Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): Mazda er blant leverandørene som fra utsiden kan se ut som å ha sovet i timen med tanke på elektrifisering av bilparken. Det er naturligvis å undervurdere dem kraftig.

Derfor bør du bli medlem av Elbil24 PRO
For å vise hva de holder på med, tok Mazda rett og slett med seg et knippe biler til Oslo, og Elbil24 har nå prøvekjørt basisen til det som skal bli deres første fullelektriske bil.
Samtidig kom et helt kobbel av ingeniører og høytstående ledere for å fortelle Mazdas filosofi om temaet.
Slikt skaper gode diskusjoner, med interessante synspunkter. -Vi ønsker å lære, var noe av budskapet under seansen.

En mule
Når bilprodusentene ønsker å teste nye drivlinjer og tekniske løsninger, putter de dette ofte inn i eksisterende produkter. Noen ganger lager de faktisk hele plattformen, og setter deretter et eksisterende skall rundt.
Det er nettopp denne løsningen Mazda har brukt her, for elbilen er pakket inn i en bil de aller fleste kjenner igjen som crossoveren CX30.
At de har valgt CX30 er nok ikke tilfeldig, og vi forventer at den kommende elbilen i størrelse er tilsvarende CX30 i størrelse, og den vil etter alt å dømme ha en tilsvarende form. Vi har fått hint som peker i denne retningen, og det skyldes rett og slett at markedet etterspør litt mer høyreiste modeller man setter seg inn i, ikke ned i.

Først i test: Den første elektriske virkelige "folkevogna", ID.3
Satser smått
Med en lang innledning om hvorfor, forteller Mazda at de ønsker å starte med de mindre elbilene – i hvert fall mindre batterier. Dette begrunnes med det fotavtrykket som settes under produksjonen av elbiler, fra vugge til nøkkelferdig bil.
Mazda viste i den sammenheng frem en plansje som viste klimapåvirkningen av en elbil under produksjon, sammenlignet med en dieselbil.
Denne utredningen er også årsaken til at den første elbilen fra Mazda får et litium-ion batteri på bare 35,5 kWh. Alt over dette vil gi en dårligere klimapåvirkning enn å lage en dieselbil, ifølge Mazda.
Nå skal det sies at Mazda ikke har tatt med de positive bidragene bilene gir under bruk, etter at de er levert ut til kundene. Regnestykket tok som sagt kun for seg påvirkningen under selve produksjonen.

Ladefart
Mazda akter ikke å bryte noen barrierer på veldig mange punkter. De bruker stort sett kjent teknologi for både batteri og motorisering, og kjøper delene fra tredjeparter.
Batteriene vil ha 12 prismatiske celler i hver av de totalt 16 modulene. Hver celle har en cellespenning på de typiske 3,7 volt, og hver har en kapasitet på 50 Ah.
Ettersom batterikapasiteten er relativt lav, blir tilført ladeeffekt det samme. Bilen støtter derfor 50 kW som høyeste ladeeffekt, men noe mer er heller ikke å vente, med et batteri på 35,5 kWh.
Det er tydelig at Mazda også har utviklet bilen med økonomi som et viktig punkt, og bilen er derfor utstyrt med en singel ombordlader som støtter 6,6 kW på det meste. Bilen skal forøvrig støtte CCS når den kommer til Europa, selv om prototypen vi kjørte var utstyrt med ChadeMo.

Moderate krefter
Ettersom Mazda har valgt å sette inn et relativt lite batteri, så sier det seg selv at heller ikke motoren vil være blant de kraftigste. De har derfor hentet frem en helt grei synkronmotor på 105 kW (143 hestekrefter), med et dreiemoment på 265 Nm.

Prøvekjørt: En fullverdig elbil for mange
Denne fungerte akseptablet i hastigheter under 100 km/t, men etter dette ble den for slapp, og hadde ikke nok krefter til at forbikjøringer ble særlig fristende, om ikke slette var veldig lang.
Likevel vil den holde helt fint til de som ikke skal bruke bilen til langtur, eller med tung oppakning, og Mazdas filosofi om å holde både batteri og vekt nede på et minimum er på mange måter fasinerende.
Men Mazda gjør ikke dette uten en plan, og planen heter rekkeviddeforlenger. Dette er en liten innmontert motor som kun har som oppgave å produsere strøm. Jo da, du får kjøpt bilen som en ren elbil, men den som ønsker skal på et senere tidspunkt kunne velge bilen med en rekkeviddeforlenger.

Oppgradert Hyundai Ioniq leverer
Til dette har Mazda sagt at de ønsker å benytte en vankelmotor, en typisk Mazda-teknologi. På spørsmål om dette er av tekniske eller sentimentale grunner, er Mazda klare i sin tale. Tekniske!
Jinba Ittai
Man opplever aldri å sette seg inn i et nytt Mazda-produkt, uten å få servert en dose japansk kultur på kjøpet. Men slagordet zoom-zoom var ikke å se noe sted under testkjøringen. Det er kanskje ikke så rart, ettersom det skal bety det samme som brom-brom, noe fjernt fra hva man forbinder en elbil med.
Derimot tviholder de på slagordet Jinba Ittai, som betyr noe slikt som rytter og hest i harmoni, er overført til fører og bil.
Og det skal Mazda ha for. Bilen har et svært godt oppsatt understell, og styringen var akkurat så agil som vi ønsket den. Med god vektbalanse i tillegg, skal testbilen virkelig ha score for måten den spiser underlag og svinger på.

Det usikre
Ettersom plattformen og drivverket nå var satt inn i en CX-30, så blir det vanskelig å si hvordan sluttproduktet blir. Det får vi først se en gang i løpet av 2020, og vi tipper det går et godt stykke ut mot sommeren før vi kan regne med å se noe til den. Produksjonsmodellen skal først vises for publikum under Tokyo Motor Show i oktober.
Prisene vet vi heller ikke noe om, men det virker som om filosofien er å lansere et urbant alternativ, som takket være moderat batteri og motorisering skal kunne fås til en overkommelig penge.
Sett opp mot den delen av konkurransebildet som er kjent per nå, bør en bil som dette starte et godt stykke under 300.000, aller helst en del under 250.000 også. Svaret vil vi få nærmere lansering.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.