ID.5 test, pris og levering

Volkswagen ID.5 prøvekjørt: Flere fordeler sammenlignet med ID.4

ID.5 kan for mange være det smarteste valget, mener vi, etter 20 mil gjennom østerriksk alpelandskap i Volkswagens nye elektriske coupé. De første bilene kommer til kunder allerede i mai/juni.

ID.5: I videoen får du en kjapp gjennomgang av Volkswagen ID.5 sammen med Elbil24. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Audi har gjort det med Q4 e-tron, Skoda har gjort det med Enyaq og nå gjør også Volkswagen det med ID.4: De lanserer en coupé-utgave av den populære elektriske SUV-en, men i motsetning til Audi og Skoda, har Volkswagen valgt å gi coupé-utgaven et helt eget navn: ID.5.

Det ligger uansett i kortene at det er langt flere likheter enn ulikheter mellom ID.4 og ID.5, noe du vil se av tabellen med tekniske data nederst i denne saken. Men det er også noen vesentlige forskjeller.

Mindre luftmotstand, lavere forbruk

Den aller største forskjellen ligger i utformingen av karosseriet, der bakre del av taket skråner vesentlig mer på ID.5 enn på ID.4. Det gir bilen et mer sportslig preg, som Volkswagen håper vil appellere til andre målgrupper enn ID.4, som har et mer klassisk SUV-design med utpreget familieappell.

Utformingen gir dessuten noe mindre luftmotstand og dermed også marginalt lavere forbruk på ID.5 enn på ID.4. Vi har sett litt forskjellige tall, og avhengig av utgave, kan de dreie seg om rundt en mil i forskjell.

COUPÉ-UTGAVE: ID.5 øverst, ID.4 nederst.
COUPÉ-UTGAVE: ID.5 øverst, ID.4 nederst. Vis mer

Ser man nærmere på de tekniske dataene, er det et par andre, viktige forskjeller. En viktig detalj for mange er at ID.5 ikke kan ha taklast, der ID.4 kan ha inntil 75 kilo. Begge har samme maks hengervekt, 1000 kg for standardutgaven og 1200 på GTX.

Maksimal ladehastighet på ID.5 er 135 kW, mens på ID.4 er den 125 kW. Det skyldes ganske enkelt at ID.5 kommer levert med oppdatert programvare, noe som også kommer til ID.4 etter hvert.

Den oppdaterte programvaren byr forøvrig på flere andre nyheter, inkludert bedre støtte for OTA (oppdateringer via nettet), forbedret fører- og parkeringsassistanse, forbedret brukergrensesnitt i menyer og diverse finpuss her og der.

God plass til fire voksne

Til tross for en mer skrånende taklinje, er ID.5 definitivt en bil med god plass. Bagasjerommet rommer 549 liter når det øverste bagasjeromsgulvet er tatt ut, som faktisk er seks liter mer enn på ID.4. Forklaringen er at volumet regnes opp til hattehyllen, ikke opp til taket.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Under det nederste gulvet er nok et rom, der du kan ha ladekabler, fiskeveske, hjulkryss og annet viktig utstyr. Bilen har ikke noe oppbevaringsrom under panseret (frunk), slik flere av konkurrentene byr på.

Og deg som er bekymret for hvordan takformen har slått ut på bakseteplassen, kan vi berolige med at det fortsatt er god plass i høyden. For undertegnede, som er 180 centimeter på strømpelesten, var det bare hårtustene som så vidt berørte taket i baksetet.

Volkswagen ID.5 prøvekjørt: Flere fordeler sammenlignet med ID.4

Framme er det fortsatt «et hav» av plass i høyden, særlig dersom du velger å kjøpe bilen med panorama soltak.

Volkswagen ID.5 prøvekjørt: Flere fordeler sammenlignet med ID.4

For øvrig er det meste på innsiden velkjent fra før, det er så godt som identisk med ID.4. Det er i hovedsak gode nyheter. Her sitter fire godt voksne mennesker bekvemt, og med nesten 600 kilo nyttevekt er det ikke noe problem med bagasjen heller.

Sportssetene i GTX-utgaven som vi har vært så heldige å få kjøre i Østerrike, er meget komfortable. For best mulig lårstøtte, kan setet enkelt strekkes i lengderetningen - en innretning som for øvrig mangler på Skoda Enyaq Coupé.

I tillegg kan forsetene justeres elektronisk på en rekke måter - og støtter lagring for inntil tre personer, og rattet kan justeres både i høyde- og lengderetning. Setene byr på både kjøling og varme ved hjelp av luftdyser.

Fortsatt litt upolert

Styring av funksjoner skjer i stor grad gjennom skjermen over midtkonsollen, akkompagnert med hurtigvalg fra rattet i form av berøringsfølsomme trykknapper. Sistnevnte oppleves fortsatt litt upolert og krever tilvenning, ellers sitter det meste av skjermbetjening relativt kjapt i fingrene. Responsen kunne imidlertid ha vært bedre enkelte ganger.

