Porsche Taycan Sport Turismo testet:

Verdens raskeste stasjonsvogn

Sport Turismo, sier Porsche – uten å ta ordet stasjonsvogn i sin munn. Vel, det gjør vi.

Bli med til Østerrike med Porsche Taycan Sport Turismo, og det i Turbo S-versjonen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): For over et år siden fikk Elbil24 teste en kommende stasjonsvogn fra Porsche. Den var delvis kamuflert, men allerede kjent som den nye Porsche Taycan Cross Turismo. Bilen var da på et hemmelig besøk i Norge, og måtte dekkes til mens vi stod til lading, blant annet.

Nå har Porsche gitt Cross Turismo en nær slektning i form av Sport Turismo, en bil som er mer tro mot asfaltkonseptet og merkets opphav.

Porsche forklarer selv at begge bilene er fokusert mot et hverdagsbruk, men at Cross Turismo i tillegg passer for kjøring på litt dårligere veier, mens Sport Turismo er en utpreget asfalt-racer. Cross Tursimo har vi som sagt allerede testet. Nå tok vi turen til Salzburg i Østerrike, og fjellheimen ovenfor, for å sjekke ut Sport Turismo nærmere.

LYNRASK: I Turbo S versjonen er Taycan Sport Turismo verdens raskeste stasjonsvogn, når det regnes etter 0-100 km/t.
LYNRASK: I Turbo S versjonen er Taycan Sport Turismo verdens raskeste stasjonsvogn, når det regnes etter 0-100 km/t. Vis mer

Stasjonsvogn eller ikke?

En rekke elbiler har i den senere tid kommet som SUV, men så har produsentene kappet den bakerste taklinjen, lagt ned taket, og vipps – de har også fått en coupé i sortimentet. Skoda Enyaq, Audi Q4, Volvo XC40 er bare noen av eksemplene, uten sammenligning for øvrig.

Med Taycan har Porsche gått motsatt vei. De har skjøtet bakre takstolpe, og vipps – de har fått en form for stasjonsvogn i porteføljen.

Nå er det ikke det at sedanen er upraktisk, eller at de to Turismo-utgavene er så mye større. Faktisk er lengdene like, men du får en gevinst i innvendig høyde, som foran er økt med 9 millimeter, og 45 millimeter i baksetet. Velger du panorama glasstak, økes takhøyden bak med 47 millimeter.

Men den virkelige forskjellen ligger i bakluken, for mens Taycan sedan har en mer ordinær bagasjeromsluke, har Turismo-modellene en hel bakluke der også bakruten følger med opp, Det gir en diger åpning, sammenlignet med sedanen.

Det er ikke viktig om man definerer den som stasjonsvogn, crossover eller annet, men mer praktisk? Definitivt! I en Sport Turismo har du 446 liter å fylle opp til seteryggene. Dette er 39 liter mer enn i sedanen, og legger du ned setene (40/20/40-splitt) har du 1.212 liter å fylle. Her estimerer Porsche selv at det er rundt 400 liter mer enn i sedanen, men det er først og fremst funksjonaliteten som er den store vinneren her, for ikke å snakke om deg som har hundebur. Med Turismo-modellene får du forresten også visker på bakruta.

Et valg du selv må ta, er hvorvidt du ønsker takrails, eller ikke. Noen mener bilen ser penere ut uten, mens andre velger det praktiske og tar den med.

STERK: På et føre som dette trenger du ikke 1050 Nm dreiemoment, men vent til asfalten blir tørr.
STERK: På et føre som dette trenger du ikke 1050 Nm dreiemoment, men vent til asfalten blir tørr. Vis mer

Grønnere blir det ikke

Jeg får fatt i den grønneste fargen man kan tenke seg. Mamba grønn, må vite. Bremsekaliperne er av den gule typen (kjennere vet hvorfor). På bakluken er den tagget med Turbo S, så bedre får det ikke blitt.

Samtidig må jeg innrømme at jeg skvetter litt i det jeg åpner døren, for det var ikke måte på hvor grønt det skulle være.

Her er sitte- og ryggflatene i setene også knallgrønne, i tillegg til alle sømmer i både seter, dørtrekk, dashbord og ratt. Dette er en del av de nye valgmulighetene Porsche nå tilbyr. Personlig ble det litt vel mye, og minner meg om VW Polo Colour Concept på det sene 90-tallet, men husk, det er som sagt valgfritt.

