Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Maxus var blant de første kinesiske bilmerkene som kom til Norge i et større antall, først med varebiler (der Posten er blant kundene), senere også på personbilmarkedet med den store seks/sjuseteren Euniq5 - som også kan leveres som varebil med to seter.
Bak merket står giganten SAIC Motor, en av verdens største bilprodusenter, som også produserer MG. Sistnevnte er det kinesiske bilmerket som så langt har solgt i flest eksemplarer i Norge - først og fremst takket være den rimelige elektriske SUV-en MG ZS EV.

Hvordan er kvaliteten på de kinesiske elbilene? Dette sier eierne selv
Mye plass for pengene
Nå er Maxus klare med den hittil største personbilsatsingen i Norge, med modellen Euniq6 (uttales «junik six»). Dette er en elektrisk familie-suv med fem seter som har to åpenbare fordeler: Stor plass og lav pris.
For å ta det siste først: Prisen for den godt utstyrte Exclusive-utgaven er så lav som 379.900 kroner - og bagasjeplassen er på hele 754 liter!
Det er for eksempel over 200 liter mer enn VW ID.4 og 352 liter mer enn Ford Mustang Mach-E, for å nevne to aktuelle konkurrenter i familie-suv-segmentet.
Designen er klassisk høyreist SUV med moderne linjer, og vi synes definitivt ikke at utseendet gir noen følelse av at dette er en temmelig rimelig bil.

Stor familiebil - lav hengervekt
De fysiske målene avslører imidlertid at den er stor. Euniq6 måler 473,5 cm i lengden, 186 cm i bredden og den er 173,6 cm høy. Akselavstanden er 276 cm og bakkeklaringen er på hele 19 cm. Dermed bør ikke den humpete og steinete siste kilometeren til hytta være noe som helst problem.
Bagasjerommet har forresten to nivåer som kan gjøres til ett ved å ta ut gulvplaten. Seteryggen bak er delt 60/40, og med begge seter nedslått har man nærmest en liten varebil - hva plass angår. Elektrisk bakluke er faktisk standard.

Merk imidlertid følgende: Maks vekt på taket er 50 kilo. Her er normalen ofte 75 kilo. Og bilen kan dra henger, men ikke dersom vekta overstiger 400 kilo. Her byr de fleste i denne klassen på mer i 2022.
Motor, batteri og lading
Bilen leveres kun med drift på forhjul, og elmotoren byr på 177 hestekrefter og dreiemoment på 310 Nm. Batteripakka har en nettokapasitet på 70 kWh, og rekkevidden er oppgitt til 354 km ved blandet kjøring (WLTP). Det er mange konkurrenter nå som byr på vesentlig lengre rekkevidde, så det kan nok være et ankepunkt for enkelte.
Det er også greit å legge til at bilen kommer uten varmepumpe, noe som kan slå uheldig ut vinterstid. Elbil24 har et håp om å få kjørt rekkeviddetest mens det fortsatt er kjølig, slik at vi kan få svar på nettopp dette.
Bilen har ellers en ombordlader på 7,2 kW. I tillegg kan bilen hurtiglades fra 30-80 prosent på 35 minutter under optimale forhold, lover Maxus. Heller ikke der leverer den i nærheten av de beste, men lader du bilen mest hjemme (som det store flertallet gjør), spiller dette kun en rolle når du skal på langtur.

Bli med inn
Euniq6 er høyreist og man setter seg rett inn, ikke ned. De store vinduene gir meget god utsikt i alle retninger, og det er lett å finne seg til rette i førermiljøet. Over hodet har du et stort panorama glasstak, som faktisk kommer som standard.

Dashbordet domineres av den 12,3 tommer store berøringsskjermen i midtkonsollen. I tillegg er det digitale instrumenter bak rattet, der du har valget mellom klassisk visning med runde instrumenter og digital visning med fokus på tall.
Via skjermen får du tilgang til medie-innhold (inkludert Android Auto og Apple CarPlay via kabel) og til styring av mye av funksjonaliteten.

