Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): Peugeot, eller rettere sagt hele PSA-konsernet, kaster seg nå inn i kampen om elbilkundene. De har blant annet den lille blikkboksen Peugeot i-On fra før, men den er etter hvert utdatert..
Nå kommer en helt ny generasjon Peugeot 208, basert på den sprell nye CMP-plattformen, og en av modellene her blir elbilen e-208.

Disse 28 nye elbilene kommer i 2020
Bilen har de samme dimensjonene, det samme interiøret, og det samme bagasjerommet som bensin- og dieselutgavene. Forskjellen ligger i batteriet, som er plassert midt under bilen. Resten av elektronikken er plassert under panseret, sammen med elmotoren, for e-208 er forhjulsdreven.
Motoren er en synkronmotor på 100 kW, eller 136 hestekrefter om du vil. Dette er nok til å gjøre sprinten til 100 km/t unna på 8,1 sekunder, og toppfarten er satt til 150 km/t. Hvorvidt dette er begrenset eller ei, skal være usagt, men vi tviler på at dreiemomentet på 260 Nm er i stand til å levere særlig mer.

God nok rekkevidde
Batterikapasiteten er opp gitt til 50 kWh, og rekkevidden til 34 mil. Enkel omregning tilsier med dette at man da får et teoretisk forbruk på rundt 1,47 kWh per mil. Dette er høyt, og vi forventer et langt lavere forbruk, når de offisielle resultatene av WLTP-testene er klare. Disse kan også gjøre noe med forbruket, og også her tipper vi det kan bikke over til et enda mer positivt resultat, enn de 34 milene Peugeot oppgir per i dag.
Men selv om nye kunder forventer og forlanger så lang rekkevidde som mulig, så vet den erfarne elbilisten at 34 mil er langt nok. Man våkner med fullt batteri hver dag, og på langturer er det i høyeste grad å tide med en pause etter over 30 mil.

Rekkevidde, forbruk og ladehastighet
Et vel så viktig poeng er derfor hva Peugeot har gjort med lademulighetene, og her skal Peugeot ha ros.
For e-208 kommer med en 11 kW ombordlader som standard, noe det bare er BMW i3 som har blant de andre småbilene per i dag. 11 kW krever riktig nok 230V 3-fas, men det er ingen utfordring for et moderne hus i dag. Og ikke fortvil, for selv 230V 1-fas på 7,4 kW holder i godt monn til det daglige behov. Da lader du fint batteriet fra tomt til fullt på 8 timer, som regel over natten, eller på jobben.
For la oss bare innse det, en b-segment bil som Peugeot 208 brukes ikke til de lengste turene uansett, selv ikke bensin eller dieselutgavene. Og skal du en eller annen gang kjøre Oslo-Trondheim, så må du finne deg i å ta et ladestopp, men det må du stort sett uansett hvilken elbil du måtte ha. Da kan e-208 dra nytte av inntil 100 kW, fra en lader som kan levere såpass. Her skal vi naturligvis gjøre våre egne ladetester, men utgangspunktet virker veldig bra. Det skal også legges til at e-208 har varmepumpe som standard, og den kan forprogrammeres for oppvarming rett fra bilen, eller fra Peugeots nye app-system.

God pris
Dersom vi ser bort fra leveringssituasjonen, som vi foreløpig ikke kjenner, så ligger Peugeot e-208 an til å bli en av de mest populære elbilene på markedet i 2020, blant annet på grunn av prisen, som starter på 249.580 kroner.
Da får du alt av teknologi som bilen kan leveres med. Det vil fortsatt være mulig å kjøpe tilvalg, men dette handler mer om styling og designelementer, som større felger, skinnseter og den slags. Grunnprisen gir deg med andre ord alle tekniske rettigheter.
Av aktive støtte- og sikkerhetssystemer finner vi blant annet:

