Prøvekjøring av NIO ET7

TESTET: Drømmebilen som skal gå 100 mil

NIO går rett i strupen på Tesla Model S med en svær sedan - som snart skal få en rekkevidde på 100 mil. Vi tok bilen på testtur i Tyskland. Her er våre førsteinntrykk.

STOR SEDAN: NIO ET7 kommer straks til Norge, og vi har allerede prøvekjørt den. I denne saken kan du lese alt om våre førsteinntrykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOR SEDAN: NIO ET7 kommer straks til Norge, og vi har allerede prøvekjørt den. I denne saken kan du lese alt om våre førsteinntrykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Kinesiske NIO er bare ett av en rekke nye, kinesiske elbilmerker som har etablert seg i Norge de siste par årene. Foreløpig er de representert med den store SUV-en ES8, men snart kommer også den store sedanen ET7. Og på nyåret dukken den mellomstore SUV-en EL7 opp, og i mars kommer den mellomstore sedanen ET5.

Dermed vil NIO ha fire modeller i porteføljen her i Norge, samtidig som de etablerer seg i flere europeiske land, deriblant Sverige og Danmark. Innen 2025 er målet å være etablert i 25 land, får vi opplyst fra den norske NIO-sjefen, Marius Hayler.

Eneste som tilbyr batterileie og batteribytte

Så hva er det som skiller NIO fra de åpenbare kinesiske konkurrentene BYD og Hongqi? Den mest åpenbare er at NIO, som verdens eneste elbilprodusent, tilbyr batterileie og batteribytte som en alternativ løsning. Da kjøper du bilen uten batteri, sparer rundt 100.000 kroner, og så leier du og bytter batteripakke etter behov.

For øyeblikket tilbys to batterikapasiteter, 75 og 100 kWh - men i løpet av 2023 vil det også komme en ny batteripakke på hele 150 kWh - som skal passe til alle de fire NIO-modellene.

Du kan lade på tradisjonelt vis, eller bytte tom batteripakke med en fulladet. Da kjører du bare til en byttestasjon, der roboter sørger for selve byttet, som er gjort på fem minutter.

Foreløpig er det to byttestasjoner i Oslo-området, men en rekke flere er planlagt på strategiske steder i Sør-Norge i tiden som kommer.

Inntil 100 mil på «en tank»

Og for NIO ET7, skal 150 kWh-pakka gi en rekkevidde på rundt 100 mil, målt etter den nye kinesiske målestandarden. Sannsynligvis vil rekkevidden være litt kortere med WLTP-målinger som vi benytter i Europa. Rekkevidden bør uansett stilne selv de mest innbitte elbil-skeptikerne.

Men også det eksisterende 100 kWh-batteriet gir ET7 god rekkevidde, inntil 580 kilometer målt etter WLTP. Og det er denne utgaven vi har fått teste på tyske veier i vakkert høstvær.

Svær doning av en sedan

ET7 er altså en stor sedan. Den måler hele 5,1 meter i lengden og nesten to meter i bredden. Akselavstanden er samtidig på mer enn tre meter. Bilen er relativt lav, med sine 1,51 meter, og aerodynamikken er blant de aller beste på markedet, med en luftmotstandskoeffisent (cd) på 0,208. Det er omtrent på nivå med Mercedes-Benz EQS.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Lav luftmotstand spiller naturlig nok en stor rolle for å tyne flest mulige kilometer ut av batteripakka, men motoriseringen må også stå i forhold.

Og ET7 er alt annet enn en sinke.

Bilen er utstyrt med to elmotorer og drift på alle fire hjul, som leverer totalt 640 hestekrefter og et dreiemoment på 850 Nm. 0-100 km i timen er unnagjort på 3,8 sekunder, og toppfarten er 200 kilometer i timen.

