Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Madrid, Elbil24): Citroën ë-C4X er egentlig ikke en ny bil, det er en forlenget utgave av ë-C4, som vi har testet ved flere anledninger her på Elbil24. Men forlengelsen på hele 25 centimeter har blant annet gjort at bilen har fått klasseledende bagasjeromsplass med 510 liter.
Faktisk er den, med sine 460 centimeter, så lang at den tåler sammenligning mot populære biler i D-segmentet, som Volkswagen ID.4 (458) og Kia EV6 (468), selv om den egentlig tilhører størrelsesklassen under.

X for «cross-design»
Det er også vanskelig å definere om dette er en SUV, crossover, coupé eller sedan. Den ligger et sted midt i mellom, og kan blant annet skilte med høy bakkeklaring på 15,6 centimeter. Citroën selv omtaler det som «cross-design», og der har vi forklaringen bak X-en.
For den står ikke for firehjulsdrift, som man kanskje kunne tro. Dette er fortsatt en bil som bare leveres med én elmotor og drift på forhjul.
Og den er faktisk mer eller mindre identisk med ë-C4, med unntak av lengden og tilhørende større bagasjeplass.
Drivlinjen er den samme, noe som betyr en elmotor på 136 hestekrefter, batteripakke på 50 kWh brutto (46,2 kWh netto) og WLTP-rekkevidde på 360 kilometer. Ladehastigheten er begrenset til maks 100 kW.
0-100 er unnagjort på 9,2 sekunder og topphastigheten er 150 kilometer i timen.
Alt i alt er det lite her som imponerer i 2023, og vi er særlig forbauset over at Citroën allerede nå annonserer at både motor og batteripakke blir oppgradert senere i år. Litt bedre motorytelse og rundt fire mil ekstra rekkevidde loves det, og det er egentlig helt på sin plass.
Dette har tidligere blitt annonsert for andre biler fra Stellantis som bygger på samme plattform, som Opel Mokka Electric og DS 3 E-Tense.
Samtidig er det viktig å poengtere at dette er en temmelig rimelig elbil. Startprisen er så lav som 354.900 kroner, og da er den nye vektavgifta inkludert.

PRISSJOKKET: Kjøpe Tesla Model Y eller Model 3?
Tre utstyrspakker
Grunnutgaven er ganske strippet for utstyr. Legger du på 20.000 kroner får du en langt bedre utstyrt utgave kalt «Shine».
Da kan du glede deg over nøkkelfri adgang og start, headup-display, adaptiv cruisekontroll, trådløs Apple CarPlay og Android Auto, støtte for automatisk oppgradering av funksjoner «over the air», parkeringssensor foran og bak med ryggekamera og mye mer.
Topputgaven «Shine Pack» koster 388.900 kroner og her er kunstskinnet byttet ut til fordel for fløyelsmyk alcantara, du får stoffmatter foran og bak, og bilen støtter selvkjøring på nivå 2.
Du får dermed en elbil med funksjoner som ikke på noen måte står tilbake for konkurrerende elbiler til rundt 400.000 kroner.
Merk at det fortsatt er mulig å putte på mer. Soltak, oppgradert lydanlegg og oppvarmet frontrute vil gjøre at bilen så vidt tipper 400.000 kroner - og så kan man fortsatt legge enda noen ekstra kroner i lakk og avanserte seter med massasje.
Svær plass bakerst, men ingen støtte for henger
I denne prisklassen er det dessuten få som kan matche bagasjeplass på 510 liter, men nytten hadde riktig nok vært enda bedre dersom bilen hadde hatt en stor bakluke i stedenfor klassisk bagasjelokk.
Og så må vi trekke fram et annet ankepunkt: Bilen er ikke sertifisert for hengervekt. Alt av ekstra bagasje må eventuelt bæres på taket, men vekta er her begrenset til 75 kilo, som på de fleste andre biler.
Hvis dette er begrensninger til å leve med, er det ellers mye å like.

Komfortabel så det holder
Interiør, komfort og tekniske løsninger i Shine og Shine Pack kunne godt sittet i langt dyrere biler uten at vi hadde rynket på nesen av den grunn.
Setene er oppgradert siden vi testet ë-C4 og oppleves som meget komfortable, med en rekke justeringsmuligheter (Shine og Shine Pack).
Kupeen er romslig og du har god utsikt til alle sider. Benplassen bak og takhøyden er god nok til at to voksne på 180 centimeter sitter komfortabelt. Her er også to ladeuttak bak, til mobil- og nettbrett.
På passasjersiden foran sitter en snedig løsning for nettbrett, som vi tidligere har demonstrert i denne videoen:
Kjøremessig er det også mye å like. Man sitter godt og relativt høyt, støynivået under kjøring er svært lavt. Den 10 tommer brede skjermen i midten er plassert høyt, og kan betraktes uten at du mister kontakten med veien og trafikken, noe som definitivt er et stort pluss.
Merk også at infotainment-systemet har blitt oppgradert siden sist, og er nå på nivå med forventningene våre i 2023 - med blant annet visning av flere kilder om gangen. Du får et inntrykk av betjening og respons i videoen øverst.

Bilen oppleves ellers som brukervennlig nok, med et fornuftig utvalg av knapper og hendler, plassert på logiske steder. Det er imidlertid langt fra noen rakett det er snakk om her, og de ekstra kreftene som er annonsert i en kommende oppgradert utgave ønskes definitivt velkommen.
Selv i Sport-modus er det lite sportslighet å spore, og det merkes godt når vi gir litt ekstra gass på de svingete veiene i fjellene nord for Madrid. Den ligger ikke klistret til veibanen, for å si det slik - og vi får bekreftet at dette er en bil som først og fremst er konstruert for komfortabel transport fra A til B - uten for mange krumspring underveis.
Ser ut til å holde det den lover på rekkevidde
Vi fikk ikke tatt noen ordentlig rekkeviddetest under vår prøvekjøring, men etter 153 kilometer hadde vi 59 prosent batterikapasitet igjen. Bilens innebygde måler meldte om snittforbruk på 1,53 kWh pr mil.
Temperaturen lå da stort sett mellom 5 og 10 varmegrader og veiene var tørre. Dermed bør oppgitt rekkevidde på 360 kilometer definitivt bør være oppnåelig, også på typiske norske vår- og høstdager.

KRAFTIG PRISKUTT: Her ypper Model Y mot bunnsolide Skoda Enyaq Sportline
Foreløpig konklusjon
Citroën ë-C4X framstår som en trygg og romslig elbil. Den er svært komfortabel, og man får følelsen av å få mye plass og kvalitet for pengene.
Om det kommer til å bli en storselger her til lands, er uansett lite trolig. Konkurransen er stor, og flere av konkurrentene byr på bedre ytelser og rekkevidde til omtrent samme pris, deriblant nykommere som BYD Atto 3 og MG4. De kan imidlertid ikke matche bagasjeplasen i ë-C4X, noe som foreløpig ser ut til å være modellens aller sterkeste kort.
Vi kommer naturligvis tilbake med full rekkevidde- og ladetest når bilen kommer til Norge. Det skjer mest sannsynlig etter at all snøen er borte etter vinteren. Utgaven med bedre motorytelse og større batteri er ventet noe senere.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Få også med deg denne:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.