Listen over funksjoner er lengre enn man kanskje skulle forvente av en bil i denne prisklassen. Her får du blant annet adaptiv cruisekontroll og 360-graders parkeringskamera, parksensor foran og bak, blindsonevarsel og du får også lydvarsel ved filskifte - blant annet.
Navigasjon får du imidlertid ikke, men det løses enkelt ved å koble til mobilen og benytte Apple Maps eller Google Maps.
Mellom setene har du plass til to kopper, og her er også en trådløs ladeplate for mobilen. Bak denne er det en armhviler med et smalt men temmelig dypt rom under.

Rattet kan justeres i høyden, men dessverre ikke i lengderetningen. Noe stort ankepunkt for undertegnede på 180 centimeter, var dette imidlertid ikke. Rattvarme får du ikke, noe vi vet mange setter pris på.
På rattet har du flere betjeningsnkapper, og du finner langt flere under skjermen og rundt girvelgeren. Dessverre har Maxus valgt å bruke sort pianolakk på denne delen av midtkonsollen, så her kommer støv og fingermerker til å vises raskt.
Setene har overflate i kunstskinn med farge på sømmene, og komforten får absolutt godkjent. Justeringen av setene foran skjer elektronisk, både for fører og sidepassasjer (6-veis førersete, 4-veis passasjersete). Det er varme i forsetene, ikke bak.

Baksetepassasjerene vil imidlertid sette pris på at gulvet er helt flatt, så det er enkelt for inntil tre personer å komme inn og ut. Vi har ikke tatt mål ennå, men her har i hvert fall to voksne på 180-190 centimeter god plass - også i høyden og for bena.
Totalt finner du tre USB-porter i kupeen, til lading av mobiler og diverse.

Førsteinntrykk på veien
Vi får bilen til test i løpet av mars, men rakk å ta en kjapp prøvetur etter lanseringen i Sørkedalen i Oslo, nok til å danne seg et visst inntrykk av hva vi kan forvente.
Du har tre forskjellige kjøremodi å velge mellom, eco, standard og sport. Regenerering kan styres med tre nivåer.
Bilen framstår som lettkjørt og passe kvikk; det er en ganske tung og stor bil, så man kan ikke forvente noe «olja lyn» med denne motoriseringen. Vi kjørte den ikke langt nok til å si noe sikkert om forbruket, det kommer vi tilbake til.
Det var en del humper i veiene vi kjørte på, og fjæringen kan virke noe stiv. Det var med andre ord ganske store bevegelser i bilen over humpene. Støyisolasjonen virker kurant nok, men hjulene kan skape en viss rumle-lyd i den store kupéen, avhengig av underlag, fart og dekkvalg. Bilen leveres med 18-tommere som standard.
Vi opplevde også at bilen spant på forhjulene ved gasspådrag over glatte partier. Om dette skyldes begrensninger i ESP-oppsettet, må vi komme tilbake til når vi får kjørt en full test av bilen.
Brukervennligheten er god. Plassering av betjeningsorganer er logiske, og funksjonsvalg på skjermen er enkelt - ikke minst takket være at alt kommer i norsk språkdrakt.
Førsteinntrykket av lydanlegget er at det ligger ganske midt på treet. Her gir vi et pluss for at du kan justere diskant, mellomtone og bass manuelt. Det er totalt 8 høyttalere plassert rundt i kupeen.

Foreløpig konklusjon
Det er ingen tvil om at Euniq6 gir mye plass for pengene, sannsynligvis ville den kommet ut helt på topp i en slik sammenligning.
Design- og kvalitetsinntrykket så langt er slett ikke verst. Utstyrspakka er også temmelig omfattende, noe som ikke er hverdagskost på elbiler til denne prisen.
De største ankepunktene våre foreløpig, er lav tak- og hengervekt - samt at bilen ikke kommer med et oppsett med drift på alle fire hjul - noe vi vet svært mange nordmenn ønsker seg.
Vi setter også et spørsmålstegn ved rekkevidden som er oppgitt til 354 kilometer. Siden bilen ikke kommer med varmepumpe, er det spesielt interessant å se hvordan denne blir i kulda. Alt dette kommer vi tilbake til når vi får bilen til full test senere i mars.
RSA Bil, som importer Maxus til Norge, har et mål om at det skal selges opp mot 2500 Euniq6 i Norge i løpet av 2022. De første bilene skal være leveringsklare til kunder i slutten av mars.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.