Prøvekjørt:

Nye BYD Seal U: Størrelsen passer Norge perfekt, men det er én hake

BYDs nyeste SUV blir tilgjengelig i to versjoner. Den ene får 50 mil rekkevidde.

SUV-en med det største batteriet får en rekkevidde på 50 mil. Foto: Fred Magne Skillebæk.
SUV-en med det største batteriet får en rekkevidde på 50 mil. Foto: Fred Magne Skillebæk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): De kinesiske bilprodusentene ligger ikke på latsiden, og nye biler spyttes ut i høyt tempo. På kort tid har BYD lansert modellene Tang, Han og Atto 3.

I tillegg har Elbil24 allerede omtalt billig-bilen BYD Seagull, som vi selv fikk se i Kina i juli måned. Også for denne er avgjørelsen nå tatt på at den skal lanseres i Europa. Men det stopper ikke der.

I september skal BYD ta med seg ytterligere to modeller til bilutstillingen i München, nemlig sedanen Seal og SUV-utgaven Seal U.

Sedanen har Elbil24 allerede prøvekjørt, mens vi nå har vært i Kina og prøvekjørt Seal U, der bokstaven U står for Utility. Heng med.

Et navn, to forskjellige biler

Når BYD viser oss to biler med navnet Seal, en sedan og en SUV, så er det lett å tenke at dette er samme bil med litt forskjellig karosseri. Så enkelt er det likevel ikke i dette tilfellet, for det eneste de strengt tatt deler er navnet Seal.

Bilene er ikke engang laget på samme plattform, og de har heller ikke samme batteripakke, eller øvrig drivlinje.

For mens sedanen Seal har den nye plattformen, der batteripakkene er satt rett i batterikassen – såkalt Cell-to-pack - har SUV-utgaven en plattform den deler med de fossile utgavene av andre biler i selskapet.

Dette gjør også at batteriene er konfigurert på forskjellige måter, i tillegg til at SUV-utgaven kommer i to alternativer.

Når det gjelder SUV’en Seal U kan du velge mellom Comfort og Design, der Comfort har et batteri på 71,8 kWh, mens Design har et batteri på 87 kWh.

Rekkeviddene på disse er oppgitt å være 420 kilometer med det minste batteriet, mens det største batteriet skal inneholde nok energi til å holde ut i 500 kilometer, etter WLTP-normen.

Se flere bilder utvendig:

Den viktige mangelen

Seal U er en SUV på 4,78 meter i lengde, og har et bagasjerom på 520 liter, før du legger ned seteryggene. Da øker volumet til 1449 liter. Dette er en størrelse bil som passer perfekt for norske forhold, og bilen legger seg midt i smørøyet av hva som ellers selges av biler.

Typiske konkurrenter blir biler som Tesla Model Y, Toyota bZ4X og bilene i VW-familien, som ID.4, Skoda Enyaq og Audi Q4.

De fleste av bilene som selges fra disse leveres med firehjulsdrift, og her kommer den nevnte mangelen ved Seal U. Den kan kun leveres med tohjulsdrift, og da på fremhjulene.

For en elbil handler ikke firehjulsdrift kun om fremkommelighet, men også om hvor mye krefter den kan by på, og hvor tung henger den kan trekke. Med to elmotorer får du stort sett alltid bedre ytelser, i tillegg til at du kan trekke tyngre tilhenger.

God opplevelse

Elbil24 har som sagt prøvekjørt bilen under et av våre besøk i Kina nylig. I likhet med Tang, Han, og sedanutgaven av Seal, som vi allerede har prøvekjørt i Europa, viser også Seal U seg fra en god side.

Fra førerplassen er det nær identisk å sitte i en Seal U, som sedanutgaven Seal, bortsett fra høyden. Dashbordet og brukergrensesnittene er de samme, som nær sagt de eneste likhetene.

Det samme er den vendbare skjermen, som etter hvert er blitt BYD sitt varemerke. I Seal og Seal U sitter det en 15,6-tommer som kan snus med et tastetrykk, alt etter smak og behag. Foran rattet har du den samme store skjermen som i flere andre av BYDs modeller, deriblant Tang.

I midtkonsollen finner du to ergonomiske plasserte ladeplater, foruten alt annet du måtte ønske. Alt i alt er BYD gode på opplevd kvalitetsfølelse. Alt virker godt sammenskrudd og gir en god opplevelse. Det er lite hardplast, sånn vi kjenner det fra flere av de tyske og ikke minst japanske produsentene.

Det står heller ikke på det praktiske, selv om vi ikke har alle detaljer kartlagt enda. Vi tipper BYD ønsker å holde noe for seg selv frem til Europa-lanseringen i september.

