Prøvekjørt: Mercedes-Benz Vision EQXX

Vi fikk teste Mercedes-Benz Vision EQXX. Sjekk det forbruket!

Elbil24 fikk teste verdens eneste eksemplar av Vision EQXX. Bilen flytter grenser for hva vi trodde var mulig med batterielektriske kjøretøy. Bli med på tur!

GJERRIG: Økte strømpriser er definitivt ikke noe ankepunkt når forbruket blir så lavt som på Vision EQXX. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): - Skulle vi ha bygd noe som var mer aerodynamisk, hadde vi måttet bygge en rakett. Men vi ville at den skulle se ut som en bil.

Uttalelsen kom fra Malte Sievers, en av ingeniørene hos Mercedes-Benz som var med på å konstruere konseptbilen Mercedes-Benz Vision EQXX, verdens mest aerodynamiske personbil - med luftmotstand på ekstreme 0,17 Cd.

Mercedes holder allerede aerodynamikk-rekorden for en bil som er i produksjon, med EQS - men her er luftmotstanden betydelig høyere, 0,20 Cd for å være presis.

Elbil24 har omtalt Vision EQXX flere ganger tidligere, blant annet i denne saken:

Designstudie

Elbil24 var blant de første mediene i verden som tidligere i sommer ble invitert til å teste Vision EQXX, på bilprodusentens enorme, lukkede testbaneanlegg i Immendingen i Sør-Tyskland. Her testes alle bilnyhetene fra konsernet i lang tid før de dukker opp på veiene.

Men først litt mer om hva vi hadde i vente.

Vision EQXX eksisterer i ett eksemplar, og er først og fremst en designstudie i hva Mercedes-Benz ser for seg vil være retningsgivende for fremtidens elbiler. Aerodynamikk, lav vekt, bærekraft og innovative tekniske løsninger er bærende elementer.

Alt dette skal bidra til å gi bilen det nesten alle elbil-kjøpere er opptatt av: Lavt forbrukt og tilhørende lang rekkevidde.

Fortsetter etter bildene

Batteripakken på 100 kWh har for eksempel et volum som er 50 prosent mindre enn tilsvarende pakker i eksisterende biler, og veier 30 prosent mindre. Gjenvinning av strøm ved oppbremsing og i nedoverbakkene, også kalt rekuperasjonen, er tunet til det ytterste. Og taket er dekket av solcellepaneler som blant annet sørger for å gi strøm til forbrukere som klimaanlegg, stereo og skjermer.

Samtidig framstår bilen som langt mer enn en typisk konseptbil. Etter å studert den, sittet i den og viktigst: Kjørt den, sitter vi igjen med inntrykket av en bil som kunne ha gått i produksjon. Nesten alle detaljer er på plass, både på inn- og utsiden.

Dessuten har elbilen allerede tilbakelagt hundrevis av mil på veiene.

KLAR FOR TUR: Elbil24s reporter er mer enn klar for en prøvetur. Foto: Dirk Weyhenmeyer
KLAR FOR TUR: Elbil24s reporter er mer enn klar for en prøvetur. Foto: Dirk Weyhenmeyer Vis mer

Forbruk av en annen verden

Og det har den gjort med et forbruk som er ekstremt mye lavere enn det som så langt har vært mulig i biler som har gått i produksjon. Nylig kjørte fire testingeniører bilen fra Stuttgart i Tyskland til Silverstone i England på én enkelt lading. Det er en distanse på 1202 kilometer. Det er ny verdensrekord for en elbil.

Og nei, det ble ikke kjørt i 60 på motorveien. Det ble lagt vekt på at testen skulle være så realistisk som mulig. Gjennomsnittshastigheten var så høy som 83 kilometer i timen, og var oppe i 140 på det meste.

Det er her den lave luftmotstanden virkelig kommer til sin rett: Bilen er rett og slett mye mer energieffektiv ved høye hastigheter enn eksisterende elbiler, der forbruket ofte galopperer når nåla nærmer seg 100.

De lette hjulene og dekkene på bilen, med bredde på bare 185 millimeter, triller også lett og gir lav luftmotstand. Alle monner drar.

Underveis genererte dessuten solscellepanelet 3,57 kWh og rekuperasjonen hele 16,6 kWh. Totalt bidro dette til å tyne rekkevidden med 243 ekstra kilometer.

Hele turen ble tilbakelagt på 14 timer og 30 minutter.

Forbruket ble til slutt målt til rekordlave 0,83 kWh pr mil. Til sammenligning målte vi nylig forbruket til Skodas mest aerodynamiske elbil, Enyaq Coupé iV, til 1,43 kWh pr mil. Det er tett på dobbelt så høyt forbruk, men likevel meget bra etter dagens standarder.

