Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Peugeot har lovet at de skal slippe mange elbiler fremover, og at de i løpet av 2025 skal ha en hel modellrekke av fullelektriske biler. Det startet med e-208 og e-2008, før Elbil24 kunne avsløre at også 308 skulle komme som elbil. Denne er i ettertid bekreftet både som hatchback og stasjonsvogn.
Men som vi tidligere har skrevet, så stopper det heller ikke der, og for også nye 408 skal bli fullelektrisk, i tillegg til å komme som ladbare hybrider.
Det er de sistnevnte som kommer først, enten med en 180- eller 225-hesters løsning.

Duell: Toyota bZ4X mot Nissan Ariya: Her blir det knock-out
Under et arrangement for jurymedlemmene i den europeiske Car of the Year-organisasjonen, der undertegnede er den norske representanten, fikk vi prøvekjøre bilen som etter hvert kommer som elbil. Frem til dette har den norske importøren bestemt seg for å ta inn de ladbare hybridene som en slags «ventepølse».

Blir en storebror
408 blir en større bil enn 308, med en lengde på 4,69 meter. Dette betyr at bilen normalt sett ville bli definert som en bil i d-segmentet – et segment over 308 – men Peugeot mener likevel at den befinner seg i c-segmentet. Dette kan blant annet ha med å gjøre at den deler plattform med 308, og at det kommer modeller senere som mer treffsikkert havner inn i d-segmentet. Tør vi tippe på at den vil hete e-508?
Foruten den nevnte lengden på 4,69 meter, har Peugeot 408 en bredde på 1,85 meter, og en høyde på 1,48 meter. Akselavstanden vil være 2,79 meter, noe som er lenger enn både VW ID.3 og ID.4.
Men selv om bilen bare er 1,48 meter høy vil den likevel ha en bakkeklaring på hele 18,8 centimeter, vel og merke som ladbar hybrid. Når bilen kommer som elbil vil noe av denne bakkeklaringen bli spist opp av batteriet, i tillegg til at hele bilen etter alt å dømme blir hevet noen centimeter på fjærbeinene. Skulle man på den elektriske versjonen sitte igjen med en bakkeklaring på et sted mellom 13-15 centimeter, så vil dette være akseptabelt.

Høyreist, men ikke en SUV
Peugeot har aldri forsøkt å gjøre bilen til en SUV, men heller en slags crossover i Coupé-drakt. De har brukt ganske ordinære virkemidler for å skape den røffe designen, med sorte skjermbuer og detaljer på fangerne av sort røff plast.
Dette til tross for at bilen ikke kommer med firehjulsdrift.
Arkitekturen er myntet på forhjulsdrift, også for de ladbare hybridene, som lett kunne hatt en elmotor bak som hjelpemotor. Når det gjelder den øvrige designen utvendig er den typisk for Peugeot, i det minste i fronten. Vi kjenner igjen familietrekkene i grillen og lyktene, i tillegg til den stående lyssøylen som fungerer som dagskjørelys.
Den lavtliggende hekken gir bilen det nevnte inntrykket av være en Coupé, og bakerst er hekken kronet med en spoiler over bakruten som av designeren blir betegnet som katteører.
Våre minner går som tidligere skrevet tilbake til Audi 100 Coupé, men naturligvis med et langt mer moderne uttrykk, anno 2022 enn så langt.

God plass
Innvendig viderefører Peugeot filosofien rundt i-Cockpit, der de setter inn et lite ratt som er flatet av på toppen. Dette gir god plass og innsyn til instrumentene som er plassert over rattet, slik vi kjenner det fra de øvrige bilene med i-Cockpit. Det fungerer svært godt i praksis, og vi har hele tiden god kontroll på instrumentene. Det hjelper på at Peugeot har rettet av rattet i overkant, for på den måten skape lettere sikt. Det lille rattet skaper også en mer direkte følelse med både hjul og veibane enn man får med et større ratt.
Vi har kjørt løsningen på de mindre modellene, der det fungerer svært godt, og vi ble ikke noe mindre imponert her.

De nye rekkevidde-vinnerne: Nå løsner det!
Instrumentene foran rattet vises på en 10-toms skjerm, i tillegg til den sentermonterte skjermen i midtkonsollen. Tradisjonen tro, er også 408 utstyrt med stereoutstyr fra franske Focal, selv om vi ikke skal forvente at dette er å finne på innstegsmodellene.
Med en akselavstand på nær 2,8 meter gis det godt spillerom for god innvendig plass, og da tenker jeg ikke på bare foran. I forsetene er det sjelden det er trangt på noen biler, men her har vi å gjøre med en bil som er såpass stor at det også er veldig god plass for dem som sitter i baksetet – selv godt voksne. Baksetet er også flatt og fint for å ta imot barnestoler, og de store bakdørene gir god åpning og enkelt tilgang. Det er Isofix-fester på begge sider bak, men vi skulle også ønske at passasjerstolen foran hadde fått en tredje. Den mangler.
Bagasjerommet har et oppgitt volum på 440 liter, alternativt 1200 liter når seteryggene legges ned. Disse kan du felle ned med håndtak som utløser seteryggene fra bagasjerommet. De ladbare hybridene har et marginalt mindre bagasjerom enn de rene fossile utgavene, noe vi også må forvente med elbilen.

