Nissan Ariya prøvekjørt:

Nissan Ariya: - Blir en storselger

Og nå får den lengre rekkevidde. Vi har prøvekjørt bilen som raskt nærmer seg lansering i Norge.

NÆRMER SEG: Nissan Ariya nærmer seg lansering, og Nissan frister med enda lengre rekkevidde.
NÆRMER SEG: Nissan Ariya nærmer seg lansering, og Nissan frister med enda lengre rekkevidde. Vis mer
Publisert

Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!

(Elbil24): Nissan Ariya nærmer seg lansering, for til sommeren vil de første kundene kunne hente ut bilene sine – antagelig en dag i juni.

Elbil24 har tidligere prøvekjørt nykommeren på våte vinterveier rundt i Oslo-området. Nå har vi tatt turen til et like vått Madrid for å se nærmere på nyskapningen.

For å få rett på sak, så imponerte bilen da vi fikk en kort smakebit på hjemlige trakter, og den gjør langt fra noen dårligere figur denne gangen.

Bilen vi nå har kjørt er et mer ferdig produkt enn bilen som var på besøk i Norge, og det var merkbart. Nå er den satt opp mer slik den kommer til å bli, både med tanke på understell og byggekvalitet.

I tillegg har vi fått prøvd den på lukket bane, noe som gir oss litt mer spillerom for å se hvordan den oppfører seg når det provoseres mer enn vi utsetter bilene for på offentlige veier.

Mest populær

Også denne bilen var en tohjulsdreven utgave med det minste batteriet, for Nissan kommer som kjent med fire utgaver. Det er da også denne som kommer først. Venter du på en firehjulsdreven utgave med det store batteriet, vil det være høst igjen før de første kundene får bilene sine.

Den norske importøren mener å ha god tilgang på biler, og har ingen store utfordringer med delemangel på noen av modellene.

Mange av de tyske konkurrentene har som kjent vært satt ut i kortere perioder som en følge av krigen i Ukraina, noe som kom på toppen av chipmangelen som har rystet både bilbransjen og andre bransjer der elektronikk står på agendaen. Likevel skal det nå produseres biler til ethvert marked, og ordelisten på allerede bestilte biler skal dekkes opp.

I Norge er det liten tvil om at det er «full pakke» som gjelder, altså utgaven med firehjulsdrift og det store batteriet. De tør til og med tippe at det blir utstyrsversjonen Evolve som blir mest populær, og da snakker vi om en bil til 529.650 kroner.

PASSE STOR: Ariya er ikke lengst, men den er stor innvendig, og er en passe stor pakke for norske forhold. Foto: Fred Magne Skillebæk
PASSE STOR: Ariya er ikke lengst, men den er stor innvendig, og er en passe stor pakke for norske forhold. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Liten, men stor

Nissan Ariya er faktisk ikke så veldig stor utvendig, med en lengde på rett under 4,6 meter. Høyden er strukket til 1,66 meter, og bakkeklaringen er oppgitt til 18,5 centimeter. Det er faktisk ganske så bra, for den som er ute etter nettopp dette.

Og ettersom Ariya er laget på en dedikert plattform for elbiler – CMF-EV-plattformen som de deler med allianse-partner Renault – har de også klart å pakke batteriet og drivlinjen på den typiske måten som gir et helt flatt gulv innvendig. Det gir en enorm romfølelse som er lett å like, og de har også gitt alle flater materialer som er myke og behagelige å ta på, og som ser bra ut.

At de i tillegg har laget smarte løsninger, som blant annet en midtkonsoll som er elektrisk justerbar, er ytterligere med på å dra trivselsfaktoren opp.

De har også ryddet opp kraftig rundt dem som sitter i forstolene. Dashbordet er nær fritt for knapper, for disse er gjemt bort i trepanelet (look-a-like) som går på tvers av hele innredningens bredde. Disse lyser først opp med knappefunksjoner når bilen skrus på, og du trykker faktisk på selve treverket når du skal gjøre en kommando. En haptisk tilbakemelding gir deg en slags kvittering på at ønsket funksjon er mottatt.

Utover dette har førermiljøet en slags skjermplanke, slik vi ser det både hos BMW, Mercedes-Benz, Kia og Hyundai for tiden. Hos Nissan er det to 12,3-tommere som er satt ved siden av hverandre og som kan konfigureres til å vise det du måtte ønske etter behov.