Her er sesongens beste og dårligste vinterdekk
- Adaptiv fartsholder med stop&go
- Filholderassistent
- Full parkeringsassistanse
- Nødbremsassistanse
- Aktiv filskiftvarling
- Fjernlysassistanse
- Fartsgrensevarsling
- Utvidet skiltgjenkjenning
- Blindsonevarsler
Tre kjøreprogram
Ute på veien fungerer den elektriske utgaven av 208 minst like bra som bensin- og dieselutgavene. Ikke minst føles det som om den har langt mer kraftressurser, ettersom dreiemomentet er der fra start – en fordel alle elbiler har.
Bilen har i tillegg tre kjøreprogrammer, Eco, Normal og Sport. Disse gjort i grunnen ikke veldig mye mer enn å endre gassresponsen, som er langt mer forsiktig i Eco enn for eksempel i Sport. Du har likevel et kick-down trinn på pedalen. Dette gir deg mulighet for å brått hente mer krefter, dersom det skulle bli nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker. Da får du alt den har å by på. Utover dette vil bilen justere ned andre forbrukstyver, som klimaanlegg og slike ting, dersom du setter den i Eco.
Men noen endringer i styrerespons eller demperoppsett får du ikke ved å bruke kjøreprogrammene.
Foruten de tre kjøreprogrammene har du to posisjoner for regenerering, Normal eller Brake. I Brake får du hardere motorbrems enn i Normal, og du får dermed hardere brems ved bare å gå av gasspedalen. Ønsker du ytterligere bremseeffekt må du ty til bremsepedalen. Dette er kjente ting for en erfaren elbilist, for de fleste elbiler har varianter av samme funksjon.

Stor, men liten
208 er i utgangspunktet en liten bil, men har vokst sammenlignet med tidligere generasjoner. Nå måler den rett over fire meter, men som elbil har den en liten ulempe. Formfaktoren er forutbestemt, ettersom den også skal kunne ha en forbrenningsmotor under panseret. Det gjør at det er satt av plass til alle de tingene dette fører med seg, og 208 blir ikke den lille superpraktiske bilen den kunne blitt om den var en dedikert elbil på de samme fire meterne.
Dette merkes spesielt godt i baksetet, som er blitt bilens offerplass.
For det er fullt mulig å finne seg godt tilrette foran. Men da er det ikke mye beinplass igjen bak. Faktisk er det såpass liten plass igjen at det vil bli trangt for en bakovervendt barnestol, som faktisk også trenger sin plass. Om vi ser litt lenger bak, så er bagasjerommet til gjengjeld godt utformet, gulvet er lavt plassert, og man får dermed en relativt stor flate til bagasjen for en b-segment bil å være.

Elbilens kompromiss
Små elbiler har, i likhet med de større, batteriet plassert under gulvet. Dette gir naturligvis fordelen med lavt tyngdepunkt, noe som veier en smule opp for den ekstra vekten på rundt 300 kg. Her har Peugeot klart å gjøre dette uten å heve bilen, eller la det gå ut over bakkeklaringen. Forskjellen er på en skarve millimeter, blir vi fortalt, og det er bra. Det finnes eksempler på biler der driftsbatteriet stjeler flere centimeter av bakkeklaringen, noe som kan være uheldig.

– Elbilen er et reelt valg for folk flest
Den ekstra vekten har tvunget Peugeot til å lage et eget oppsett for dempere og fjærer for el-versjonen.
Vi har kjørt både denne og bensin- og diesel-utgaven, men i oppførsel har de endt opp med omtrent det samme resultatet. Dette virker fint på gode veier, men på litt dårligere underlag avsløres det raskt at bilen har en særdeles kort fjæringsvei og hjulvandring. Dette gjør bilen stiv og noe stumpete.
Støynivået i elbilen er lavt av natur, men grov asfalt avslører også at Peugeot ikke har lagt mye vekt – i ordets rette forstand – i støydempende materialer. Det bille gjort den over 1.400 kg tunge bilen enda tyngre. Men så skal vi også huske at 208 er en b-segment bil, en småbil. Sammenlignet med konkurrentene i dette segmentet står ikke 208 tilbake for noe, uavhengig av drivlinje.
Tvert om, for du får alt det funksjonelle i godt monn, og i tillegg får du en bil som kanskje har det frekkeste utseendet en bil i denne klassen har hatt siden 205 GTi.