Det er allerede kommunisert at bilen skal kunne leveres med hengerfeste, men vi har foreløpig ikke funnet ut om dette er av typen helelektrisk inn- og utfelling, eller om det er av den mer manuelle typen som må tas av og på for hånd. 408 skal i tillegg kunne ta taklast, i tilfelle du vil ha på en skiboks eller lastestativ.
Lett å like
Vi fant oss svært godt til rette inne i bilen, og med de beste setene var også justeringen en lek. Som vanlig måtte vi senke rattet til det laveste for å se instrumentene i overkant. Rattet er også kuttet flatt i toppen for nettopp å gi bedre sikt til instrumentene.
Du vil garanert finne en riktig sitteposisjon, noe som først og fremst skyldes gode justeringsmuligheter fra de svært gode setene.
Skulle du føle for litt ekstra velvære underveis, så har disse setene massasje med flere forskjellige programmer for hvor og hvordan du vil bli massert.
Vi kjenner naturligvis igjen mye av teknologien innvendig, både fra 308 og andre biler i Stellantis-gruppen, i alt fra skjermbilder og kontroller. Men hvorfor endre noe som faktisk fungerer, for det finnes mange nye biler på markedet i dag med langt dårligere brukergrensesnitt enn dette.
Ute på veien legger vi merke til at det er støysvakt og fint. Men så har de også montert inn doble akustikkglass i sidedørene foran. Bak er det fortsatt enkle glass, antagelig for å spare litt penger, men ikke minst vekt.

Seks farger
De to utstyrsversjonene som kommer til Norge blir Allure og GT. Førstnevnte vil ha 17-toms hjul som standard og automatisk dimming av langlys. Den vil også ha autobrems som sikkerhetsfunksjon.
Det er i tillegg mye ekstrautstyr å velge blant, som Night Vision, massasjeseter med 10-veis justering, og mye mer.
Utstyrsversjonen GT har 19 toms hjul, LED Matrix hovedlys, Alcantara seter og aluminiumsdekor. I tillegg får den elektrisk bakluke og fotsensor. Vi prøvde denne, men fikk den rett og slett ikke til å virke. Det kan rett og slett skyldes at testbilen ikke var utstyrt med funksjonen.
Bilen får også Drive Assist, inkludert adaptiv fartsholder med stop&go funksjon. Soltak og 20-toms hjul står på listen over tilbehør.
To av fargene bilen kan leveres med er nye, Obsession Blue og Titanium Grey. Vi tør nesten sette penger på at flertallet av de som bestiller bilen kommer til å velge den nye Obsession Blue, rett og slett fordi det er en fin farge som kler bilen. Da er det også på den positive siden at dette er den eneste fargen som ikke koster ekstra, utrolig nok.

Mer enn 50 elbil-modeller analysert: Disse taper mest rekkevidde i vinter
Hvor langt, og hvor lenge?
Foreløpig vet vi få detaljer om den elektriske utgaven, men vet at de to ladbare hybridene blir på 180 og 225 hestekrefter, der vi har prøvd sistnevnte. Alle motoriseringer vil også leveres med automatgir, og kun det.
Den elektriske utgaven må vi forvente kommer med samme batteripakke og drivlinje som i e-308. Dette har en kapasitet på 54 kWh brutto, antatt rundt 50 kWh netto anvendelig kapasitet. Vel vitende om størrelsen på e-408 må vi anta at Peugeot også går svanger med en større batteripakke, eksempelvis løsningen på i overkant av 70 kWh, som de allerede har i lagerhyllene fra før. Da vi spurte de franske representantene om dette var de svært vage i svarene, og ga oss bare et smil tilbake.
Men dette er rett og slett å håpe, for 54 kWh i en bil som dette vil unektelig virke i minste laget.

Peugeot e-308 er oppgitt å få en rekkevidde på rundt 40 mil med batteriet på 54 kWh, og lite ligger til grunn for at e-408 vil klare noe mer med tilsvarende batteri, tross en luftmotstand og Cd-verdi på 0,28.
Nå skal det legges til at vi med dette bare antar, ettersom Peugeot ikke har ønsket å dele informasjon om elbilen. Ikke ennå.
Innen den elektriske modellen kommer på markedet i 2024 vil vi etter alt å dømme ha både moms og vektavgift på bilene. Det blir derfor helt utopi å tippe pris på elbilen, annet enn at den sikkert vil bli konkurransedyktig med de konkurrentene Peugeot velger å sikte seg inn på.
Vi vet derimot at en Peugeot 408 Allure med 180 hk blir innstegsmodellen, og vil koste fra 459.900 kroner. En GT med 225 hk vil koste fra 519.900 kroner. Dette er derimot de ladbare hybridene, men kan være en pekepinn på hvor Peugeot også kommer til å legge elbilen i pris.
Det er i slike situasjoner man innser at det er lenge til 2024.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.