Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24): Nissan Ariya nærmer seg endelig norske veier, etter å ha vært på overtid en god stund. I september får de første kundene bilene sine, og Nissan lover at leveransesituasjonen er god.
Der er Nissan i så tilfelle i en positiv særstilling, ettersom mange importører opplever lange ventelister for de mest populære modellene.
De første bilene som kommer, er basert på utgaven med tohjulsdrift og det minste batteriet. I november kommer de øvrige utgavene trillene inn over landegrensen - foruten Performance - som først dukker opp neste år.
Vi har tidligere prøvekjørt såkalte pre-produksjonsmodeller av Ariya, men har nå fått kjøre de ferdige bilene på svenske landeveier. Og det er ingen tvil: Nissan Ariya leverer.

Nissan Ariya testet: - Blir en storselger
Gjerrig
En av årsakene til vår positivitet ligger blant annet i opplevd forbruk. For etter flere mil langs landeveiene i og rundt Stockholm, leste vi av et forbruk på mellom 1,2 og 1,3 kWh per mil, noe som må sies å være svært lavt på en såpass stor bil.
Vel viste gradestokken de svært behagelig 26 varmegradene, og det var lite motorvei å spore, men likevel må dette anses som et meget gjerrig forbruk.
Etter noen mil på motorvei krabbet naturlig nok forbruket oppover, men inntrykket er at det på en god sommerdag er enkelt å komme ned på det oppgitte forbruket etter WLTP-standarden, som for den prøvekjørte modellen er ventet å havne på rundt 1,8 kWh/mil.
Dette gir bilen med tohjulsdrift og det lille batteriet en oppgitt rekkevidde på 403 kilometer. Med det store batteriet vil en forhjulsdreven bil kunne klare hele 533 kilometer, noe som blir redusert til 500 kilometer dersom du kombinerer stort batteri og firehjulsdrift, når dette blir tilgjengelig.

Høy ladefart
Man oppgir ofte ladefart med den høyeste effekten bilen kan ta imot. Vi som tester biler på heltid omtaler ofte denne toppeffekten som en markedsføringstopp – en skryteeffekt. Dette fordi mange biler bare klarer å holde denne toppeffekten over en kort periode. Derfor oppgir vi alltid en gjennomsnittseffekt når vi tester biler, snitteffekten den klarer å levere i området 10-80 prosent. For å oppå gode resultater i denne testen må bilen levere høy effekt over lang tid, og nettopp dette skal Nissan ha lagt stor vekt på i nye Ariya.
De lover en effekt på 130 kW som det høyeste, men like fullt en flat ladekurve som ikke faller raskt etter å ha nådd toppen.
Dette mener de å klare som en følge av god kontroll på temperaturen under lading, som igjen er en følge av aktiv kjøling av batteripakken.
Nissan har også – som en av få – en mulighet til å trykke på en knapp på skjermen for å klargjøre batteriet for lading opptil 30 minutter før du kommer dit. En vanlig prosedyre er at man må taste inn laderen i navigasjonssystemet – en tungvinn måte, da en knapp er langt enklere. I de aller fleste tilfeller er man kjent der man lader, og navigasjonssystemet krever enormt mange flere tastetrykk enn en ren «på-knapp». Supert, Nissan, og vi ser frem til å få gjennomført våre 100-0 % rekkeviddetester, og deretter 0-100 % ladetest.

Trivselsfaktor
Men Ariya leverer også på flere områder, deriblant ergonomi og høy trivselsfaktor på innsiden. For Nissan har valgt å trekke alt av elementer som normalt er å finne plassert under midtkonsollen mellom fotbrønnene i forsetet enda lenger frem. Nå ligger alt dette under panseret, noe som gir enda bedre plass innvendig i bilen - først og fremst mellom fremfor de to som sitter i forsetene. For å forsterke dette ytterligere, har Nissan laget en midtkonsoll som kan justeres fremover eller bakover i lengde. Hva den egentlige gevinsten av dette er ment å være er noe uklart, annet enn å få en lengdejusterbar armhviler mellom setene.
Posisjonen av midtkonsollen justeres dessuten elektrisk med knapper, ikke manuelt med håndkraft.