Utover dette vil du lett kjenne deg igjen.

Leken som få

Porsche Taycan er heldigvis først og fremst kjøreorientert. Det lærer man seg fort å sette pris på, for det finnes nå en rekke elbiler der ute som koster langt mindre, men på papiret skal yte nær det samme. Men skinnet bedrar. Det oppdager man bare etter meter i en Taycan, uansett modell. Alt fra sitteposisjon, opplevd kvalitetsfølelse, informasjon man har tilgjengelig, og ikke minst ytelser, kjøreegenskaper og tilbakemeldinger.

Avhengig av modell, selvfølgelig, men Taycan leverer ikke avsindige ytelser i alle utgaver, men den leverer kjøreopplevelse av en annen verden – uansett versjon.

Porsche vet også hva entusiastene krever, og de leverer. Her er det justerbare luftfjærer, det er to gir på bakakslingen, det er utkobling av alle elektroniske støttesystemer, og du verden som vi fikk bruk for dette på denne turen. For det er nettopp summen av de få, men viktige detaljene som gjør Taycan til en fullblods sportsbil året rundt. Og den er rett og slett leken som få.

OPPDATERT: Også innvendig har bilen gjennom oppdateringer.
OPPDATERT: Også innvendig har bilen gjennom oppdateringer. Vis mer

Stengte veier og lekne svinger

Vi velger en rute som tar oss opp til en av de mindre skidestinasjonene – en bakvei til og med. Her har Porsche fått stengt av en vei som gir oss mulighet til å leke uforstyrret. I Turbo S er krefter i fleng, langt mer enn man trenger på dette føret, og det slår meg at man faktisk kan ha det like morsomt i en Sport Turismo 4S som i en Turbo S på et føre som dette.

Jeg kobler ut og lar den elektroniske assistenten få fri. Jo da, den gjør det den er programmert til, men vi vil ikke det samme. Det er fantastiske snødekte veier, og i den lange rekken av 180 graders svinger vil jeg heller balansere bilen selv, og det er superlett. Der mange helst ville kastet seg på bremsen gir vi heller en liten touch på wattpedalen, og hekken kommer umiddelbart. Deretter er det bare å justere den gjennom til veien retter seg ut igjen. Hundre meter lenger fremme er det samme prosedyre, bare motsatt retning.

Ubeskrivelig herlig, ikke fordi man nødvendigvis må, men fordi man vet at man kan. Eller er det frustrasjonen over den forrige testbilen som rir meg, en bil som også lover ytelser i bøtter og spann på papiret, men som ikke lar deg skru av hjelpesystemene, og som ikke klarer å bestemme seg for om den er tohjulsdreven eller firehjulsdreven, og som til slutt gjør deg så frustrert at du bare parkerer den og går. I Sport Turismo ønsker du aldri at kjøreturen tar slutt, men for noen gjorde den det akkurat denne dagen. En annen stakkar hadde fått utlevert en ren bakhjulsdreven utgave, innstegsmodellen. Han kom rett og slett ikke opp de samme veiene, og måtte dras opp med traktor. Til dens forsvar skal det sies at det var et isdekke med snø på toppen, og det var til dels bratt.

FOR MYE: Du kan velge i et bredere sortiment av tilgjengelig utstyr for personalisering.
FOR MYE: Du kan velge i et bredere sortiment av tilgjengelig utstyr for personalisering. Vis mer

Hvem velger hvilken

Porsche er veldig klar på hvilke utgaver de kommer til å selge mest av. For målt i andel - 38 prosent - kommer fortsatt flertallet til å velge sedanen, mener de. Deretter har de tro på at 34 prosent av kundene vil velge en Cross Turismo, og at de siste 28 prosentene av kundene da velger Sport Turismo. Det betyr likevel at 62 prosent av alle Taycan-kundene ender opp med en stasjonsvogn, noe som legger diskusjonen om hvorvidt en Taycan i det hele tatt bør finnes i en stasjonsvognutgave død en gang for alle. Og om jeg skal få snakke for min egen del, så er sedanen frekk, men det er virkelig Turismo-utgavene også.

Dersom du velger Sport Turismo har du fem utgaver å velge blant, og det er ikke de samme som for Cross Turismo.

