Prøvekjørt:

Vi har kjørt nye Tesla Model 3

Bare skryt, eller leverer den i praksis? Vi vet svaret.

Tesla Model 3, versjon 2.0:
Tesla Model 3, versjon 2.0: Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Hele Norge våknet fredag morgen opp til nyheten om at Tesla har avduket en såkalt facelift av deres Model 3. Men, strengt tatt, er det egentlig en facelift når over halvparten av delene er nye?

Vel, i dette tilfellet er det mange av de delene man ikke ser som er nye, i tillegg til mange av dem man ser.

Elbil24 var til stede på avdukingen – eller lanseringen, om du vil - som fant sted på Lillestrøm. Først ble pressen tilfredsstilt med alle detaljer, før rundt 6.000 påmeldte får seg en Tesla-opplevelse som aldri før har funnet sted i Norge, før nå.

At happeningen ikke skjer på typisk vis, med Elon Musk på scenen et sted i California, er rett og slett fordi den nye utgaven ikke skal lanseres i USA før neste år. Hva passer vel da bedre enn å legge hele opplegget til Norge?

Før du leser mer fra prøvekjøringen: Er du ute etter absolutt alt av detaljer om nye Tesla Model 3, så finner du disse i vår sak fra avdukingen her:

Prøvekjørt

Elbil24 er også en av få medier som i tillegg fikk prøvekjøre nykommeren. En fullverdig test kommer så snart vi får gjennomført alle våre testrutiner over både lengre tid og distanser, men det er alltid interessant å få seg et førsteinntrykk, på godt og vondt.

Men, det er ingen grunn til å sette kaffen i halsen. De fleste endringer er gjort som en følge av tilbakemeldinger fra kundene, og de aller fleste endringene er til det absolutt bedre, med et par unntak.

For å få et lite tilbakeblikk før vi kjørte nykommeren, ville Tesla at vi først skulle ta en runde med forrige modell, og da mener jeg virkelig forrige modell. De hadde nemlig tatt med seg noen eksemplarer fra 2019, som må anses som utgangspunktet. Programvaren har naturligvis blitt oppdatert underveis, men alt som har med hardvare å gjøre er som det var. Og, jo da. Det var et hyggelig gjensyn med en traver som hadde rullet over 70.000 kilometer, men mer interessant er naturligvis det som nå skulle komme.

Se mer av nye Model 3 utvendig:

Klar for tur

Vi setter oss så inn i nykommeren, og klar for en kjøretur på et par timer. Det første som slår meg, er detaljene. En blank kromlist omkranser hele fremre cockpit, og over den lyser det for anledningen lilla. Stemningsbelysningen kan du selv endre farge og intensitet på, men den dimmes også automatisk etter hvor lyst det er ute.

Det nye rattet er også fremtredende, mest fordi vi ikke har sett det før.

Vi har kjørt nye Tesla Model 3

Nå er blinklyset flyttet fra hendel ute på rattstammen, til knapper på rattet som på nye Model S og X. Lik det, eller ei, men sånn er det blitt, og fakta er at du sparer penger på det. Den andre hendelen, som til nå har sittet på høyre side av rattstammen, er også borte. Nå må du velge gir fremover eller bakover i form av en slider på venstre kant av skjermen. Også dette som på nye S og X. En liten detalj du finner på S og X er at du i tillegg har berøringsknapper i midtkonsollen med bokstavene P, D, R og N. De finner vi ikke i den nye 3’eren, men det er heller ikke vesentlig, for hadde du vært villig til å betale ekstra for det?

Når vi først snakker om rattet, så har også dette fått en forkrommet list i overkant av midtputa. Det samme har de klart å sette på kantene av dekslene i midtkonsollen. Og jeg som trodde at en hel horde av Tesla-eiere som tigger om såkalt krom-delete var et godt nok signal om at krom, det vil man ikke ha. I hvert fall ikke på utsiden, så da flytter de den altså på innsiden i stedet. Dette ligger derimot i kategorien smak og behag, og der skal ikke vi fremstå som dommere.

KROMLIST: Vi trodde rett og slett krom var ut. Foto: Fred Magne Skillebæk
KROMLIST: Vi trodde rett og slett krom var ut. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Vi rekker ikke kjøre veldig langt før vi merker at dette er en ganske så annen bil. Vibrasjoner og påvirkninger fra veibanen er filtrert bort i mye større grad enn på forgjengerne. Det gir en langt mer avslappet reise, litt mer premiumfølelse. Samtidig har de klart å beholde den samme kjørevilligheten, responsen og hissigheten som Model 3 har bydd på hele veien. Jeg sikter ikke til kraft og ytelse, men svingvillighet og evnen til å bli kjørt.

Tesla klarer knapt fortelle mange nok ganger av hvor mye vekt de har lagt i støyreduksjon, og det er ingen tvil om at de har lykkes. Bare måten den nye bilen er laget på utgjør en bedring. I tillegg har de satt inn akustikkglass i alle fire sideruter, som også bidrar betraktelig. Vi kommer tilbake til støymålingene etter grundigere tester, men øret er et fint nok instrumnet i seg selv. Dette var betraktelig bedre, for støy har vært et tema på Model 3.

Jeg nevnte kromlistene i dashbordet og på rattet, men for dashbordet sin del er også det tradisjonelle treverket fjernet, til fordel for et stofftrekk i den typiske planken som har gått over hele bilens bredde innvendig. Dette ser unektelig bedre ut, og en representant fra Tesla indikerer at det her vil komme ettermarkedsdeler der du selv kan velge blant et utvalg farger og materialer.

