Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Kundeundersøkelser har i årevis fortalt at Lexus er det merket med de mest fornøyde kundene.
Om de har de beste bilene skal være usagt, men nok en gang beviser de i det minste at de forbedrer underveis.
Denne gangen er det deres minste elbil, UX 300e, som har gjennomgått en oppgradering – på flere områder.

TEST: Nye ID.3 biter fra seg – frekkere blir det ikke
Størst batteripakke
For nå går UX 300e fra å være en bil med svært moderate egenskaper og ytelser, til faktisk å bli den elbilen fra Toyota-konsernet med den største batteripakken, og en av de bedre rekkeviddene.
Rekkevidden har nemlig økt med rundt 40 prosent, til 450 kilometer, fra de mer moderate 315 kilometerne den hadde tidligere.
Årsaken er at de nå har puttet inn et batteri med langt større kapasitet, som nå har gått fra 54,3 kWh til 72,3 kWh.
Det våkne øyet vil nå se at dette batteriet faktisk har større kapasitet enn batteriet i både Toyota bZ4X og den nye Lexus RZ 450 - som knapt har rullet ut på veiene – som begge er utstyrt med et batteri på 71,4 kWh.

Vil Lexus RZ kunne rokke markedet?
Ikke firehjulsdreven
I likhet med begge de sistnevnte bilene vil også UX 300e få et stort buffer i batteriet som ikke er tilgjengelig for brukeren. Her vil anvendbar kapasitet, også kalt netto-kapasitet, være på 65 kWh.
Batteriet har også fått et nytt kjøle- og varmesystem, som ligger under hver eneste celle i batteriet for så rask temperaturendring som mulig ved oppstart.
Det er uansett rekkevidde de fleste er opptatt av, og den skal vi naturligvis teste i praksis så snart vi får bilen på veien i Norge i august.
Elmotoren byr på forresten på 204 hestekrefter, og er koblet til forhjulene. Noen firehjulsdreven utgave vil ikke bli å få i dagens generasjon av UX.

Detaljene skiller
Rent visuelt vil du først og fremst kjenne igjen en oppgradert UX 300e utvendig på skjermbredderne, som nå er lakkerte i samme farge som bilen. Frem til nå har disse vært sorte for å skape et røffere preg. Nå skiller de bilen ut ved å lakkere dem, noe som heller gir et mer eksklusivt preg fremfør det røffe. Men det stopper ikke der.
De fleste forskjellene har fått plass på steder der du ikke vil finne dem, men som du vil merke så snart du kommer på innsiden.
Utover dette vil du se nyttige forskjeller på innsiden, deriblant den store skjermen som nå er på 12 tommer. I tillegg er den flyttet over 14 centimeter nærmere føreren for å bedre ergonomien. Det gjør det utvilsomt bedre, og nå er det et intuitivt og brukervennlig grensesnitt, med en klar og tydelig skjerm.
Navigasjonen er nå også skybasert, noe som gir underliggende informasjon i sanntid om trafikksituasjonen og annet. Nå er det også trådløst støtte for CarPlay, pluss kablet tilkobling for Android Auto.
Vi tester Lexus med kablet styring:
Ute på veien
Det første vi merket var støybildet, som er blitt betraktelig lavere. Lexus forteller at det er lagt ytterligere vekt på støydemping fra hjulhusene, og i materialer som tar av for støy fra sprutende vann, sand og småstein i innerskjermene. Det er nå også dobbeltlaminerte ruter i fremdørene. At de har valgt å ikke legge det samme i bakdørene har antagelig både kostnad og vekt å gjøre.
For glass drar definitivt vekten opp, noe alt det andre de nå har puttet i bilen gjør. Tross dette har de likevel klart å holde vekten på det samme nivået som tidligere, også når det større batteriet inkluderes.
Skulle ikke støytiltakene være godt nok for deg, så er det bare en ting å gjøre. Skru opp volumet på stereo’en. Mark Levinson har vært innom og installert et lydanlegg med 915 watts forsterker og 13 høyttalerelementer. Og til de som ikke har hørt om Mark Levinson før, Google det.
Flere hjelpende hender
I likhet med alle nye biler på markedet, har Lexus også endret og utvidet antall assistansesystemer. Disse er blitt biljournalistenes hodepine ettersom vi måttet skrive lange avhandlinger for å forklare hva de i det hele tatt gjør. At systemene implementeres i det hele tatt, er et resultat av krav fra både myndigheter og EuroNCAP. De er rett og slett nødvendige for at produsentene skal kunne oppnå gode resultater i tester og tilsvarende.
Av de mer praktiske funksjonene finner vi blant annet 360-graders kameravisning på skjermen innvendig, og følgefunksjoner av dette.

11 gode grunner til å droppe Tesla Model Y
Lexus UX 300e er en bil som ligger i c+ segmentet, og havner i størrelse et sted mellom VW ID.3 og ID.4, om vi kan sette dem som referanse. Dersom bagasjeromsvolum er viktig for deg, så er dette på 367 liter, men plass handler jo også om det man har til rådighet i kupéen. Her sitter du fint også i baksetet, selv om du er blitt konfirmant og litt til. Men det er kanskje helt foran du har tenkt å oppholde deg, og der er følelsen blitt enda mer premium enn den var. Den typiske håndhvileren de hadde før er fjernet, og girvelgeren ommøblert.

