Ford F-150 Lightning i Norge

Prøvekjørt: Elbil-doningen som er blitt for populær

Den er ekte amerikansk pickup, og den har muskler også. Vi har kjørt den på norske veier.

Frunk: Hele 400 liter skal rommet under panseret kunne ta imot.
Frunk: Hele 400 liter skal rommet under panseret kunne ta imot. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Heisann, har du mulighet til å komme en tur til Son?

Spørsmålet kom fra Fords presseavdeling, men de kunne ikke fortelle hvorfor de ville ha oss dit. Vi hadde en mistanke, og da vi kom frem ble de bekreftet.

For populær

Ford F-150 Lightning er på besøk i Norge, og vi skulle for første gang få kjøre doningen som tusener ville kappet av seg armen for å få.

For interessen for F-150 Lightning er rett og slett enorm. Over 200.000 amerikanere har allerede bestilt den, og så mange biler tar svært lang tid å produsere. Derfor er salget for øyeblikket stoppet, inntil Ford har funnet løsninger på kapasitetsutfordringene.

Gedigen bil

Men tilbake til doningen. Det er noe merkelig det der med pickup-er, og jo større, jo bedre. Og nei, undertegnede er ikke det spøtt annerledes skrudd sammen, så jeg er blant dem som gjerne skulle hatt en elektrisk F-150 i garasjen. Vel, dersom den går inn da. For med en lengde på 5,9 meter er bilen stor i norsk målestokk. Bare akselavstanden har en lengde som en liten småbil.

Prøvekjørt: Elbil-doningen som er blitt for populær

Enormt med plass

Vel på plass i stolene foran har vi enormt med armslag, for bilen er ikke bare lang, den er også bred. I tillegg har den god takhøyde.

Jeg snur meg for å se hvordan det er med beinplassen til en passasjer, men han bruker knapt halvparten av tilgjengelig plass i lengderetning.

Mellom de to setene foran har vi et gigantisk midtarmlene. Ved å løfte opp dette kommer det et enormt rom til syne, nesten som minibaren vi finner på hotellrom rundt om – uten innhold, vel og merke. I tillegg til å være lokk for et digert oppbevaringsrom, skjuler dette lokket også en annen hemmelighet.

Ved å trykke på en knapp felles girspaken ned. Dette frigjør plass til at du kan flippe midtarmlenet motsatt vei, altså fremover, og du et bord som et middels campingbord til anvendelse.

Det er i detaljene man finner ut om dette er bilen for deg eller ikke. Og detaljer er det mange av. Som under panseret. Der finner man kanskje den største detaljen av dem alle, et hinsides stort bagasjerom, antagelig større enn det man finner bak i en VW ID.3 og deres like. Her har du det foran, og gir bagasjen beskyttelse for vær og vind, fremfor å kaste det på planet.

Men også planet skjuler noen detaljer. Her har du flere strømuttak som kan benyttes til kaffetrakteren, pølsekjelen, eller til elektrisk verktøy, om du vil. Det er rett og slett bare fantasien som setter grenser. Camping? Vel, du kan i teorien ta med deg en stor tv, om du vil.

Flere bilder lenger ned.

Powerful

F-150 kan fås med to alternative batterier, noe som også påvirker effekten. For mens bilen med det minste batteriet på 98 kWh anvendelig effekt byr på 452 hestekrefter fra de to motorene, kan bilen med det store batteriet på 131 kWh levere en effekt på 580 hestekrefter.

Sistnevnte er nok til å gjøre sprinten til 100 km/t unna på 4,5 sekunder.

Bilen har også en rekke forskjellige kjøreprogrammer, deriblant «Sport». Denne posisjonen trives jeg rett og slett veldig godt i, for i Normal-posisjon minner den litt for mye om en stor og duvende amerikansk pickup. I Sport forsvinner mye av denne duvingen, den blir langt mer kontant i sin gjøren og laden. I tillegg er responsen på kommandoer langt raskere og tydeligere.

Jeg kan også love at 4,5 sekunder på en så stor bil som dette føles mye raskere enn på en liten asfaltracer.

Bilen med det store batteriet er den mest aktuelle. Dette skal ifølge Ford kunne lades 15-80 prosent på samme tid som en normal lunsj. Bilen støtter 150 kW hurtiglading på det meste, får vi vite. For normal hjemmelading støtter den 11 kW.

Med et fullt batteri av den store typen skal bilen ha en rekkevidde ved blandet kjøring på inntil 514 kilometer, mens man med det lille batteriet vil kunne klare 370 kilometer. Da har du antagelig ikke mye av de 885 kg lovlige ballasten med deg.

Familietrekk

Vel på plass bak rattet er det lett å kjenne seg igjen. Mye er hentet blant annet fra Mustang Mach-E, som den oppreiste skjermen. Brukergrensesnittet er annerledes, men tankesettet er helt likt.

Bilen blir laget i fire forskjellige utstyrsnivåer, med navnene PRO, XLT, Lariat og Platinium. Prisforskjellen på disse er rimelig anselig i det amerikanske markedet, og det er ingen grunn til at det ville blitt annerledes her hjemme.

Men dette blir rett og slett bare spekulasjoner, for ingen i Ford Motor Norge ønsker å tippe på verken ankomsttid eller pris. Det er nå så stort sug i det amerikanske markedet at det er liten – om noen – kapasitet igjen.

En ting som er verdt å merke seg er at rimeligste modell, PRO, kun kommer med det minste batteriet. De to neste kommer med valgfri løsning, vel å merke i USA.

LYN OG TORDEN: Slik presenterte Ford sin elektriske pickup tidligere i år. Video: Ford Vis mer

Til Norge på sikt?

I Norge vet vi rett og slett ikke om det kommer biler i det hele tatt. Først skal det amerikanske markedet få sitt, og der har snøballen virkelig begynt å rulle.

Enn så lenge er det underkapasitet i produksjonen av Lightning der borte, og Ford ser ikke helt hvordan dette skal utvikle seg. Men de håper, for det finnes jo et stort antall potensielle kunder, også her i Norge – elbilens vugge.

Samtidig skal vi regne med at det er en grunn til at bilen blir sendt til Norge på besøk – på samme måte som den besøker en rekke andre land i Europa.

Om vi skal tippe, så tror vi bilen blir lansert sent i 2023, med ankomst en gang i 2024, men sett dette på kontoen for ren tipping.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.