Det blir det neppe om noen år.

Spesielt viktig nå

Vi har en pågående energikrise i Europa som kan bli langvarig, og den rammer alle drivlinjer - også de elektriske. Derfor forventer mange at det blir et enda større fokus på lavt forbruk i kommende elbilnyheter.

- Her viser vi hva som er mulig å få til med forbruket på elbiler, sier Friedemann Flache til Elbil24.

Han er en av ingeniørene som har jobbet med å utvikle EQXX - og er også en av sjåførene som var med på å sette verdensrekorden i rekkevidde på 1202 kilometer.

SIDEMANN: Friedemann Flache fra Mercedes-Benz. Foto: Dirk Weyhenmeyer
SIDEMANN: Friedemann Flache fra Mercedes-Benz. Foto: Dirk Weyhenmeyer Vis mer

Slik begrenses forbruket

Flache blir med i bilen når Elbil24s reporter får lov å ta noen runder på banen i det eneste eksemplarer som eksisterer av fremtidsbilen, og gir gode råd underveis om hvordan man bør kjøre for å holde forbruket på et minimum.

For det er dessverre slik at sjåføren fortsatt spiller en svært sentral rolle i det hele. Det er nemlig enkelt å få Vision EQXX til å bli langt mindre gjerrig på forbruket - om man går inn for det. Trår man klampen i bånn ved enhver anledning, bremser brått og kjører nykkete, så spretter forbruket i været - også på Vision EQXX.

Slik gikk det i vår test

Bilen er i stand til å akselerere fra 0-100 km/t på kurante 7,9 sekunder, men det er ikke den type kjøring den er laget for, selv om man får en sportslig følelse når man setter seg inn. De hvite skinnsetene er faste, nesten litt i overkant, men vi venner oss fort til dem.

Den store skjermen strekker seg over hele bilens bredde, og viser, i tillegg til de vanlige instrumentene, blant annet kart og relevant informasjon, inkludert bilstatus - med full oversikt over alt som forbruker strøm og alt som føres tilbake. Et riktig herremåltid for enhver teknologinerd, altså.

Skjermpanelet er av typen OLED. Det betyr blant annet at hver piksel generer sitt eget lys, og at alt som er sort i praksis er piksler som er avskrudd. Når du kjører og ikke berører den, slukkes det meste. Slik blir det strømsparing av.

Et forsiktig tråkk på pedalen, og vi triller mer eller mindre lydløst mot testbanen. Vi legger merke til at bilen mangler innvendig speil - ellers virker den overraskende ferdig. Klimaanlegget blåser riktignok kald luft, men ute er det 30 varmegrader og det blir etter hvert godt og varmt i kupeen.

Traseen vi kjører byr på både kraftige stigninger og nedoverbakker, svinger og rette strekk. Øverst ser du en video som gir deg en idé om forholdene.

Det tar ikke lang tid før vi nærmest glemmer at vi kjører en konseptbil, men vi kjører forsiktigere enn vanlig. I nedoverbakkene blir vi instruert til å bruke pluss- og minus-hendlene på rattet for å justere rekuperasjonen, og samtidig unngå bremsepedalene. Bilen er tunet slik at gjenvinningen blir mest effektiv slik.

Etterpå skal vi få fasiten på hvor flinke vi har vært til å begrense forbruket.

For undertegnede ble resultatet 0,922 kWh pr mil etter to runder på til sammen 16 kilometer. Det var ingen som klappet, men det holdt i hvert fall til å få diplom, for øvrig mitt første siden jeg ble skolemester i stille tresteg i åttende klasse.

Sidemann Flache hadde forresten selv rekorden, på smått utrolige 0,79 kWh pr mil etter to runder.

Løsningene lever videre

På spørsmål om vi kommer til å se Vision EQXX i produksjon, får vi ikke noe klart svar, men oppfatter at det er tvilsomt. Men vi får bekreftende nikk fra flere når vi spør om mange av løsningene, både på utsiden og om bord, vil bli brukt i fremtidige modeller.

Så gjenstår det å se når første produksjonsbil bryter 1 kWh pr mil-grensen. Med dagens utviklingstempo på elbilmarkedet vil det neppe ta mange år, og Mercedes-Benz kommer til å få konkurranse fra mange hold, se bare på hva Hyundai, Polestar og Lightyear One driver med for tiden.

- Vi vet at konkurrentene er nysgjerrige på hva vi har gjort med EQXX, og håper mange kommer med gode bidrag i jakten på lavere forbruk fremover, sier Flache.

Elbil24 følger med og vil fortelle deg om alle de viktigste fremskrittene så snart de ser dagens lys. Husk å følge oss på Facebook!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.