Første test

Smart #1 prøvekjørt: En stor elbil-overraskelse

Smart driver ikke lenger bare med knøttsmå biler. Med modellen #1 markerer merket en helt ny start, og førsteinntrykket er definitivt lovende.

VERSTINGEN: Brabus-utgaven av Smart #1 byr på akselerasjon fra 0-100 km/t på 3,9 sekunder. Men også standard-utgavene med drift på to hjul er kvikke. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VERSTINGEN: Brabus-utgaven av Smart #1 byr på akselerasjon fra 0-100 km/t på 3,9 sekunder. Men også standard-utgavene med drift på to hjul er kvikke. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(LISBOA, Elbil24): - Vi ønsket å lage en unik bil ved å fokusere på det vakre, rene og det uventede, sier sjefdesigner Mohammad Hossein Aminiyekta, til Elbil24. Vi er blant de første mediene som er invitert til prøvekjøring av den kommende kompakte el-SUV-en Smart #1 («hashtag one») i solfylte Lisboa midt i september.

Mohammad Hossein Aminiyekta har ansvaret for eksteriøret på Smart #1. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mohammad Hossein Aminiyekta har ansvaret for eksteriøret på Smart #1. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Og vi kan vel egentlig starte med det siste - altså det uventede. For Smart er ikke akkurat kjent for å lage romslige biler. #1 byr imidlertid på en overraskende romslig kupé, og med en smart bakseteløsning som gjør at plassen helt bakerst kan økes med et enkelt håndgrep.

For å dra en høyst relevant sammenligning: Smart #1 er 4 meter og 27 centimeter lang, én centimeter lenger enn Volkswagen ID.3. Smart ønsker imidlertidå posisjonere seg som et premium-merke, og den kommende, elektriske Mini Countryman dras fram som en åpenbar konkurrent.

Kompakt, ja, men med smart utnyttelse av plassen, ikke minst i høyden. Det skal vi snart komme tilbake til.

Ny start for Smart

For de som ikke kjenner til Smart: Bilmerket har eksistert siden 1994, og har stort sett laget meget kompakte biler. Det ruller også noen Smart-biler i Norge, men så langt har det ikke vært noe volum å snakke om. I andre markeder der småbiler er viktigere, for eksempel i Italia og Spania, er Smart et langt mer vanlig syn på veiene.

Siden 2019 har Smart vært et partnerskapsprosjekt mellom Mercedes-Benz og kinesiske Geely, som blant annet står bak Volvo og Polestar.

Samarbeidet markerer en ny start for Smart, og modellen #1 er første resultatet av det ferske partnerskapet. Foreløpig eksisterer kun et antall preproduksjonseksemplarer. Full produksjon starter senere i år, og håndteres av Geely i Kina. #1 skal markedsføres globalt.

FARGERIKE: Bilen skal leveres i en rekke fargekombinasjoner, som her - gul med svart tak. Svart med rødt tak er et annet spenstig fargevalg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FARGERIKE: Bilen skal leveres i en rekke fargekombinasjoner, som her - gul med svart tak. Svart med rødt tak er et annet spenstig fargevalg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Satser i Norge

Og i motsetning til tidligere, tenker Smart både lengre og bredere - både fysisk og distribusjonsmessig. Norge er ett av markedene det skal satses i. Det har Mercedes-Benz og importør Bertel O. Steen bestemt.

- Kompakte Smart #1 fyller et hull i Mercedes-Benz' elektriske portefølje. Vi ser for oss at den kan nå nye målgrupper, som kanskje er klare for en av våre større elbiler neste gang de skal kjøpe, sier konserndirektør Kjetil Myhre i Mercedes-Benz, til Elbil24.

Det betyr blant annet at vi kan vente oss en lavere innstegspris enn for Mercedes-Benz EQA, sannsynligvis vil den ligge på rundt 400.000 kroner. Det vil imidlertid ikke selskapet verken bekrefte eller avkrefte, og det er fortsatt en stund til bilen er klar for veiene.

Egen elbilplattform

Smart #1 bygges som elbil fra bunnen av, på Geelys skalerbare SEA-plattform. Zeekr 001, som allerede har rukket å få mye skryt, er bygd på samme plattform, og flere vil komme i tiden framover.

Bilen kommer i tre utgaver: Pro+, Premium og Brabus. De to første har drift på bakhjul, mens Brabus har drift på alle fire. Vi fikk anledning til å teste både Premium og Brabus under vår tur til Lisboa.