For med Sport Turismo starter modellrekken med en en Taycan Sport Turismo, en bakhjulsdreven utgave som byr på 408 hestekrefter, og et standard Performance batteri. Dersom du ønsker firehjulsdrift må du opp på en Sport Turismo 4S. Her har de altså ikke en ren 4 (uten S) i modellrekken, som for Cross Turismo.

En CT 4S byr på 530 gamper, og også her må du velge det store batteriet som tilbehør, om du ønsker det. De tre neste modellene, GTS, Turbo og Turbo S leveres alle tre med Performance Plus batteri og firehjulsdrift som standard. Disse byr på henholdsvis 598, 680 og 761 hestekrefter på det meste.

Det er sistnevnte jeg her har kjørt, selv om verken føre, friksjon eller dekk er i stand til å rettferdiggjøre de 1.050 Nm i dreiemoment bilen gjerne vil skal gripe fast i asfalten, som helst bør være tørr i tillegg. Men vi har kjørt alle utgaver av Taycan tidligere, og vet hva den er i stand til.

Vi har lært oss gjennom en lang karriere at man aldri skal si aldri, og man bør heller ikke si verdens første eller beste, uten en grundig sjekk. Men med en akselerasjon til 100 km/t på bare 2,8 sekunder har vi likevel ikke klart å finne en eneste stasjonsvogn som er raskere, og disse tallene er fra helt stillestående, med hjelp av launch control – ikke den rullende 1-fots starten enkelte andre produsenter opererer med.

Betyr det at vi kan slå fast at dette er verdens raskeste stasjonsvogn?

De første utgavene av Taycan Sport Turismo triller ut på landeveiene en gang i mars. Prisene starter på 786.000 kroner, dersom du nøyer deg med bakhjulsdrift og det lille batteriet i en Taycan Sport Turismo. Den rimeligste med firehjulsdrift er Taycan Sport Turismo 4S, til 982.900 kroner. Da har du også det minste batteriet på 79,2 kWh, som er nok til en rekkevidde på inntil 441 km, avhengig av utstyr og hjuldimensjon.

En fullblods Sport Turismo Turbo lopper deg for 1.698.900 kroner, og for alle modellene tilkommer naturligvis det du måtte føle for av tilleggsutstyr.

LAV: Men fortsatt en bakkeklaring på 12,5 centimeter.
LAV: Men fortsatt en bakkeklaring på 12,5 centimeter. Vis mer

Konklusjon

Vi har kjørt alle tenkelige utgaver av Taycan tidligere, og det er alltid det samme som går igjen, uansett versjon. De besitter alle de samme genene. De har den samme soliditeten. Det er kjøre- og veiegenskapene som skaper bilen, så kommer gleden ved de ekstra kreftene i de sterkere modellene på toppen. Men uansett hvilken du velger, så kan du trygt vite én ting. Du får ikke valgt feil. Når Porsche nå lager en mer asfaltorientert utgave av Cross Turismo og kaller den Sport Turismo, så er det ikke dermed sagt at det er denne du skal velge.

Men akk, for et luksusproblem. Cross Turismo eller Sport Turismo?

Personlig ville jeg valgt Cross Turismo i all den tid jeg bor i Norge og til tider frekventerer fjellheimen. Hadde jeg bodd i Tyskland, Spania, eller USA for den saks skyld, ville Sport Turismo stått øverst på ønskelisten. Velg det som passer deg og din livsstil best, for du kan som sagt uansett ikke velge feil.

Tekniske spesifikasjoner:

. Sport Turismo 4S Sport Turismo Turbo S
Motor:2 x elektrisk2 x elektrisk
Hjuldrift:FireFire
Effekt:530 hk761 hk
Dreiemoment:640 Nm1050 Nm
0-100 km/t:4 sek.2,8 sek
Toppfart:250 km/t260 km/t
Batterikapasitet:79,2 kWh93,4 kWh
Ombordlader:11 / 22 kW11 kW / 22 kW
Lynlading:225 kW270 kW
Forbruk (WLTP):2,46 kWh/mil2,4 kWh/mil
Rekkevidde (WLTP):441 km458 km
LxBxH (mm):4963x1966x13904963x1966x1388
Akselavstand (mm):29002900
Bakkeklaring (mm):125125
Bagasjerom:446 / 1212 liter405 / 1171 liter
Frunk:84 liter84 liter
Pris fra kr.:982.9001.698.900

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.