Lang bakstuss med noen klare begrensninger

Den dråpeformede utformingen deler den med flere av de mest energieffektive bilene på markedet. Det lange, skrånende taket ender opp i et bagasjelokk, der vi kanskje hadde forventet en stor bakluke. Åpningen er bred og bagasjerommet relativt dypt, men lokket begrenser naturlig nok hva du får inn der.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Og når vi først er inne på bagasjerommet: Du kan ikke legge ned seteryggene i baksetet. Du har riktig nok en skiluke i midten men den er trang. Dette er rett og slett ikke en bil som er laget for å frakt med større gjenstander fra elektro- eller byggevarebutikken, noe som nok kan få en del norske kunder til å rynke på nesen.

Henger kan du imidlertid hekte på, og vi har fått opplyst at maks hengervekt er 2 tonn. Så gjenstår det å se hva den blir typegodkjent for i Norge.

33 kameraer og sensorer

De mange kameraene og Lidar-sensoren i front (totalt 33 kameraer og sensorer av ymse slag), gjør ellers bilen lett gjenkjennelig. Disse oppdager blant annet farer i trafikkbildet i god tid før de oppstår, slik at sikkerhetssystemene blant annet kan agere med varsler og nødbremsing. De er også sentrale for at assistert og autonom kjøring skal forløpe trygt.

SENSORER OG KAMERAWER: Over frontvinduet og rundt hele bilen sitter det kameraer og sensorer som følger med i trafikken for deg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SENSORER OG KAMERAWER: Over frontvinduet og rundt hele bilen sitter det kameraer og sensorer som følger med i trafikken for deg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Premium-følelse på innsiden

På innsiden er bilen enkel og stilren. Kunstskinnsetene er perforerte og behagelige. Alt av justeringer skjer elektronisk, og du kan også forlenge sitteputen, slik man kan forvente av en bil som sikter seg inn i premiumsegmentet. Også rattet justeres elektronisk i høyde- og lengderetningen.

Materialvalgene i kupéen skal være bærekraftige, og det vi trodde var overflate i kunstig tre, viste seg å være et slags bambus-lignende strå. Hurtigvoksende, sterkt og biologisk nedbrytbart.

NEDBRYTBART: Overflatene er flere steder dekket av biologisk, nedbrytbart materiale. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NEDBRYTBART: Overflatene er flere steder dekket av biologisk, nedbrytbart materiale. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det meste av funksjoner styres gjennom den 12,8 tommer store skjermen i midtkonsollen, noen ganger assistert av knappene på rattet - ikke ukjent for deg som har kjørt Tesla.

Brukergrensesnittet er enkelt og oversiktlig, og det minner sterkt om systemet som Xpeng bruker. Også ikoner og illustrasjoner er så like at vi blir overrasket om det ikke har vært et samarbeid her - på ett eller flere nivåer.

Bilder fra kupeen, Nio ET7. Foto: Bjørn Eirik Loftås

Nomi hjelper deg - men har litt å gå på

Og så må vi jo nevne Nomi, kula som sitter på toppen av dashbordet og betrakter deg med store øyne. Dette er din digitale assistent, som hjelper deg med forskjellige oppgaver gjennom stemmestyring.

NOMI: Her har Nomi oppdaget at vi spiller musikk, og danser entusiastisk med. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NOMI: Her har Nomi oppdaget at vi spiller musikk, og danser entusiastisk med. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vi er litt usikre på om vi er superbegeistret for at den virker å følge med på hva du gjør og danser til musikken vi spiller. Vi er også litt usikre på om vi ville kommet til å bruke den så ofte.

For det skjer litt for ofte at Nomi ikke skjønner bæret av hva vi spør om. For eksempel ba vi om at kupé-lysene skulle skrus av, og fikk til svar at de allerede var på. Å endre menysystemet fra engelsk til norsk var også helt gresk for Nomi.

I de fleste tilfellene unnskylder den seg med at den stadig lærer nye ting, så vi håper den lærer litt mer før bilen er klar for norske veier.