Fra Mercedes-Benz har vi fått opplyst om at det er utgavene Pro+ og Brabus som kommer til Norge i første omgang.

Under det flate gulvet sitter en batteripakke på 66 kWh, som skal gi bilen en WLTP-rekkevidde på inntil 440 kilometer, avhengig av utgave:

Modellutgave Forbruk WLTP Rekkevidde
kWh/100km km
Pro+ 17.0 420
Premium 16.7 440
BRABUS 17.9 400

Ladehastigheten er maks 150 kW, og lading fra 10 til 80 prosent skal være unnagjort på en halvtime under optimale forhold. Hjemmelading støttes med inntil 22 kWh på trefas/400V-anlegg, men her anbefales som kjent å skru ned effekten dersom du er ute etter å få ned strømregningen.

Versting-utgave gjør 0-100 på under fire sekunder

Utgavene med bakhjulsdrift et utstyrt med én elektrisk motor som yter respektable 268 hestekrefter og dreiemoment på 343 Nm. Toppfarten er 180 kilometer i timen.

«Versting-utgaven» fra Brabus får drift på alle fire hjul, 430 hestekrefter, 543 Nm og akselerasjon fra 0-100 kilometer i timen på svimlende 3,9 sekunder.

Denne utgaven har videre en rekke design-elementer som vitner om en bil på steroider, blant annet stylede støtfangere og sideskjørt, to kjøleventiler på panseret , takspoliler, røde bremsekalipere og spesialsydde 19-tommers hjul.

Også på innsiden er den ekstra stylet, med røde sømmer, belter, sportsseter og rattrekk i alcantara, metallpedaler med mer.

Under har vi samlet en rekke bilder av eksteriør og interiør av både Brabus og premium-utgavene. Artikkelen fortsetter.

Smart #1. Foto: Bjørn Eirik Loftås

Smart plassutnyttelse

Bilen måler 427 x 182,2 x 163,6 centimeter og har en akselavstand på 275 centimeter, som er temmelig langt på en såpass kompakt bil. De fire hjulene er godt plassert ut mot hjørnene, noe som bidrar til god romfølelse i kupeen.

Her er også et middels stort bagasjerom og frunk, som til sammen byr på inntil 426 liter lagringsplass. Baksetet kan skyves rundt 10 centimeter framover, noe som øker fleksibiliteten betraktelig.

Baksetet er dessuten delt 40/60, og hver seksjon kan justeres uavhengig av den andre. Har du kun en baksetepassasjer, kan du dermed både sørge for at vedkommende har god benplass, og dra nytte av økt bagasjeplass bak de to andre setene.

Her er også skiluke i midten, og bilen kan også ta vekt både på taket og kunne dra henger. Sistnevnte har kommet på plass etter påtrykk fra Mercedes-Benz i Norge, ifølge Myhre.

God plass og oversikt

Den innvendige plassen og takhøyden oppleves som god, og bedre enn hva man kanskje forventer når man betrakter bilen fra utsiden.

Takhøyden blir enda bedre når man drar i spaken som ruller inn taktrekket. Da kommer et stort panoramasoltak til syne, som dekker mesteparten av tak-arealet. Det øker romfølelsen betraktelig.

PANORAMA: Det store panoramataket øket romfølelsen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PANORAMA: Det store panoramataket øket romfølelsen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bilen har dessuten høy bakkeklaring, og du sitter også temmelig høyt. Utsikten er meget god til alle kanter.

Skinnsetene er perforerte, og begge forsetene har varmefunksjon. Justering og tilpasning skjer elektronisk ved hjelp av hendler på sidene. Plassering og utforming gjør at undertegnede på 1,80 meter og med sine 100+ kilo, har god plass og sitter godt. Kneet mitt berører heller ikke den høye midtkonsollen under kjøring, noe som ellers fort blir et irritasjonsmoment.

Midtkosollen har tre rom, lengst frem er et rom med plass til mobiltelefonen, med trådløs ladeplate, 12v strømuttak og to USB-C-porter. Plasseringen er slik at du kan se skjermen mens den lader, noe vi har sansen for.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I midten er et rom med to koppeholdere, og bakerst et praktisk, dypt rom med innebygd kjølefunksjon. Her får du fint plass til både brusflaska og alle sjokoladene til langturen. Under konsollen er det et stort, åpent rom til større gjenstander.

