Porsche Taycan i basisversjon:

TEST: Stort glis med billig-Porsche

For kan man egentlig kjøpe en innstegsmodell og være fornøyd med det?

KJENT SILHOUETTE: Man kjenner igjen en Porsche Taycan når man ser den, uavhengig av versjon.
KJENT SILHOUETTE: Man kjenner igjen en Porsche Taycan når man ser den, uavhengig av versjon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Porsche Taycan kom på markedet i 2019, og tok umiddelbart landet med storm, av flere grunner. Den var en elbil, den var en sportsbil, den var ikke en Tesla, og den var nyskapende. Så heftig tok det av at Norge på et tidspunkt var det landet der det ble omsatt flest Taycan i verden. I skrivende stund er vi fortsatt det landet der det selges flest, og om vi ser på befolkningstallene, så er vi soleklart nummer én. Det interessante er å se på miksen for det er heller ikke de aller billigste bilene det omsettes flest av.

Den aller rimeligste selges det knapt noe av i det hele tatt, men hvorfor ikke?

Vi fikk en gyllen mulighet til å ta bilen med på en roadtrip av de sjelde for å se hva det bor i nettopp denne basismodellen, med det minste batteriet, de svakeste ytelsene, og et av de kjipeste interiørene. Er den i det hele tatt noe å vurdere?

Et ikon

La oss være ærlig. Ikke alle som har en Taycan har den fordi det er en sportsbil. Det er med Porsche som det er med alle andre biler. Også disse handles av lyst og begjær, like mye som det er kjøreegenskapene og ytelsene som frister. Mange eiere av sportsbiler – uansett merke – er knapt i stand til å nærme seg bilens rammer og grenser. Sånn er det også med Porsche, og ikke alle er engang ute etter å se hvor grensene går. Disse kan fint kjøpe seg en basismodell av Porsche Taycan og være fornøyd med det.

Ja, bilen har dårligere rekkevidde, sprintegenskaper og toppfart enn de lenger opp på stigen, men mange vil ikke engang utnytte denne. Hvorfor da betale mer?

Bilen vi her kjører har en oppgitt rekkevidde på 445 kilometer etter WLTP-standarden. På vintertid vil du etter alt å dømme krabbe ned mot 30 mil, men bor du på østlandet og har hytte i Trysil, så kommer du helt fint til hytta. Når du så er i ferd med å gå tom, så støtter bilen en ladefart på inntil 225 kW, så den er ingen sinke akkurat.

SEDAN: Det er kun sedanen som kan leveres med tohjulsdrift. Cross Tourer levres kun med firehjulsdrift og det store batteriet.
SEDAN: Det er kun sedanen som kan leveres med tohjulsdrift. Cross Tourer levres kun med firehjulsdrift og det store batteriet. Vis mer

Raskere enn de fleste

Og apropos sinke. Med en akselerasjon til 100 km/t på 5,4 sekunder har den også sprintegenskaper som man tidligere måtte kjøpe en rimelig heftig bil for å være raskere enn. Og toppfarten er med sine 230 km/t høyere enn de fleste fruer på vestkanten er i nærheten av å tørre å nærme seg. Så igjen, hvorfor betale for noe mer?

Jo da, vi vet naturligvis om en rekke gode argumenter for å kjøpe en av de heftigere modellene, men vi skal også ha respekt og forståelse for at mange kjøper bilen som et ikon, like mye som et verktøy til fartsfylte opplevelser – av samme årsak som mange velger seg en klassisk 911 fremfor et fartsmonster av nyere dato.

For også disse kan brukes som en «daily drive», og det med hodet hevet.

Ikke alle

Vi dro faktisk ekstra langt for å få plantet baken i en testbil denne gangen, faktisk hele veien til India. Når vi først var der, så var dette også en gylden mulighet for å se hva det bor i bilen, og om den rett og slett er god nok til et daglig bruk. Og jo da.

I sterkt trafikkerte områder, som her, så ville man ikke hatt et snev bedre utbytte av å kjøre rundt i en Taycan Turbo S, dersom vi ser bort fra rekkevidden i det større batteriet.

Men heller ikke dette er et argument å lene seg til, for gjennomsnittsfarten i områder som vi her ferdes i er så lav at kjøretiden for å tømme batteriet i en Taycan Turbo S ville blitt svært lang. Lenger enn du antagelig ville giddet, og da er vi tilbake til tommelfingerregelen om at du skal lade når du kan, ikke når du må.

LAV FART: Jo da, vi fikk testet bilen i fart også, men snitthastigheten var generelt lav.
LAV FART: Jo da, vi fikk testet bilen i fart også, men snitthastigheten var generelt lav. Vis mer

To eller fire

Det er naturligvis mer interessant å se dette i et norsk perspektiv, for dersom du ikke har en tung gassfot, og heller ikke er ute etter de enorme ytelsene, så vil en Taycan med det minste batteriet være mer enn nok til den daglige kjøringen også på norsk jord. 30 mils rekkevidde på vintertid er langt nok for de aller fleste turer, også hytteturen. 45 mil på sommertid tar deg nesten fra Oslo til Trondheim før du må lade.