Men det mest synlige er naturligvis den nye skjermen, som nå både er bedre plassert med tanke på ergonomi og betjening, i tillegg til at den er blitt klarere og mer responsiv.
Det slår meg under kjøring at jeg ikke husker den forrige som like premium som denne, at opplevd kvalitet føles bedre, og at de nevnte grepene med tanke på støy definitivt har gjort noe i positiv retning. Innvendig er det også dashbord og dørpaneler som er trukket med myke materialer, skinn og har kontrastsømmer som gir en fin godfølelse.

Disse eierne er minst fornøyde med støy i bilen
Landskap som anbefales
Vi tok turen til Edinburgh i Skotland for å teste ut den nye UX 300e, og Skotland leverte. Det er flust av såkalte b-roads, eller landeveier om du bil, som snor seg gjennom landet og byr på svært trivelige roadtrips.
Skulle du finne på å ta turen over, noe som med direkteruter er svært enkelt, så bør du unne deg en biltur ut i landligere områder enn akkurat i sentrum. Ikke langt utenfor byen finner du blant annet Jupiter Artland, der flere av bildene du her ser er tatt. Stedet har blant annet brukt landskapsarkitektur som kunstform, en spennende opplevelse.
UX 300e har en formfaktor som passer veldig godt inn på de skotske landeveiene, og det vil den gjøre hjemme i Norge også. Størrelsen er omtrent midt i blinken av hva norske kunder kjøper om dagen, og det merkes at den er laget av et selskap som kan bil.
Ute på veien fikk vi kjenne på dempere og styring som er fintunet for det nye oppsettet bilen har, og den føles klart bedre.

Men alle biler har svakheter, og om vi skal trekke frem noe på denne, så kommer vi naturligvis ikke utenom at bilen er utstyrt med chademo ladestandard for hurtiglading, en standard som snart har forsvunnet ut av markedet. Nye hurtigladere støtter heller ikke standarden. Som en følge av ladestandarden kan de heller ikke slå i bordet med den raskeste ladingen, ettersom den i UX 300e er begrenset oppad til 50 kW. Men ikke alle frekventerer hurtigladere like ofte, og de som stort sett lader hjemme vil være like godt dekket med en UX som med hva som helt annet.
Med hjemmelading våkner til fullt batteri hver dag, om du ønsker, og da er den saken løst.
De som velger en bil som dette er antagelig de som er mer opptatt av å ha en god opplevelse på veien, og dra nytte av den opplevde kvalitetsfølelsen bilen har å by på, fremfor tech og funksjoner. Ikke for det, du har nok at sistnevnte, men vi skal ha i mente at bilen er en oppgradering av bilen som kom på markedet for vel tre år siden. Men det gjør ikke opplevelsen noe dårligere.

Elbil på budsjett? Sjekk våre favoritter under 100.000 kroner
Snart på plass
Lexus UX 300e kommer til Norge i tre varianter. Comfort, Premium og Luxury. De to siste har i tillegg en variant som inkluderer soltak og 18-toms hjul, om ønskelig.
Prisene for enkleste modell starter på 458.400 kroner, men det er nok de to bedre utstyrte modellene som vil selge best. Premium med soltak og 18-tommere lopper deg for 493.400 kroner, mens en Luxury med de samme tingene koster 552.300 kroner. Dermed havner UX 300e i et prissegment der det finnes enormt mye å velge mellom, og noen av de andre valgene er nylig satt ned kraftig. Metalikk lakk koster deg forøvrig 10.200 kroner i tillegg på alle modeller.
Lexus velger derimot å ikke selge på pris, men sikter mot kunder som er villig til å betale for de tingene som gjør at Lexus til stadighet vinner de nevnte kundeundersøkelsene. 5 års garanti er standard, begrenset oppad til 200.000 kilometer, mens batteriet har en garanti på det som kommer først av 8 år og 160.000 kilometer. Sistnevnte kan man øke til 10 år og én million kilometer, dersom man benytter Lexus sitt vedlikeholdsprogram, Lexus Care. Dette handler i stor grad om at man jevnlig må inn til en helsesjekk.
I august kommer de første kundebilene til Norge.
Tekniske spesifikasjoner:
Motor: | 1x elektrisk |
Effekt: | 204 hk |
Dreiemoment: | 300 Nm |
Batterikapasitet: | 72,8 / 65 kWh |
Oppgitt frobruk: | 1,69 kWh/mil |
Oppgitt rekkevidde: | 441 km |
Ombordlader: | 7,2 kW |
Hurtiglading: | 50 kW |
LxBxH (mm): | 4495 x 1840 x 1545 |
Akselavstand (mm): | 2640 |
Bagasjerom: | 362 liter |
Taklast: | 75 kg |
Hengervekt: | Nei |
Pris Comfort: | 458.400 |
Pris Luxury Sun: | 552.300 |
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.