Takets utforming bidrar til at romfølelsen også er god for to voksne personer i baksetet. Her er det for øvrig to ISO-fix-fester til barnestoler. I midten er det et midtarmlene med to koppeholdere, og mellom forsetene sitter to ekstra USB-porter, en USB-C og en USB-A (ofte omtalt som «standard USB»).

Infotainment og lyd

Den store berøringsskjermen på 12,8 tommer har en fornuftig plassering høyt oppe mot frontruta, som på MEB-bilene fra VW/Skoda/Audi/Cupra. I frontruta er det for øvrig også et head-up display som viser hastighet, fartsgrense og så videre.

Betjening av funksjoner på skjermen er relativt rett fram, og responsen er rask. I tillegg sitter det hurtigknapper til vanlige valg, som viftestyring og kjøremodus, under skjermen.

Infotainmentsystemet har også app-støtte (Spotify er allerede på plass) også en digital hjelper i form av en rev, som kan hjelpe deg med det du måtte lure på, ved å bruke stemmen. Rundt i kupeen er nemlig plassert flere mikrofoner, slik at reven vet hvem det er som stiller spørsmålet. Sitter du i passasjersetet og ber den om å åpne vinduet, åpnes vinduet på din side, for eksempel.

WHAT DOES THE FOX SAY: Usikkert om Smart har latt seg inspirere av Ylvis, men denne reven snakker i hvert fall. Foto: Bjørn Eirik Loftås
WHAT DOES THE FOX SAY: Usikkert om Smart har latt seg inspirere av Ylvis, men denne reven snakker i hvert fall. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Nå skynder vi oss å legge til at vi ikke har rukket å teste stemmestyringen, og en del av den øvrige funksjonaliteten framstår også som uferdige - inkludert den innebygde navigasjonsløsningen. Dette er ting som pusses på i skrivende stund, og som vil være ferdig utviklet før bilen går i produksjon, får vi opplyst fra Smart.

Da skal også støtte for Apple Carplay og Android Auto være på plass, noe som er fraværende på preproduksjons-eksemplarene som vi har fått prøve.

Rundt i kupeen sitter totalt 13 høyttalere av merke Beats Audio, inkludert en subwoofer som både høres og kjennes. Lyden oppleves som åpen og balansert med normalinnstillingene, og det er samtidig mer enn nok av bass å dra til med for den som har behov for slikt.

Førsteinntrykk av kjøreopplevelsen

Rattet kan justeres både i høyde- og lengderetningen, og det var ikke noen problem for undertegnede å finne en god førerposisjon. Bilen har ingen startknapp, du setter deg bare inn, skyver hendelen til høyre for rattet i D-posisjon, og gir gass. Når du har ankommet destinasjonen, trykker du bare på P, og trer ut av bilen. Enklere får det nesten ikke blitt.

Utgavene med bakhjulsdrift oppleves kvikk nok, støynivået i kupeen er behagelig lavt på det meste av underlag. Styringen er direkte og morsom.

Du kan velge mellom tre kjøreprogrammer i Pro+ og Premium, Eco, Normal og Sport, mens Brabus-versjonen har et eget «utemmet» kjøreprogram i tillegg. Da er sprinten til 100 kilometer i timen unnagjort på 3,9 sekunder, raskt nok til at det svartner for øynene for en stakkar med lavt blodtrykk i utgangspunktet.

Uansett gøy for den lekne som trives i et kjøretøy som definitivt framstår som ulv i fåreklær.

Foreløpig konklusjon

En dag på veier i Portugal i 28 varmegrader er naturligvis ikke nok til å gi noen fullverdig vurdering av Smart #1. Vi har heller ikke fått testet forbruk og ladehastighet. Førsteinntrykket av Smart #1 er absolutt positivt, og noe helt annet enn hva vi for kort tid siden ville forventet fra den kanten.

Så må vi samtidig nevne at konkurransen i dette segmentet ikke akkurat er avtakende, og for mange framstår Smart som et litt ubeskrevet blad. Med Mercedes-Benz-apparatet i ryggen er det uansett lite å frykte, skulle vi mene, men mye avhenger av om de makter å sette en pris står i stil med hva man kan forvente fra konkurrenter fra Mini, VW og de andre.

Smart #1 skal settes i produksjon mot slutten av året, og vi kan vente de første bilene til Norge mot sommeren neste år. Vi kommer naturligvis tilbake med flere tester av modellen innen den tid.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.