Audi Q8 e-tron 55:

TEST: Nye Audi Q8 e-tron med norsk rekkevidde- og ladetest

Audi gir sin storselger klasseledende rekkevidde. Vi har testet, og her får du våre inntrykk!

NYTT ANSIKT: Audi Q8 e-tron har fått nye frontdetaljer, og andre designelementer, men den største endringen er ikke synlig. Foto: Fred Magne Skillebæk
NYTT ANSIKT: Audi Q8 e-tron har fått nye frontdetaljer, og andre designelementer, men den største endringen er ikke synlig. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

(Elbil24): I begynnelsen av november slapp Audi en katt ut av sekken ved å opplyse om at Audi e-tron fra nå av vil hete Q8 e-tron, og at den vil komme med nye batterier. Kortversjonen er at modellene Q8 e-tron også vil hete 50 og 55 til etternavn, som før. Forskjellen er at batteriet som før satt i 55-utgaven, som gikk lengst, nå blir satt i 50-modellen, som går kortest. Batteriet som flyttes fra 55 til 50-modellen er fortsatt på 95 kWh, og vil fremover være bilens minste alternative batteri.

Det nye er at Q8 e-tron 55 får et nytt batteri, med et svimlende energilager på 114 kWh når det er fulladet, og vi har kjørt nykommeren.

For ikke å gjenta tørre fakta til det kjedsommelige, kan du lese alt om nye Audi Q e-tron 50 og 55 her:

En bestselger blir bedre

Audi e-tron har vært en stor suksess for Audi, og bilen har opptil flere ganger vært på toppen av registreringsstatistikken i Norge, noe som er ganske så unikt med en bil i denne prisklassen. I starten var det stort sett bare Tesla Model S og Model X den hadde å bryne seg på, og i en tidlig fase fikk den noe pepper for å ikke være like effektive, med noe kortere rekkevidde som resultat.

Nå står det ikke lenger på rekkevidden, etter at batterikapasiteten er økt betydelig.

For i tillegg til å pøse på med et større energilager, og samtidig kvitte seg med det minste batteriet som et alternativ, vil utgaven med kortest utgave nå være i stand til å nå hele 48 mil for de nye Q8 e-tron 50. Dette er altså den nye standarden for det fremtidig minste batteriet. Kliner du til og velger den nye 55-modellen, med det store batteriet på 114 kWh, så øker også rekkevidden til de svært behagelige 60 mil – alt avhengig av hjuldimensjon og øvrige tilvalg, naturligvis. Det skal også legges til at dette er for Sportback-utgaven, mens SUV-versjonen når 582 kilometer, målt etter WLTP-metoden.

TEST: Nye Audi Q8 e-tron med norsk rekkevidde- og ladetest

Mer effektiv

Men Audi har også tatt andre grep enn bare å pøse på med mer batteri. Bilene er effektivisert i form av motorer, temperaturstyring, noe aerodynamikk, med mer. Samtidig som de har satt inn større batteri, som i praksis bare betyr enda flere battericeller, så øker også ladeeffekten de kan ta imot. Dette av den enkle forklaringen at det nå er flere celler å fordele ladeeffekten ut på. Det er tross alt evnen fra hver celle til å ta imot energi som utgjør begrensningen i ladehastighet. Flere celler kan samlet ta imot mer.

Utgaven med det store batteriet har derfor en ladeeffekt på 170 kW, mot fortsatt 150 kW på modellen med det «gamle» batteriet, og slik ser den nye ladekurven ut på Audi Q8 e-tron 55, vel og merke utført i 25 varmegrader på sommertid:

TEST: Nye Audi Q8 e-tron med norsk rekkevidde- og ladetest

Oppdatert: Egne tester

Elbil24 nøyer seg naturligvis ikke med å se til produsentenes tester, men gjør alltid våre egne tester. Audi Q8 e-tron kom på markedet i Norge først i månedsskiftet februar/mars, og tok bilen rett ut på en fullverdig 100-0% rekkeviddetest, der vi kjørte bilen fra helt fulladet, til instrumentene viste 0% gjenværende rekkevidde. Resultatet i vår standardiserte testrute ble 434,3 kilometer rekkevidde på en dag der gradestokken viste mellom 3 og 6 kuldegrader.

Deretter utførte vi også våre 0-100% ladetester, hvor vi ladet bilen hele veien tilbake, og logget samtidig tider og energimengder for både 0-100% og 10-80%.

I 3,5 kuldegrader ble ladekurven og øvrige data som dette:

Som kurven viser, så er den svært likt utformet som oppgitt av Audi, men på et lavere nivå. Det er en helt naturlig følge av lavere temperaturer, men det er fortsatt veldig god ladefart på en Q8 e-tron om vinteren.

Flere modeller

Bare for å rydde formalitetene av veien, så vil det også komme en tremotors e-tron også, modellen som til nå er kalt Audi e-tron 60. Fremover vil den lyde det naturlige navnet Audi SQ8 e-tron. Som før vi du også ha mulighet for å velge blant to karosseriutgaver, den ordinære SUV-utgaven, eller Sportback-utgaven, der hekken er lagt ned i bakkant for å skape en Coupé.

Audi e-tron er som kjent akkurat like gamle som Elbil24. Vi startet opp i oktober 2018, samtidig som Audi startet visningen av sin nye kommende elbil, Audi e-tron.