Nye BYD Seal U: Størrelsen passer Norge perfekt, men det er én hake

En snartur

Elbil24 fikk som sagt prøvekjøre bilen under et besøk i Kina, nærmere bestemt i Schenzen og Chongqing. BYD hadde også stilt sedan-utgaven av Seal til rådighet, noe som ga oss et klart svar på at disse to bilene var helt forskjellige. Sedanen er som en sportsbil å regne i forhold, både med tanke på ytelser og kjøreegenskaper. Nå skal det sies at utgaven vi kjørte av Seal U var utstyrt med 19-toms hjul, et par knepp mindre felgdimensjon enn vi hadde på Seal sedan.

Seal U avslørte seg raskt som en ombygd fossilbil i alt fra understell til elektroniske hjelpemidler. Selv om bilen ikke har alt for mye hestekrefter å by på, var dreiemomentet likevel høyt nok fra start til at man lett fikk slipp på drivhjulene, som sitter foran.

Dette avslørte også at antispinnsystemet antagelig var hentet fra dens fossile slektninger, ikke de elektriske. Dette merkes vet at hjulene tillates å spinne en hel runde eller mer før elektronikken bremser dem opp. Vi ser heller ikke bort fra at dette kan gi seg utslag i ABS-bremsene, som ofte bruker mye av det samme systemet, bare motsatt vei.

Utover dette virket det som om bilen bød på god komfort, noe de fleste kundene pleier å være takknemlige for. Du sitter også høyere i en Seal U enn i en Seal sedan. Ikke bare på grunn av den ekstra bakkeklaringen, men også fordi setet er plassert høyere i kupéen.

En prøvekjøring som dette er ikke egnet til å sjekke verken forbruk, rekkevidde eller ladehastighet, men ifølge BYD skal bilen klare henholdsvis 420 og 500 kilometer, avhengig av hvilken versjon du kjøper.

Se flere bilder innvendig:

Prisen avgjør

At bilen kun kan leveres med tohjulsdrift gjør også at den vil konkurrere med de rimeligste utgavene av de nevnte bilene. Tesla Model Y med firehjulsdrift har blitt rene røverkjøpet i så måte, og setter standarden for hva man kan be om i pris på en bil som dette.

Model Y er i dag priset til 399.900 kroner inklusive hengerfeste. Da har du en bil som byr på mer plass enn du finner i BYD Seal U, og den har langt bedre ytelser.

Sprinten til 100 km/t kan en Seal U gjøre unna på 9,3 sekunder, mens toppfarten er satt til 175 km/t. Model Y gjør tilsvarende øvelser på henholdsvis 6,9 sekunder, og toppfarten er satt til 217 km/t, og Model Y med tohjulsdrift har en oppgitt rekkevidde på 455 kilometer.

I tillegg har Model Y en gjennomprøvet app-løsning med et hav av funksjoner, som dog-mode og camp-mode, og den har et brukergrensesnitt ikke bare mange, men alle andre produsenter misunner dem. For ikke å snakke om infrastrukturen rundt lading.

Så tilbake til utgangspunktet, den berømmelige prisen. BYD er verdens største produsent av elbiler, og er slettes ikke et nytt og ukjent merke. Men i Norge er de det. Derfor må de også innfinne seg med å ikke kunne ta mer betalt enn et merke som Tesla, som tross alt har vunnet folkets tillit, og som har solgt over tre ganger så mange biler som nummer to på lista så langt i år.

Prisen på BYD Seal U er foreløpig ikke satt, ettersom bilene ikke engang er vist i Europa enda. Vi vet derimot at importøren er i forhandlinger om nettopp prisene i disse dager, og prisene blir avgjørende for bilens suksess, både her til lands og i andre markeder.

Dersom prisene faller på plass vil BYD Seal U være på plass i Norge allerede i siste kvartal i år.

Tekniske spesifikasjoner:

. BYD Seal U Comfort (SUV) BYD Seal U Design (SUV) BYD Seal AWD (sedan)
Motor:1 x elektrisk1 x elektrisk2 x elektrisk
Effekt:160 kW / 218 hk160 kW / 218 hk390 kW / 530 hk
0-100 km/t9,3 sek.9,6 sek.3,8 sek.
Toppfart:175 km/t175 km/t180 km/t
Batteri:Blade LFPBlade LFPBYD Blade
Batterikapasitet:71,8 kWh87 kWh82,5 kWh
Ombordlader:11 kW11 kW11 kW (AC)
Hurtiglading:115 kW140 kW150 kW (DC)
Oppgitt rekkevidde:420 km500 kW520 km (WLTP)
Bagasjeromsvolum:570 / 1449 liter570 / 1449400 liter
Frunk:JaJa53 liter
LxBxH (mm):4785x1890x16684785x1890x16684800x1875x1460
Akselavstand:276527652920
Hjuldimensjon:19-tom19-tom19-tom
Varmepumpe:StandardStandardStandard
V2L (Vehicle to load)StandardStandardStandard

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.