TEST: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+

Rå luksus, 761 hestekrefter og et hav av plass

Vi har testkjørt topputgaven av EQS med alt tenkelig og utenkelig utstyrt. Dette er på alle måter en vanvittig bil - det aller meste med positivt fortegn.

OLJA LYN: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ er den kraftigste elbilen fra Mercedes noensinne, alt innpakket i en stor, luksuriøs og strømlinjeformet innpakning. Foto: Bjørn Eirik Loftås
OLJA LYN: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ er den kraftigste elbilen fra Mercedes noensinne, alt innpakket i en stor, luksuriøs og strømlinjeformet innpakning. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): S-klassen fra Mercedes-Benz har alltid vært synonymt med luksuriøse og romslige sedaner. I fjor kom det første elektriske medlemmet av S-klassen, Mercedes-Benz EQS.

Den svært aerodynamiske doningen strutter av teknologi og ytelser hentet fra øverste hylle, og byr også på klassens beste rekkevidde - på inntil 780 kilometer.

Elbil24 har rukket å teste Mercedes-Benz EQS med drift på to og fire hjul ved flere anledninger allerede, sist kjørte vi rekkeviddetest mellom Oslo og Bergen på EQS 450+. Det kan du lese mer om i saken under.

Men EQS kommer også i egen utgave fra datterselskapet AMG. Og Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ er å regne som en «verstingmodell», en EQS på steroider om du vil. Den har fått AMG-tilpasninger både i interiør, eksteriør og ikke minst motorisering.

Full pakke

Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ kommer med en lang liste av utstyr som er standard. Vår testbil har «alt» av utstyr, som innbefatter panoramasoltak, akustisk komfortpakke, Burmeister surround lydsystem, utvidet kjøreassistentpakke, helelektrisk hengerfeste med mer. Det er gjerne slik det skal være, når man først slår på stortromma, for her snakker vi om en bil som starter på 1,3 millioner kroner, som blir ytterligere nesten 300.000 kroner med alt av utstyr på plass.

På utsiden har den spesialsydd AMG-grill, AMG spoilerkant bak, AMG lettmetallfelger og AMG bremsesystem, og på innsiden lyser det premium og luksus lang vei. Setene er blant de beste vi har sittet i, og byr på svært mange tilpasninger som gjør lange kjøreturer til en behagelig flyt gjennom landskapet. Her er også innebygd massasjeprogram, for dem som liker det.

Rå luksus, 761 hestekrefter og et hav av plass
Rå luksus, 761 hestekrefter og et hav av plass

Baksetepassasjerene har et hav av plass, også i høyden - særlig dersom du velger å kjøpe bilen med panorama soltak. Benplassen er særs god, også for barn i egen stol, sjekk bare femåringen på bildet under. Det er fester til to Isofix-seter bak.

Rå luksus, 761 hestekrefter og et hav av plass

Helt bakerst finner du et bagasjerom på hele 610 liter. Det er mer enn de aller fleste el-personbilene på markedet, inkludert populære SUV-er som Skoda Enyaq, Mercedes-Benz EQC og Audi e-tron.

Med tanke på at dette faktisk er en sedan, er det ikke lite imponerende. Merk også at EQS har stor bakluke og ikke bagasjelokk, så det er ukomplisert å få på plass større kofferter, vogn og tilsvarende.

Rå luksus, 761 hestekrefter og et hav av plass

EQS kan i tillegg ha inntil 100 kilo på taket, og utstyrer du den med hengerfeste, kan den dra inntil 750 kilo. Sistnevnte er ikke like imponerende, og kan være et ankepunkt for noen.

Her er noen vitale mål:

  • Bakluke bredde: 100 cm
  • Bagasjerom dybde: 103-119 cm
  • Bagasjerom høyde (opp til hattehylle): 47 cm
  • Bagasjerom bredde: 89-98 cm
  • Baksete bredde: 131 cm

Skjerm på skjerm på skjerm

Hele dashbordet i bredden er dekket av skjermer. Denne løsningen har fått navnet Hyperscreen, og gir en futuristisk opplevelse. Dette, kombinert med ambilight rundt i kupeen, gir en helt spesiell visuell opplevelse, særlig når det er mørkt ute.