VW ID.4, Audi Q4 eller Ioniq 5? Vi har en vinner
Også bilen vi fikk prøvekjøre denne gangen var en slags bastard av elementer som foreløpig ikke blir å få kjøpt i Norge. Den hadde forhjulsdrift og det lille batteriet, men med Evolve utstyrsnivå. Denne står foreløpig ikke i prislisten, ettersom minste batteri og tohjulsdrift først vil komme i enkleste av de to utstyrsversjonene, Advance. Denne har vi foreløpig ikke sett med egne øyne, ettersom alle testbilene var i øverste utstyrsgrad, Evolve. Vi satte likevel pris på å få testet bilen med det utstyret som er ventet å selge best i Norge - Evolve.
Foruten at Nissan hadde åpnet opp under dashbordet, har de også ryddet opp lenger opp. De få knappene som ikke er lagt inn i skjermen, er lagt skjult bak det mørke imiterte treverket. Når du starter opp bilen blir disse lyst opp og fremstår bare som symboler, men det holder lenge. Trykk på en av dem, og du får en såkalt haptisk kvittering fra knappen, eller funksjonen om du vil. Men det øvrige interiøret er også trivelig. Overalt er det myke materialer, og man må faktisk se seg litt rundt for i det hele tatt å finne noe særlig med hardplast.
Dette hever både trivselen og den opplevde kvalitetsfølelsen.

Test: Tesla Model Y Performance fra Berlin
Praktisk
Du har faktisk fire forskjellige displayer i bilen, der et er plassert foran rattet. Dette viser naturlig nok hastighet og annen viktig informasjon. Over midtkonsollen har du et 12,3-tommers display som viser navigasjon, underholdningssystemet og mer inngående informasjon.
Det tredje displayet er head-up displayet i frontruten, som er standard på Evolve utstyrsnivå. Her kan du selv konfigurere hva du ønsker å få vist.
Det fjerde displayet erstatter ryggespeilet, hvis du vil. En enkel vippebryter setter dette tilbake til et ordinært speil. Du har med andre ord valgmuligheten mellom et ordinært speil og et kamerabasert display med en rekke konfigurasjoner.
Alt i alt er det svært oversiktlig, intuitivt og ergonomisk å kjøre en Ariya.
Lenger bak
I baksetet har du varme i de to ytterste setene, med tre nivåer. Det er flere USB-C strømuttak, og ikke minst; du har god plass. Selve seteputen er rimelig flat, og egner seg fint for tre barnestoler, om nødvendig. Gulvet er også helt flatt, ettersom bilen er laget på Nissan-Renault alliansens CMF-EV plattform, en dedikert plattform kun for elbiler. Den langsgående kanalen er med andre ord borte.
Seteryggen er 60/40-delt, og har dessverre ikke skiluke. Du må med andre ord legge skiene på taket, eller legge ned store deler av bakseteryggen, dersom du må ha dem inn i bilen. Alternativet er henger, for ja, Ariya kan leveres med hengerfeste. Da kan den trekke 750 kg om du velger tohjulsdrift, eller 1500 kg om du kjøper deg en firehjulstrekker.

Rykende fersk oversikt: Sjekk ventetiden på 86 elbil-modeller
I bagasjerommet er det dobbelt gulv, men for å få helt flatt gulv når seteryggene legges ned må du også ha det øverste gulvet inntakt. Da har du i det minste god plass til ladekabler og annet under dette igjen, for frunken mangler, som sagt.
Den forhjulsdrevne utgaven har større bagasjerom (468 liter) enn den firehjulsdrevne utgaven (415 liter). Dette fordi den kan ha et dypere bagasjerom på grunn av den manglende elmotoren bak, og dersom du lurer på hvorfor den er forhjulsdreven i stedet for bakhjulsdreven - som noen av konkurrentene - så ligger svaret nettopp i denne plassutnyttelsen.
Ute på veien
Ute på veien var det først og fremst den gode komforten som gjorde seg gjeldende. Det virker som om Nissan har fått inn en god lengde på fjæringsveien, noe som gjør at den ikke blir så stiv og stumpete som noen av konkurrentene med kortere fjærvandring.
Ariya har også et lavt støynivå innvendig, og vi fant blant annet ut at den var utstyrt med dobbellaminerte sidevinduer på alle fire dørene. Dette er en god måte å filtrere vekk vind- og annen utvendig støy på. Heller ikke i høyere hastigheter på motorveien opplevde vi nevneverdig høyt støynivå, så her er det gjort en god jobb.