DELIKAT: Og langt penere enn lysebrunt treverk. Foto: Fred Magne Skillebæk
DELIKAT: Og langt penere enn lysebrunt treverk. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Men ikke alle endringer har stått på ønskelisten, for mens rattet i blant andre Model Y er fritt for sømmer til trekket på rattet, så har det nye Model 3-rattet fått slike sømmer. De fleste bilprodusentene legger denne sømmen på innsiden av sirkelen, slik at den ikke kan kjennes av en førers ti fintfølende fingerspisser.

Tesla har igjen gått andre veier, og lagt sømmen på baksiden av rattet - akkurat der du har fingerspissene. De har derimot unngått å gjøre det der du etter boka skal holde begge hendene – sånn cirka kvart på tre – men rattet er tross alt rundt, og hele rattet er til for å brukes. Bare spør dem som ikke klarte å leve lenge med Yoke-rattet. Uansett hvor du tar i rattet, bortsett fra kvart på tre, vil du altså kjenne disse sømmene. Og nei, bare så det er sagt, så velter det selvfølgelig ingen store lass, men er likevel merkelig.

STORE SØMMER: Og de er ikke nevnederdig gode å ta i. Foto: Fred Magne Skillebæk
STORE SØMMER: Og de er ikke nevnederdig gode å ta i. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Vi rekker knapt å komme oss ut på veien, før vi får advarsler i form av plingelyder. Men nei da, det er ikke bilen det er noe galt med, men sjåføren. For så snart du krysser den magiske grensen, også kalt fartsgrense, så sier bilen fra. Det er nå lovpålagt på nye biler, så du kommer ikke unna denne lille vaktbikkja. Ikke uten at det gjøres noen finurlige grep. Vi tipset derfor Tesla om hva Fisker har gjort på sin nye Fisker Ocean.

Les mer om det her:

Vi tipset noen av utviklerne fra Tesla om løsningen, og dersom du en dag i fremtiden får en oppgradering med denne funksjonen, så husk at du først leste om den på Elbil24.

Vi har i lang tid sagt at ingen leverer en bedre standardpakke av et stereoanlegg i bilene sine enn Tesla. Nå har de i tillegg utvidet denne standardpakken betraktelig, fra 14 til 17 høyttalere, med blant annet to subwoofere (basshøyttalere) og to kraftigere forsterkere. Vi gir systemet en sjans, og det virker. Det virker veldig bra. Vi skal likevel ikke skryte det veldig opp i skyene for tidlig, for med en ukegammel forkjølelse i kroppen, og to virtuelle ulldotter i ørene, skal vi heller komme tilbake til forskjellen når forutsetningene er bedre. Samtidig var vi mer ute etter å høre forskjellen på bilen i seg selv, uten å måtte skru opp stereoanlegget for å dempe støy fra bilen.

Se flere bilder av nye Model 3 innvendig:

Men komfort handler om mer enn bare støy eller stereo. Setene fra Tesla var et mye omtalt tema i de tidlige dagene deres, men diskusjonen har stilnet med tiden, og i dette tilfellet er stillhet bra. Setene er blitt betraktelig bedre, nå også med ventilasjon, vel og merke i fremsetene. Disse kan også settes på automatikk, og føler seg frem til når du etter alt å dømme trenger det som mest. I tre nivåer kan du justere viftenivået, for maksimal komfort.

I baksetet har man fått andre ting å glede seg over, som egen skjerm til å justere klimaanlegget, eller til å se film på Netflix, Youtube eller annet. Kjenner du systemet i nye S- og X, så vet du hva jeg snakker om.

Bagasjerommet er ifølge Tesla betydelig større, uten at vi med et første øyekast kan si at det er en markant forskjell, når vi åpner den motoriserte bakluka. For mer langringsplass kan bakseteryggen legges ned i en 60/40-splitt, noe vi strengt tatt skulle være 40/20/40, som i Model Y, men alt er bedre enn ingen ting.

I det vi trykker på knappen for å åpne frunken spretter panseret et knepp opp, på tradisjonelt vis. Her kunne vi også tenke oss en fullmotorisert løsning, men alt handler naturlig nok om både vekt og kostnader. Løsningen er dessuten å få kjøpt på ettermarkedet, for den som bare må ha det.

Normalt pleier vi å komme med en konklusjon, når vi har vært ute og testet biler. Dette var heller en kort prøvetur, så vi venter også med dette til vi har hatt bilen over litt lengre tid. Da skal vi også få gjort våre 0-100 % ladetester, og 100-0 % tester av rekkevidde.

Men la oss likevel si det på en enkel måte. Nye Tesla Model 3 gir deg solklart mer og bedre bil enn den utgående bilen. Når den i tillegg koster tilnærmet det samme, så er det liten – om noen – grunn til å unngå en Model 3 dersom du først var ute etter et eksemplar.

Igjen, husk at du får alle detaljer om endringene i vår sak fra lanseringen:

Om vi absolutt skal nevne en konkurrent, bare sånn for å ha gjort det, så finner vi ikke denne først og fremst hos konkurrentene. Den finner vi hos Tesla selv, med Model Y.

Det slår oss nå at Tesla lenge er blitt pirket på som nye på markedet og umodne som bilprodusent. Og ja, vi er selvfølgelig enig i at erfaring teller, men Tesla er ingen nybegynner lenger. Nå har de erfaring, og det beviser de i nye Model 3. Godt jobba!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.