Romslig og praktisk

Den høye midtkonsollen har en stor åpning under, til større gjenstander. Både fører- og passasjerplassen er så bred at knærene aldri behøver å berøre midtkonsollen. På toppen sitter blant annet et spor for mobiltelefon med trådløs lader, to koppeholdere og et stort oppbevaringsrom under midtarmlenet. Her, og på flere andre steder i kupeen, finner du strømuttak i form av USB-A og USB-C-porter.

Over oss har vi det store panoramataket, som sørger for god takhøyde - spesielt foran. Bak er det litt lavere under taket, men høyde nok til at undertegnede på 180 cm knapt berørte taket med noen få hårtuster.

Den øvrige plassen i baksetet er ganske enkelt svær. Gulvet er dessuten helt flatt, så her er det ikke noe problem for tre passasjerer å komme verken inn eller ut. Vi blir ikke overrasket om vi etter hvert ser noen av disse bilene som taxier på norske veier.

GOD BENPLASS: ET7 er en lang bil, og bakseteplassen er formidabel i lengderetningen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GOD BENPLASS: ET7 er en lang bil, og bakseteplassen er formidabel i lengderetningen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Behagelig og strømgjerrig kjøreopplevelse

Du starter bilen ganske enkelt ved å sitte i setet og vri girvelgeren i midtkonsollen til Drive-posisjon. Deretter kan du velge mellom fire forskjellige kjøremodi, knappen for dette sitter under skjermen. Comfort er standard, og så kan du velge Eco hvis du vil komme så langt som mulig, eventuelt Sport eller Sport+. Sistnevnte slipper alle hestene løs, og bør naturligvis bare brukes der slikt er hensiktsmessig.

Bilen er godt isolert, det meste knyttet til kjøring og betjening oppleves som brukervennlig og bilen er definitivt behagelig å kjøre. Akselerasjonen er som forventet i svimle-klassen, og bilen ligger klistret til gode, tyske veier i høy hastighet.

Et enkelt trykk på knappen i midten til venstre på rattet aktiverer autopiloten, og alt som kreves er at du holder en hånd på rattet. Hvis ikke du gjør det, får du et varsel etter noen sekunder, før autopiloten skrus av.

AUTOPILOT: Et trykk på knappen, og bilen tar over det meste. Foto: Bjørn Eirik Loftås
AUTOPILOT: Et trykk på knappen, og bilen tar over det meste. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vi kjørte totalt rundt 230 kilometer, stort sett på gode landeveier og motorveier, men tok også en avstikker og inn på en humpete skogsvei. Der ble den naturlig nok litt stumpete, det er en stor og tung sedan på 2,4 tonn, men om du er på utkikk etter en bil å kjøre til den avsidesliggende hytta di på traktorvei, velger du mest sannsynlig en annen bil uansett.

Temperaturen lå på rundt 15 grader, og forbruket målte vi til 16,3 kWh pr 10 mil. Det er temmelig «spot on» med den oppgitte rekkevidden på 580 kilometer, men her skal vi selvfølgelig komme tilbake til skikkelige målinger når vi får bilen til test.

Noe småplukk her og der

De store vinduene foran og på sidene gjør at du alltid har god oversikt, med ett unntak: Platen som speilet er festet i er svart, og dekker et temmelig stort område. Sannsynligvis skyldes dette kameraer og sensorer. Det tar noe av sikten, for eksempel når du stør først i et lyskryss og venter på grønt lys, og lyktene er plassert over veibanen.

Bakvinduet er smalt når det betraktes gjennom speilet, og hattehyllen skråner oppover, noe som begrenser utsynet bakover. Ryggekameraet fungerer samtidig meget bra, så det kan ikke settes på kontoen for store ankepunkter.

Vi opplevde imidlertid en litt skummel ting som vi forventer blir fikset før bilen er klar for norske veier: Vi fikk til stadighet opplyst at fartsgrensen på stedet var noe helt annet enn hva den var i virkeligheten, typisk 100 kilometer i timen i 70-sonen. Er du på ukjente veier, kan dette fort føre til usikkerhet - noe vi opplevde i Tyskland.