Et godt indre
På innsiden er det utrolig lett å trives. Det er åpenbart av Peugeot har lagt stor vekt på interiørdesignen og den opplevde kvalitetsfølelsen. De har videreført løsningen med i-Cockpit, med det lille rattet der føreren skal se instrumentene over rattet.
Instrumentene har fått en ny 3-D visning, der det viktigste blir vist i det fremste laget, og den mer sekundære informasjonen vises i laget bakenfor.
I tillegg har du en stor skjerm høyt oppe i midtkonsollen, noe som fornuftig nok er blitt populært, ettersom det er det mest ergonomiske.

Avduket: Her er Volvos første elbil, XC40 Recharge
Vi skulle derimot ønsket av knapperekken som Peugeot har plassert lavere ned i midtkonsollen hadde fulgt med opp i underkant av skjermen. Slik de nå er plassert er de lagt noe flatt. De burde vært vinklet, slik at føreren ser merkingen uten å måtte bøye seg frem.
Den opplevde kvalitetsfølelsen er derimot eksemplarisk, spesielt med tanke på at vi snakker om en småbil. Peugeot har lagt inn riktige materialer på de riktige stedene, og de har ikke glemt at det i tillegg skal se flott og frekt ut. Stor kudos!
GT kun på e-208
Alle 208 blir å få i forskjellige utstyrsversjoner, men det er kun den eletrisk e-208 som blir å få som GT. Det betyr 17-toms hjul som standard, og detaljer som skal gi den et frekkere utseende, enten du betrakter den fra utsiden eller innsiden.
Og når i først snakker om innsiden, så har Peugeot videreført den såkalte i-cockpit’en. Det betyr at den har et lite ratt, og du får instrumentpanelet synliggjort over rattet.
Nå har de videreutviklet dette med et display som vises med en slags 3D-effekt i to lag. Det viktigste vises i laget som er ytterst, mens det sekundære vises i et bakenforliggende lag.

Nyhet: Har du sjekket Elbil24 forsikring?
Dette er ikke spesifikt for elbilen, men finnes på alle de nye 208, uavhengig av drivstoff. Og igjen, alt som har med funksjon å gjøre er likt på alle e-208. Tilvalgene handler kun om designelementer.
Så når det aller meste virker å være veldig bra, og bedre enn forventet, hva er det da som kan hindre e-208 i å bli en storselger? Egentlig ingen ting, bortsett fra at det kommer flere elbiler i løpet av neste år i samme prisklasse, og en av disse kan slå knock-out på e-208. Det er nemlig dens nærmeste slektning, den kommende SUV’en e-2008.
Den vil være høyere, der man setter seg inn, og ikke ned i den. Den vil være noe større, som ikke er et minus, og vi har indikasjoner på at den kun vil koste rundt 15 prosent mer enn «lillebror» e-208. Markedet higer etter SUV, også i markedet for mindre biler, og den norske importøren er naturligvis klar over dette dilemmaet. Derfor har de ikke estimert å selge mer enn rundt 1.500 e-208 i løpet av neste år, selv om bilen kommer rett over nyåret. Det er på sett og vis synd, for bilen er knallfin, har det viktigste en elbil bør by på, og den kjører godt. At den i tillegg ser smashing ut, burde gjøre den høyst interessant.
Motor | Elektrisk |
Type: | Synkron, permanent magnet |
Effekt | 100 kW (136 hk |
Dreiemoment | 260 Nm |
Batteri: | Litium-ion |
Batterikapasitet: | 50 kWh |
Rekkevidde: | 340 km |
Ombordlader: | 11 kW (3-fas) / 7,4 kW (1-fas) |
Hurtiglading: | 100 kW |
Ladestandard: | CCS |
Hjuldrift: | Foran |
0-100 km/t: | 8,1 sek. |
Toppfart: | 150 km/t |
L x B x H (cm): | 406 x 175 x 143 cm |
Akselavstand: | 254 cm |
Dekkdimensjon: | 195/55 R16 (GT-Line: 205/45 R17) |
Egenvekt: | 1.455 kg |
Bagasjerom (VDA): | 265 + 2 liter |
Garanti bil: | 5 år / |
Garanti batteri: | Over 70 % i 8 år / 160.000 km |
Pris fra kr.: | 249.580 |

Reisen til denne testen ble dekket av bilprodusenten. Les mer her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.