Stor oversikt: Dette er de sikreste og minst sikre elbilene
Ariya er dessuten veldig forutsigbar og lett å håndtere. Den oppleves heller ikke tung og treg, tross at den ikke har alt for mye krefter å by på. Testbilen var som sagt en tohjulsdreven Evolve, som har én elmotor på 218 hestekrefter. Dette er nok til en sprint til 100 km/t på 7,5 sekunder, men bilen virker ikke nevneverdig undermotorisert av den grunn – i hvert fall ikke uten last. Er du ute etter de store fartsressursene, så bør du antagelig vente på Ariya AWD e4ORCE Performance, som gjør 0-100 km/t på 5,7 sekunder.
Ingen av disse tallene er nevneverdig imponerende om vi sammenligner med enkelte av konkurrentene, men like fullt, testbilen virket aldri treg ved normal kjøring, så gjenstår det å se når den først blir lastet med folk og bagasje, og deretter til og med får påslengt en henger på trekvart tonn.
Men i det daglige, med en og to personer på det meste, så bevares. Da vil du ha det helt fint i en Ariya med én elmotor.

Konklusjonen
Alt i alt må vi si at Ariya ga et overraskende godt førsteinntrykk. Den leverer også på alt som har med sikkerhet og annet utstyr å gjøre. Selv prisen er innenfor det akseptable, når konkurransebildet tegnes opp. Den er ikke utpreget best på spesielt viktige områder, men leverer likevel overraskende godt på veldig mye.
551.000 kroner for topputgaven er innenfor hva du må forvente å betale for en godt utstyrt firehjulstrekker med det Ariya har å by på. Startprisen på enkleste utgave med tohjulsdrift – Ariya 63 kWt Advanced - havner på 425.000 kroner.
Så gjenstår det å se hva en tohjulsdreven utgave i utstyrsversjon Evolve vil koste, for den kan fort bli storselgeren.
Ariya vil garantert friste mang en tidligere eier av Nissan Leaf - Norges desidert mest solgte elbil gjennom tidene, for dette er utvilsomt et generasjonsskifte for Nissan. Ariya setter den nye standarden innad for merket, og det samme for kundene utad.
Så får vi vente med å konkludere mot de tøffeste konkurrentene til vi får alle bilene på et og samme brett, men Nissan Ariya er definitivt et svært trivelig bekjentskap.
Og hvis tilgangen til biler er så god som Nissan gir inntrykk av, har de virkelig et ekstra ess i ermet. Det kan fort gjøre store utslag på registreringsstatistikken denne høsten.
Tekniske spesifikasjoner
. | Ariya 63 kWt Advance | Ariya 87 kWt Evolve | Ariya 87 kWt e-4orce Evolve | Ariya 87 kkWt e-4orce Performance |
Hjuldrift | Forhjul | Forhjul | e-4orce 4wd | e-4orce 4wd |
Motor: | 1 x elektrisk | 1 x elektrisk | 2 x elektrisk | 2 x elektrisk |
Effekt: | 218 hk | 242 hk | 279 hk | 394 hk |
Dreiemoment: | 300 Nm | 300 Nm | 600 Nm | 600 Nm |
0-100 km/t: | 7,5 sek. | 7,6 sek. | 5,7 sek. | 5,1 sek. |
Toppfart: | 160 km/t | 160 km/t | 200 km/t | 200 km/t |
Batterikapasitet: | 63 kWh | 87 kWh | 87 kWh | 87 kWh |
Rekkevidde (WLTP): | 403 km | 530 km | 500 km | 400 km (est.) |
Ombordlader: | 7,4 kW | 22 kW | 22 kW | 22 kW |
Hurtiglading: | 130 kW | 130 kW | 130 kW | 130 kW |
LxBxH (mm): | 4595x1850x1660 | 4595x1850x1660 | 4595x1850x1660 | 4595x1850x1660 |
Akselavstand (mm): | 2775 | 2775 | 2775 | 2775 |
Bagasjerom: | 468 liter | 468 liter | 415 liter | 415 liter |
Taklast: | 75 kg | 75 kg | 75 kg | 75 kg |
Hengervekt: | 750 kg | 750 kg | 1500 kg | 1500 kg |
Dekkdimensjon: | 235/55 R19 | 235/55 R19 | 235/55 R19 | 255/45 R220 |
Pris inkl. levering, kr.: | 425.000 | 521.000 | 551.000 | ca. 590.000 |
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.