Slik så det ut da vi testet den for første gang, en kamuflert utgave på sandsteppene i Namibia:

Elbil24 tester Audi e-tron konseptbil i Namibia. Vis mer

Av mer tekniske endringer har Audi blant annet gitt motoren på bakakselen flere vindiger i oppspolingen. På denne måten yter motoren en høyere effekt ut av det den får inn. Den krever med andre ord mindre strømstyrke for å gi mer kraft ut enn tidligere, noe som igjen er en direkte pådriver til lavere forbruk.

Foruten dette har Audi endret styregeometrien og luftfjæringene. Dette skal blant annet gi mer direkte styring enn før, noe blant annet stivere foringer i fremakselen skal bidra til. Vi må innrømme at dette ikke var særlig merkbart så lenge vi kun hadde den nye modellen å prøve, og vi tipper også at det her er snakk om marginer. Vi er derimot klare på at Audi burde hatt et mindre ratt som tilvalg, nettopp for å få en mer direktestyrt bil med mindre utveksling. Samtidig må vi være de første til å innrømme at Audi Q8 e-tron aldri er ment å være en sportsbil, men litt sportslige finesser gjør da heller ingen ting.

Det er med andre ord ikke store endringer i oppførsel og kjøreegenskaper vi har å melde. Audi e-tron har alltid hatt et godt grep om kjøreegenskapene, noe de fortsatt har – med en viss anelse om en ytterligere bedring, men som i det store og hele er mer finjustering og mindre evolusjoner enn noen slags form for store endringer.

Audi tar derimot flere grep i jakten på mer utstyr. De utvider blant annet muligheten for såkalte «Functions on Demand», altså funksjoner du kan kjøpe eller abonnere på i lang eller kort tid. Her kan du nærmest gå deg bort i listen over alt som er å få tak i, og du kan personalisere bilen til det nesten uendelige.

Når utseendet teller

Det er gjort betydelige endringer i både fronten og hekken av bilen. Hovedårsaken til dette er at det er her endringer gjør størst endringer på aerodynamikken, og dermed luftmotstanden. Samtidig er det her vi finner mindre deler som enkelt kan endres. Dersom man skulle gjort endringer på selve plateverket, så hadde det dratt kostnadene for endringene kraftig opp, noe de naturligvis ønsker å unngå.

Det veltrente øyet vil også se at de fore tredimensjonale ringene Audi har brukt frem til nå er borte. Igjen sitter en plate med de fire ringene lakkert inn i, noe som gir en glattere og flatere logo som man kan si er mer effektiv, men som helt sikkert i bunn og grunn er langt rimeligere å lage. Også de fire ringene på bagasjeromslokket er endret til å være fysisk flatere. Nå skal vi ikke undergrave slike små detaljer, for Audi har faktisk redusert luftmostanden fra en Cw-verdi på 0,26 til 0,24 for Sportback-utgavene, og fra 0,28 til 0,27 på SUV-utgaven.

Prisene

Dessverre nærmer vi oss nyttår med raske skritt. Det betyr også innfasing av moms på den delen av bilenes pris som havner over 500.000 kroner, og det betyr vektavgift på 12,5 kroner for all vekt over 500 kg. Foreløpig har ikke Audi servert oss de nye prisene, som antagelig vil justeres noe hit og dit for å tilpasses en fornuftig struktur etter at de nye avgiftene er lagt til.

Vi ramser derfor opp de gjeldende 2022-prisene foreløpig, og da ser vi at prisene starter på 658.100 kroner for en standard Q8 e-tron SUV, og opp til 841.000 kroner som startpris for en SQ8 e-tron. Det vil likevel være den nye Audi Q8 e-tron 55 i SUV-utgave med det store batteriet som blir førstevalget, også fremover. Her starter prisene på 746.400 kroner, før eget tilvalg av utstyr, moms og vektavgift. Husk også at du må huke av for en del ekstrautstyr, og du må sansynligvis sette av noen kroner til moms og vektavgift.

ETT AV TO: Sportback eller SUV? Valget er ditt.
ETT AV TO: Sportback eller SUV? Valget er ditt. Vis mer

Konklusjon

Konklusjonen er at Audi nå har døpt om sin storselger, og gitt den bedre batterikapasitet og rekkevidde. Utover dette er endringene på den såkalte «faceliften» av det marginale, rent funksjonelt. Du får likevel et nytt bilansikt som ser på deg hver morgen når du åpner garasjeporten, vel og merke dersom du har rygget inn. Om ikke, så er det også endringer i hekken du kan fokusere på.

Det som derimot blir mest spennende å følge med på, er hvor stor bremsekloss de nye bilavgiftene vil være. For de første q8 vil først komme når moms og andre avgifter er lagt til, noe som raskt vil gjøre bilen 60-80.000 kroner dyrere, avhengig av hvor mye utstyr du putter på som tilvalg.

Men en ting skal sies. Audi Q8 e-tron viderefører e-tron modellen på en glimrende måte. At den nå kan klare opp mot 60 mil på en lading er mildt sagt imponerende. For den sum penger du fra nå av må ut med for en slik bil, så er det faktisk ikke veldig mange andre alternativer å velge blant – om noen, når jeg tenker meg om.

Dermed er det lett å si at i denne klassen blir derfor Q8 e-tron førstevalget, men hvor lenge, for nå kommer den lange rekken av nye elbiler på løpende bånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.