Da sitter vi altså igjen med ytelsene som de viktigste argumentene for å gå for en heftigere utgave, i tillegg til en ganske vesentlig detalj til. Firehjulsdriften.

Så fort du nevner ordene Taycan og firehjulsdrift i samme åndedrag, så ender du opp med det større batteriet, som også drar opp vekt, avgifter og pris, men også ytelsene. En Taycan 4S koster deg rundt 230.000 kroner ekstra, så sant du ikke velger Cross Turismo, som er «stasjonsvognen» av Taycan. Her kan du få en firehjulsdreven utgave for 130.000 mer enn du må betale for en basisversjon av sedanen.

Vi har tidligere testet den tohjulsdrevne utgaven av Taycan, da med det store batteriet. Den gangen hjemme i Norge, og på den kaldeste vinteren. På snødekte hardpakka vinterveier i postkort-utgave forsøkte vi oss på rask start fra stillestående. Resultatet var at bilen skjøt fart, uten et eneste glipptak. Vi forstod raskt at de elektroniske hjelpemidlene i elbiler ikke er satt opp som i fossile biler – i hvert fall ikke i alle. For du verden hvor effektive de var.

Er den en Porsche?

Rent kjøreteknisk må vi si at basisutgaven ga en befriende god følelse. Bilen var lettere, og kjentes også lettere ut. For husk, det er ikke bare batteriet som er nappet ut, men også alt som har med firehjulsdriften å gjøre. Vektreduksjonen er betydelig, og merkbar.

Det gir likevel ingen følelse av at noe er ofret, for det Porsche har lagt ned i genene gjennom generasjoner er på plass også her. God-følelsen er definitivt på plass. I den utgaven vi her har kjørt var det heller ikke puttet på med masse penger i interiør og utstyr. Den hadde det viktigste av hva vi ville valgt, det som du normalt bruker i det daglige.

Mye av det du trykker på den ene gangen i året var ikke der. Ikke savnet vi noe heller.

FIRE DOTTER: Du kjenner igjen bilen på de fire dottene i hver frontlykt - et ikke veldig vanlig syn i India, der vi testet denne gangen.

FIRE DOTTER: Du kjenner igjen bilen på de fire dottene i hver frontlykt - et ikke veldig vanlig syn i India, der vi testet denne gangen.


Vis mer

Temperaturen i India på denne tiden lå opp mot 30 varmegrader, og til tider over. Dette var naturlig nok en faktor som bidro til lavt forbruk. Tross et landskap som stadig gikk oppover, var det rimelig enkelt å komme ned mot 1,6 kWh per mil. Da det bikket nedover igjen viste instrumentene på et tidspunkt rett over 1,1 kWh per mil – veldig godt hjulpet av både nedoverbakker og moderat hastighet – men vel fremme endte forbruket likevel på godt under det vi kan lese av WLTP-resultatene.

Nå gjorde vi ikke dette til en vitenskapelig forbruk-test, så ta alt med en klype salt, men forbruket var mer enn lavt nok til at vi ble imponert. Det er en grei målestokk i seg selv.

Fortsetter etter videoen

Se hvordan Porsche Taycan gjør det i kollisjonstesten, EuroNCAP. Vis mer

Å jadda...

Men kan vi i det hele tatt anbefale en tohjulsdreven Taycan med det lille batteriet, som strengt tatt ikke er så lite? Definitivt! Du gir på ingen måte slipp på Taycan-følelsen. Du får også rekkevidde som er helt akseptabel – sommer, som vinter. Du får også ytelser som for en normal sjåfør gir følelsen av å være svært så friskt, så heller ikke her er det noe kompromiss å prate om.

En bil som dette starter i Norge på 906.425 kroner, pluss noe småplukk du sikkert har lyst til å legge til. Til det er det bare en ting å si.

Det finnes langt værre måter å kaste bort en million på bil på.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Tekniske spesifikasjoner:

Motor: 1 x elektrisk
Effekt:240 kW / 326 hk
Dreiemoment (maks):345 Nm
Batteri:Li-ion
Batterikapasitet netto/brutto71 / 79,2 kWh
Oppgitt forbruk (WLTP):1,96 - 2,35 kWh/mil
Oppgitt rekkevidde (WLTP):445 km
Ombordlader:11 kW
Maks Ladeeffekt:225 kW
0-100 km/t:5,4 sek
0-200 km/t:17,6 sek.
Toppfart:230 km/t
LxBxH (mm):4963 x 1966 x 2144
Akselavstnd (mm):2900
Maks bakkeklaring (mm):127
Egenvekt:2.050 kg
Maks taklast:75 kg
Bagasjerom frunk:84 liter
Bagasjerom bak:407 liter
Pris fra kr.907.000

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.