Girvelgeren - formet som en liten sopp - og et lite antall andre knapper er henvist til toppen av midtkonsollen, du vet den du kan justere i lengderetning. Under midtarmlenet på denne finner du en ladeplate for én mobiltelefon. I bakkant av midtkonsollen finner du én USB-C kontakt, og en USB-A, i tillegg til knappene for setevarmen i baksetet.

EUROPEISK: Nissan har fått til et godt europeisk design, mot andre japanske produsenter.
EUROPEISK: Nissan har fått til et godt europeisk design, mot andre japanske produsenter. Vis mer

Lenger bak

I baksetet er det godt med plass, både for dem med lange bein, og de som er høyere på pæra enn normalt. Bilen vi kjørte denne gangen var utstyrt med glasstak med luke som kan åpnes. Om vi skulle sette fingeren på et lite savn her bak, så må det være at vi ikke fant den ønskede skiluken bak midtarmlenet.

Du må med andre ord ha skiene på taket, eller legge ned den minste delen av bakseteryggen, som er delt 60/40.

Når vi nå først snakker om bagasje, så er utformingen i baksetet som ventet. Bunnen er dobbel, for du må ha på plass det øverste gulvet for å kunne dra nytte av et helt flatt gulv hele veien, dersom du legger ned seteryggene. Det betyr at du også har et greit lasterom under dette igjen, og her kommer vi tilbake med målene etter hvert som vi får bilen over lengre tid på norsk jord.

Økt rekkevidde

Vi har tidligere opplyst foreløpige tall for både forbruk og rekkevidde. Sånn er det fortsatt, ettersom de endelige WLTP-tallene ikke er klare for alle modeller. De er derimot blitt klare for utgaven med det minste batteriet og tohjulsdrift, og Nissan var stolte av å fortelle at rekkevidden krabbet over den magiske grensen på 40 mil.

Det skal sies at det ikke var langt over, men de offisielle tallene endte på 403 kilometer, og du kan stole på at dette var med de minste hjulene, 18-tommere.

Se heller ikke bort fra at det var med absolutt laveste utstyrsgrad, ettersom denne er lettest i vekt. At rekkevidden er målt på en god solskinnsdag er også reelt, ettersom WLTP-testene gjøres i 23 varmegrader.

Nå skal det legges til at bilprodusentene, gjennom sin fellesorganisasjon ACEA, er i ferd med å utvikle en rekkeviddetest i samarbeid med UNECE. Sistnevnte er en del av EU-kommisjonen, som standardiserer disse tingene. Den nye testen er sagt å skulle gjøres i 7 kuldegrader, noe som er en fin og relevant temperatur.

Nissan Ariya benytter helt ordinære Litium-ion celler i sine batteripakker, og det er ikke ventet at de verken er noe dårligere eller bedre enn konkurrentene i kaldt klima, så regn med et sted rundt 25 - 30 prosent svekket rekkevidde når gradestykken krabber et stykke ned på det blå.

TO STORE: To skjermer på 12,3 tommer gir god og riktig informasjon, pluss head-up displayet.
TO STORE: To skjermer på 12,3 tommer gir god og riktig informasjon, pluss head-up displayet. Vis mer

Fra tom til full

Når batteriet skal lades opp igjen, har Nissan lagt inn mulighet for hurtiglading med en effekt opp til 130 kW. Dette er langt fra å strekke strikken mot en ny standard, men så gjenstår det å se ladekurven – hvor lenge den er i stand til å holde en god og høy effekt over tid. Det er i stor grad gjennomsnittseffekten som er interessant, fremfor de høye tallene vi ofte kaller markedsføringstopper.

Nissan opplyser selv at å lade 10 – 80 % skal gjøres på 35 minutter for det lille batteriet, og 40 minutter med det store batteriet.

For typisk hjemmelading – AC-lading - får de fleste modeller som blir solgt i Norge en ladeeffekt på opp til 22 kW. På direkte spørsmål fra Elbil24 får vi også opplyst at den skal støtte lading med 3-fas også med 230 volt ladespenning.

Bak rattet er det lett å finne seg til rette, men etter å ha justert setet til pedalene i lengde, skulle vi ønske det var mulig å få rattet enda litt lenger mot føreren. Dette er et typisk fenomen på asiatiske biler, noe også Toyota har fått pepper for i årevis.

I Ariya er ikke dette et stort problem, men når vi først snakker om detaljer, må det tas med.