HYPERSCREEN: Flere skjermer er montert på en stor glassplate som strekker seg over hele bredden foran. Merk at skjermen lengst til høyre ikke er til bruk for fører. Foto: Mercedes-Benz
HYPERSCREEN: Flere skjermer er montert på en stor glassplate som strekker seg over hele bredden foran. Merk at skjermen lengst til høyre ikke er til bruk for fører. Foto: Mercedes-Benz Vis mer

Og strekker du ut høyrearmen for å hente noe fra passasjersetet, tennes leselampen og slukkes når du tar armen bort. Det er mye å like, samtidig forstår vi at noen synes det kan bli litt «too much».

Her må vi nevne at andre EQS-utgaver leveres med en enklere og mindre prangende skjermløsning, for de som foretrekker det.

Det sitter flere hurtigknapper under skjermen, i tillegg til en rekke knapper på rattet. Disse er en blanding av trykk- og berøringsfølsomme knapper, skruknapper og strykefelter. Det synes vi ikke er helt optimalt, og kan virke noe overveldende i starten, men når du har fått tak på det, oppdager du at mye kan gjøres uten å måtte sveipe innom skjermen.

Enkelte EQS-utgaver har overflater i kupeen i svart pianolakk. Du skal være over middels glad i renhold for å unngå at disse blir befengt med både fingeravtrykk og støv. Heldigvis er det langt mindre av det i vår testbil fra AMG.

Vanvittige ytelser

Bilen har som sagt firehjulsdrift, og systemet er fullstendig variabelt, fra helt bakhjulsdreven til helt forhjulsdreven. Det gjøres 10.000 analyser i minuttet for hvor kreftene bør fordeles.

Og bare så det er sagt: Motorene i AMG-versjonen er også AMG-spesifikke. Det er ikke de samme som sitter i den ordinære EQS, som for øvrig heller ikke har spesifikasjoner som er til å skamme seg over.

De to motorene byr her på 658 hestekrefter fra et dreiemoment på 950 Nm. Om ikke dette er nok for deg, sørger AMG Dynamic Plus-pakka for å hente ut 761 hester fra hele 1.020 Nm.

Det gir deg en sprint til 100 km/t på 3,4 sekunder, og det stopper ikke før du når 250 km/t. Uten pluss-pakken vil de samme øvelsene være unnagjort på 3,8 sekunder, og toppfarten vil være 220 km/t.

Den har også justerbare dempere for riktig oppsett av understellet, noe som gjør at bilen nærmest svever over det meste av underlag, mens den i praksis ligger den som støpt til veien.

Dette er uansett en bil som er farlig lett å kjøre altfor fort med, særlig på de to sportmodusene, der Sport+ tar ut alt av potensial fra de to elektriske motorene. Har du lavt blodtrykk, bør du være på vakt: Her kan det fort med tunnelsyn under akselerasjonene.

SPORT+: Man kan slippe alle hestene løs ved å velge Sport+ kjøreprogram. Men det er ikke tilpasset norske veistandarder og fartsgrenser. Du er herved advart.
SPORT+: Man kan slippe alle hestene løs ved å velge Sport+ kjøreprogram. Men det er ikke tilpasset norske veistandarder og fartsgrenser. Du er herved advart. Vis mer

Det lille ekstra - som betyr mye

Men også når du skrur ned farten, har EQS mye snacks å by på. I likhet med standard EQS har også AMG-versjonen firehjulsstyring, med opp til 9 grader på det meste. Det gjør at bilen er enkel å snu på begrenset areal, mye enklere enn man skulle forvente av en bil som måler hele 5,22 meter i lengden og med akselavstand på 3,21 meter.

Man kan også heve bilen noen centimetre, for eksempel når man kjører over høye fartsdumper. Du får også spørsmål om du vil lagre GPS-posisjonen, slik at hevingen kan skje automatisk neste gang du kjører på samme sted.