Et tips er å bruke litt tid på å sette deg inn i alle menyvalgene. Her er det mange flere valgmuligheter enn man først får inntrykk av, og mye av opplevelsen kan skreddersys. Enkelte steder kan det nesten bli litt overveldende; for eksempel kan de adaptive demperne justeres i intet mindre enn tolv nivåer, for den som virkelig vil eksperimentere.

Volkswagen ID.5 prøvekjørt: Flere fordeler sammenlignet med ID.4

Komfortabel og støysvak kjøremaskin

Bilen har tre hovedprogrammer for kjøring, Eco, Comfort og Sport. Sistnevnte byr blant annet på det stiveste oppsettet og også den raskeste akselerasjonen. Selv om dette er GTX-utgaven, er den ikke mer enn middels rask sett i forhold til konkurrentene. For de fleste tror vi uansett akselerasjonen oppleves som mer enn rask nok, vi snakker tross alt om 6,3 sekunder fra 0-100 km/t. Topphastigheten er elektronisk begrenset til 180 km/t.

Ellers er det bare å lene seg tilbake og nyte turen. ID.5 er rett og slett en meget behagelig bil å kjøre, med kupé som byr på høy trivselfaktor og lav støy.

Dessuten har bilen et behagelig forbruk.

Volkswagen ID.5 prøvekjørt: Flere fordeler sammenlignet med ID.4

Gjerrig på strømmen

Under vår testkjøring i Østerrike fikk vi en god indikasjon: På en 78 kilometer lang tur gjennom et variert landskap, delvis på landevei og delvis på motorvei, var forbruket helt nede på 1,47 kWt pr mil. Temperaturen lå på rundt 15 varmegrader under mesteparten av turen.

I mellomtiden hadde batterikapasiteten, ifølge bilens egen måler, sunket med beskjedne 15 prosent, noe som tyder på at oppgitt rekkevidde på 487 kilometer definitivt virker å være realistisk - særlig med tanke på at testbilen var utstyrt med 21-toms hjul, mot 20 som er standard.

Til sammenligning målte vi forbruket til 1,67 kWt pr mil under vår prøvekjøring av søskenbarnet Enyaq Coupé i Italia nylig.

Nå skynder vi oss å legge til at vi ikke har kjørt full rekkeviddetest fra 100 til 0 prosent ennå, det skal vi gjøre så snart vi får bilen til test her hjemme (sannsynligvis neste uke). Da skal vi også kjøre full ladetest.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Foreløpig konklusjon

Som tilfellet var med Skoda Enyaq Coupé, ble også møtet med ID.5 i hovedsak positivt. Det største kompromisset i forhold til ID.4 er at ID.5 ikke kan ha vekt på taket - utover det er det faktisk flere fordeler ved å velge ID.5 mener vi: Man får en bil med mer spenstig design og noe lavere forbruk.

OPPDATERT: Vi opplyste først om at hengervekten var 1400 kilo på ID.5 GTX. Dette stemmer for Tyskland, men ikke i Norge. Her er vektgrensen 1200 kilo, som på ID.4 GTX.

Volkswagen forventer likevel at ID.4 fortsatt vil være volummodellen av de to søsknene.

For mange vil forskjellene være så små at det til slutt vil dreie seg om smak og behag. Og så skal vi komme tilbake med flere inntrykk etter testen her hjemme.

Produksjons- og leveringssituasjonen er vrien for tiden, men fra Volkswagen får vi opplyst at de forventer at første kundene vil få bilene sine allerede i mai/juni. Det er ventet at GTX-utgaven vil stå for storparten av salget her til lands.

VW ID.5 GTX VW ID.4 GTX
Motor: 2 x elektrisk 2 x elektrisk
Drivhjul Firehjulsdrift Firehjulsdrift
Effekt: 299 hk 299 hk
Dreiemoment: 460 Nm 460 Nm
Batterikapasitet: 82/77 kWh 82/77 kWh
0 - 100 km/t 6,3 sek 6,2 sek
Toppfart: 180 km/t 180 km/t
Ladestandard: CCS (400V) CCS (400V)
Ombordlader (AC): 11 kW 11 kW
Hurtiglading (DC): 135 kW 125 kW*
Oppgitt forbruk: 1,71 kWh/mil 1,84 kWh/mil
Testet forbruk: 1,45 kWh/mil** 1,57kWh/mil
Oppgitt rekkevidde: 487 km 478 km
Testet rekkevidde: Ikke testet 473 km
Bagasjerom: 549 / 1561 liter 543 / 1575 liter
Frunk: Nei Nei
Egenvekt: 2167 kg 2139 kg
L x B x H (mm): 4599 x 1852 x 1615 mm 4582 x 1852 x 1637
Akselavstand 2771mm 2766 mm
Bakkeklaring: 170 mm 170 mm
Tilhengervekt: 1200 kg 1200 kg
Taklast: Ikke mulig 75 kg
Pris fra: 493.000 475.100

* Kommer til å få 135 kW på sikt
** Foreløpig tall fra begrenset test

Omkostningene knyttet til prøvekjøringen ble dekket av importøren

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.