Fortsetter etter videoen

Det er særlig en ting som gjør at rustbehandling kan gå feil når det gjøres på en elbil. Vis mer

Tyske data

Vi har allerede nevnt de to skjermene på 12,3 tommer, men vi kan legge til at bilen vi nå har kjørt også har et head-up display som var særdeles klart og tydelig. Det var ikke konfigurert til å inneholde veldig mye informasjon, men det viktigste var der.

I Ariya er det dessverre ikke samme operativsystem som i slektningene fra Renault, som bruker Google Automotive.

Nissan bruker likevel de samme underliggende dataene fra Here, et tysk selskap som blant andre eies av de store tyske bilprodusentene. For selv om Renault bruker Google Auto som operativsystem, er det fortsatt Here som leverer kartdataene. De er mer skreddersydd til biler enn kartverket i Google Maps, og har en rekke ytterligere lag med informasjon, som blant annet er skapt for fremtidige selvkjøringsfunksjoner.

Det vil Nissan Ariya også nyte godt av når de skal tilbys med slike funksjoner i større grad enn nå.

Er alt perfekt?

Om vi skal sette fingeren på noe, så merket vi litt støy når vi krysset 100 km/t. Da ble man oppmerksom på den av natur. I hastigheter opp mot 150 km/t var den direkte påtrengende, hva nå det måtte bety under daglig kjøring i Norge. Veidekket har også mye å si, så vi avventer med en endelig konklusjon på dette til bilen er testet på norske veier.

Et neste punkt hadde vi faktisk glemt at vi har kommentert før, men når du tar av sted på sleipt underlag, spinner bilen på forhjulene en hel runde, før antispinn-systemet slår inn og bidrar. Dette vil du antagelig ikke merke noe til på den firehjulsdrevne utgaven (e-4orce), men definitivt på den forhjulsdrevne utgaven.

Dette kan skyldes at Nissan har dratt med deler av assistansepakken fra de fossile bilene, som ikke er satt opp til å jobbe med så høyt og momentant dreiemoment som her. Dette er noe vi opplever på en rekke nye elbiler for tiden.

Konklusjonen

Dette er altså vår andre tur bak rattet i nye Ariya, og vi må si at den absolutt er en verdig utfordrer til alle de andre bilene i denne klassen. Vi snakker da om VW ID.4, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E, Kia EV6, og Hyundai Ioniq.

Når listen er ramset opp er det ingen av konkurrentene som utpeker seg med soleklare fordeler fremfor Ariya, men vi kan også snu på det andre veien. Før vi konkluderer med en endelig karakter og terning vil vi ha den ut på norske veier og kjenne mer på den.

Da får vi også gjort våre 100-0 % test av rekkevidden, og 0-100 % ladetest.

Men det aller meste tyder på at Nissan kommer til å få en ny storselger. Om den bli like dominerende i sin tid som Nissan Leaf har vært i deler av sin skal vi likevel ikke sette penger på. Det gjenstår å se.

Tekniske spesifikasjoner og priser:

. Ariya 63 kWt Advance Ariya 87 kWt Evolve Ariya 87 kWt e-4orce Evolve Ariya 87 kkWt e-4orce Performance
HjuldriftForhjulForhjule-4orce 4wde-4orce 4wd
Motor:1 x elektrisk1 x elektrisk2 x elektrisk2 x elektrisk
Effekt:218 hk242 hk279 hk394 hk
Dreiemoment:300 Nm300 Nm600 Nm600 Nm
0-100 km/t:7,5 sek.7,6 sek.5,7 sek.5,1 sek.
Toppfart:160 km/t160 km/t200 km/t200 km/t
Batterikapasitet:63 kWh87 kWh87 kWh87 kWh
Rekkevidde (WLTP):403 km500 km460 km400 km
Ombordlader:7,4 kW22 kW22 kW22 kW
Hurtiglading:130 kW130 kW130 kW130 kW
LxBxH (mm):4595x1850x16604595x1850x16604595x1850x16604595x1850x1660
Akselavstand (mm):2775277527752775
Bagasjerom:468 liter468 liter415 liter415 liter
Taklast:75 kg75 kg75 kg75 kg
Hengervekt:750 kg750 kg1500 kg1500 kg
Dekkdimensjon:235/55 R19235/55 R19235/55 R19255/45 R220
Pris kr.:409.650499.650529.650575.650

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.