Det kan være flere årsaker til at bilen infotainmentsystem viser feil fartsgrense, det kan for eksempel skyldes utdaterte kartdata. Men med tanke på alle kameraene og sensorene ET7 er utstyrt med, forventer vi bedre presisjon enn dette.

ÅPENBART FEIL: Bilen indikerer at vi befinner oss i en 100-sone, mens fartsgrensen i virkeligheten er langt lavere. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ÅPENBART FEIL: Bilen indikerer at vi befinner oss i en 100-sone, mens fartsgrensen i virkeligheten er langt lavere. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hva med lading?

Kinesiske biler har fått en del kritikk for lav ladehastighet, men for ET7 sin del er den oppgitte ladeeffekten på inntil 130 kW verken spesielt lav eller spesielt høy. De fleste bilene i premium-segmentet ligger omkring dette eller høyere, men som alltid er det snakk om peak-verdier og ikke snitthastighet gjennom hele ladesyklusen.

10 til 80 prosent skal under optimale forhold være unnagjort på en halvtime på det minste batteriet (75 kWh) og 40 minutter på det store (100 kWh), som høres greit ut.

Vi fikk imidlertid ikke testet lading under vår prøvekjøringen, så det skal vi komme tilbake til når vi har fått testet bilen her hjemme.

Foreløpig konklusjon

Fin design, god plass, høy komfort kombinert med rå muskelkraft og god rekkevidde, er alle ingredienser som helt sikkert vil føre til at NIO ET7 kommer til å få mange tilhengere.

Om dette blir noen volummodell i Norge, er vi derimot usikre på. Kombinasjonen sedan med klassisk bagasjelokk og at du ikke kan legge ned seteryggene bak, vil nok være turnoff for mange norske bilkjøpere, men antakelig langt mindre viktig i andre markeder.

Prisene vil naturligvis også påvirke etterspørselen. Pris for bilen uten batteri, er 579.000 kroner. Batterileie koster 1399 kroner i måneden for 75 kWh-batteripakke, og 1999 kroner for 100 kWh-pakken. Da er det to batteribytter inkludert pr måned. Skal du kjøpe bilen med batteri, koster den 669.000 kroner med 75 kWh-batteripakke og 739.000 kroner med 100 kWh-batteripakke.

Til sammenligning koster nye Tesla Model S Plaid rett under 1,2 millioner kroner. Den byr riktig nok på enda mer kraft, raskere lading og bedre bagasjeromsløsning, men den generelle kvalitetsfølelsen er neppe noe særlig bedre enn på NIO ET7.

Fra nyttår må du i tillegg forvente at det blir moms på kjøpsbeløpet som overstiger 500.000 kroner. Ifølge NIO kjøper de aller fleste bilene uten batteripakke, også i Norge. I så fall tilkommer kun moms på 79.000 kroner, som altså betyr at ET7 uten batteri blir i underkant av 20.000 kroner dyrere i 2023.

Vi kommer tilbake med full test av bilen når den kommer til Norge, de første eksemplarene er ventet før jul. Terningkastet venter vi med til da, men her ser du våre foreløpige plusser og minuser.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Tekniske data

. NIO ET7
Motor:2 x elektrisk
DrivhjulFirehjulsdrift
Effekt:653 hk
Dreiemoment:850 Nm
0 - 100 km/t3,8 sek
Toppfart:200 km/t
Batterikapasitet:100 kWh
Ladestandard:CCS (400V)
Ombordlader (AC):11 kW
Hurtiglading (DC):130 kW
Testet forbruk:1,63 kWh/mil
Oppgitt rekkevidde:580 km
Frunk:Nei
Egenvekt:2379 kg
L x B x H (mm):5101 x 1987 x 1509 mm
Akselavstand3060 mm
Dekkdimensjon:255/40 R21
Tilhengervekt:2000 kg
Taklast:Ikke mulig
Pris fra:579.000 uten batteri
Pris testbil:739.000 med 100 kWh batteri

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.