Akustisk komfortpakke og surroundpakke fra Burmeister sørger for at lydopplevelsen i kupeen er blant de aller beste vi har opplevd. Og uansett hastighet kan du holde samtalene gående i den svært godt isolerte kupeen.

En rekke kameraer og sensorer sørger for sikkerheten, og vi har også satt dem på prøve. Slipper du rattet før en sving, tar bilen over styringen umiddelbart. Holder du ikke i rattet, aktiveres automatisk nedbremsing etter et visst antall sekunder. Det nappes i setebeltet, det piper, og nødblink settes på mens bilen bremser rolig ned - til den blir stående midt i veibanen i påvente av assistanse.

SMART: På Mercedes EQS får du ikke åpnet panseret. Så hvordan får du fylt på spylervæske? Video: Elbil24.no Vis mer

Stort batteri og rask lading

Batteriet er på 107,8 kWh netto, som gir en rekkevidde på inntil 570 kilometer. Vårt testeksemplar har alt av tilleggsutstyr, inkludert Dynamic Plus-pakka og da krymper rekkevidden til 535 kilometer. Vi fikk ikke kjørt full rekkeviddetest denne gangen, men av erfaring vet vi at disse bilene holder det de lover - under de rette forholdene.

I tilegg kan du hurtiglade raskere enn på de fleste konkurrentene. Effekten stopper på i overkant av 200 kW, og holder seg gjerne der ganske lenge. Under optimale forhold skal du kunne få 300 nye kilometer rekkevidde etter 19 minutter i hurtigladeren, lover produsenten. Hjemmelading stopper på 22 kW (32A-kurs og 400v/3-fas-anlegg).

Artikkelen fortsetter etter fotoalbumet

Mercedes-AMG EQS. Foto. Bjørn Eirik Loftås

Konklusjon

Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ er akkurat det den skal være, spissen av spydspissen på et Mercedes-flaggskip. Så kan man selvfølgelig argumentere for at ikke alt dette er nødvendig, men det er sannsynligvis uten betydning for målgruppen.

«Innstegsutgaven» koster 1.316.800 kroner, mens full pakke koster 1.577.015 kroner. Det betyr at du mest sannsynlig må betale moms på 1.077.015 kroner fra nyttår, noe som gjør bilen vil koste over 1,8 millioner kroner om bare to måneder.

Er du mer opptatt av økonomi og lang rekkevidde enn det råeste av ytelse, er det jo greit å ha nevnt at du får EQS 450+ til «kun» 955.800 kroner, altså mer enn 600.000 kroner billigere. Selv den vil oppleves som premium med gullskrift for mange - testen vår, inkludert rekkevidde- og lademålinger, finner du her.

Og så må vi jo nevne at flere store luksus-sedaner er ventet i tiden framover. BMW i7 er det mange som har forventninger til, senere kommer også Audi A6 e-tron, og man bør heller ikke lukke øynene helt for kinesiske doninger som Nio ET7 og Byd Han - som begge byr på mye premium til vesentlig lavere priser. Valget er ditt!

Tekniske data

. AMG EQS 53 4Matic+ med AMG Dynamic Plus
Drivhjul:Firehjulsdrift
Samlet effekt:761 HK
Samlet dreiemoment:2020 Nm
0-100 km/t:3,4 sek
Toppfart:250 km/t (begrenset)
Batteri:107,8 kWh
Forbruk21,8-24,3 kWh/100 km
Rekkevidde: Ikke fastsattInntil 570 km
Maks effekt regenerering:290 kW
Ombordlader (hjemmelading):11 kW (22 kW tilbehør)
Hurtiglading:200 kW
L x B x H:5216 x 1926 x 1512
Snudiameter m/u firehjulstyring:11,9 / 10,9
Bagasjerom:610 / 1770 liter
Egenvekt:2655 kg
Tillatt nyttelast570 kg
Maks hengervekt750 kg
Pris fra:1.316.800 kroner
Pris testbil:1.577.015 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.