettest i vekt. At rekkevidden er målt på en god solskinnsdag er også reelt, ettersom WLTP-testene gjøres i 23 varmegrader.

Ekstreme ytelser på billigssalg
Nå skal det legges til at bilprodusentene, gjennom sin fellesorganisasjon ACEA, er i ferd med å utvikle en rekkeviddetest i samarbeid med UNECE. Sistnevnte er en del av EU-kommisjonen, som standardiserer disse tingene. Den nye testen er sagt å skulle gjøres i 7 kuldegrader, noe som er en fin og relevant temperatur.
Nissan Ariya benytter helt ordinære Litium-ion celler i sine batteripakker, og det er ikke ventet at de verken er noe dårligere eller bedre enn konkurrentene i kaldt klima, så regn med et sted rundt 25 - 30 prosent svekket rekkevidde når gradestykken krabber et stykke ned på det blå.

Fra tom til full
Når batteriet skal lades opp igjen, har Nissan lagt inn mulighet for hurtiglading med en effekt opp til 130 kW. Dette er langt fra å strekke strikken mot en ny standard, men så gjenstår det å se ladekurven – hvor lenge den er i stand til å holde en god og høy effekt over tid. Det er i stor grad gjennomsnittseffekten som er interessant, fremfor de høye tallene vi ofte kaller markedsføringstopper.
Nissan opplyser selv at å lade 10 – 80 % skal gjøres på 35 minutter for det lille batteriet, og 40 minutter med det store batteriet.
For typisk hjemmelading – AC-lading - får de fleste modeller som blir solgt i Norge en ladeeffekt på opp til 22 kW. På direkte spørsmål fra Elbil24 får vi også opplyst at den skal støtte lading med 3-fas også med 230 volt ladespenning.
Bak rattet er det lett å finne seg til rette, men etter å ha justert setet til pedalene i lengde, skulle vi ønske det var mulig å få rattet enda litt lenger mot føreren. Dette er et typisk fenomen på asiatiske biler, noe også Toyota har fått pepper for i årevis.
I Ariya er ikke dette et stort problem, men når vi først snakker om detaljer, må det tas med.
Fortsetter etter videoen
Tyske data
Vi har allerede nevnt de to skjermene på 12,3 tommer, men vi kan legge til at bilen vi nå har kjørt også har et head-up display som var særdeles klart og tydelig. Det var ikke konfigurert til å inneholde veldig mye informasjon, men det viktigste var der.
I Ariya er det dessverre ikke samme operativsystem som i slektningene fra Renault, som bruker Google Automotive.
Nissan bruker likevel de samme underliggende dataene fra Here, et tysk selskap som blant andre eies av de store tyske bilprodusentene. For selv om Renault bruker Google Auto som operativsystem, er det fortsatt Here som leverer kartdataene. De er mer skreddersydd til biler enn kartverket i Google Maps, og har en rekke ytterligere lag med informasjon, som blant annet er skapt for fremtidige selvkjøringsfunksjoner.
Det vil Nissan Ariya også nyte godt av når de skal tilbys med slike funksjoner i større grad enn nå.
Er alt perfekt?
Om vi skal sette fingeren på noe, så merket vi litt støy når vi krysset 100 km/t. Da ble man oppmerksom på den av natur. I hastigheter opp mot 150 km/t var den direkte påtrengende, hva nå det måtte bety under daglig kjøring i Norge. Veidekket har også mye å si, så vi avventer med en endelig konklusjon på dette til bilen er testet på norske veier.
Et neste punkt hadde vi faktisk glemt at vi har kommentert før, men når du tar av sted på sleipt underlag, spinner bilen på forhjulene en hel runde, før antispinn-systemet slår inn og bidrar. Dette vil du antagelig ikke merke noe til på den firehjulsdrevne utgaven (e-4orce), men definitivt på den forhjulsdrevne utgaven.
Dette kan skyldes at Nissan har dratt med deler av assistansepakken fra de fossile bilene, som ikke er satt opp til å jobbe med så høyt og momentant dreiemoment som her. Dette er noe vi opplever på en rekke nye elbiler for tiden.
Konklusjonen
Dette er altså vår andre tur bak rattet i nye Ariya, og vi må si at den absolutt er en verdig utfordrer til alle de andre bilene i denne klassen. Vi snakker da om VW ID.4, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E, Kia EV6, og Hyundai Ioniq.
Når listen er ramset opp er det ingen av konkurrentene som utpeker seg med soleklare fordeler fremfor Ariya, men vi kan også snu på det andre veien. Før vi konkluderer med en endelig karakter og terning vil vi ha den ut på norske veier og kjenne mer på den.
Da får vi også gjort våre 100-0 % test av rekkevidden, og 0-100 % ladetest.
Men det aller meste tyder på at Nissan kommer til å få en ny storselger. Om den bli like dominerende i sin tid som Nissan Leaf har vært i deler av sin skal vi likevel ikke sette penger på. Det gjenstår å se.
Tekniske spesifikasjoner og priser:
. | Ariya 63 kWt Advance | Ariya 87 kWt Evolve | Ariya 87 kWt e-4orce Evolve | Ariya 87 kkWt e-4orce Performance |
Hjuldrift | Forhjul | Forhjul | e-4orce 4wd | e-4orce 4wd |
Motor: | 1 x elektrisk | 1 x elektrisk | 2 x elektrisk | 2 x elektrisk |
Effekt: | 218 hk | 242 hk | 279 hk | 394 hk |
Dreiemoment: | 300 Nm | 300 Nm | 600 Nm | 600 Nm |
0-100 km/t: | 7,5 sek. | 7,6 sek. | 5,7 sek. | 5,1 sek. |
Toppfart: | 160 km/t | 160 km/t | 200 km/t | 200 km/t |
Batterikapasitet: | 63 kWh | 87 kWh | 87 kWh | 87 kWh |
Rekkevidde (WLTP): | 403 km | 500 km | 460 km | 400 km |
Ombordlader: | 7,4 kW | 22 kW | 22 kW | 22 kW |
Hurtiglading: | 130 kW | 130 kW | 130 kW | 130 kW |
LxBxH (mm): | 4595x1850x1660 | 4595x1850x1660 | 4595x1850x1660 | 4595x1850x1660 |
Akselavstand (mm): | 2775 | 2775 | 2775 | 2775 |
Bagasjerom: | 468 liter | 468 liter | 415 liter | 415 liter |
Taklast: | 75 kg | 75 kg | 75 kg | 75 kg |
Hengervekt: | 750 kg | 750 kg | 1500 kg | 1500 kg |
Dekkdimensjon: | 235/55 R19 | 235/55 R19 | 235/55 R19 | 255/45 R220 |
Pris kr.: | 409.650 | 499.650 | 529.650 | 575.650 |
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.