Prøvekjørt

Volvo C40 Recharge - sportslig outsider

Volvos første rene elbil har mye av det norske kjøpere er ute etter. Spørsmålet er om det er nok.

COUPÉ-VARIANT: Med C40 Recharge frir Volvo til et publikum som er opptatt av design og som kan like et sportslig uttrykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
COUPÉ-VARIANT: Med C40 Recharge frir Volvo til et publikum som er opptatt av design og som kan like et sportslig uttrykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Audi har gjort det med Q4 e-tron Sportback, Volkswagen har gjort det med ID.5, og nå har også Volvo gjort det. Vi snakker om å lage en sportslig coupé-variant av en populær familie-crossover/SUV.

For Volvos del handler det om en ny karosserivariant av populære XC40 Recharge, som allerede har rullet noen måneder på veiene. Les vår test her.

Hvorfor gjør de det? Mye av svaret ligger i ordet sportslig. Det handler om å nå nye kjøpergrupper, og Volvo er åpne om at noe av tanken bak C40 Recharge er å nå andre enn den typiske gruppen som handler Volvo bare fordi det er Volvo. De ønsker å nå dem som kanskje er mer opptatt av design, og som gjerne ser at bilen har et sportslig uttrykk.

Volvo C40 Recharge er den første bilen fra Volvo som utelukkende kommer i elektrifisert utgave. Video: Volvo Vis mer

Forskjeller og likheter

I motsetning til XC40 fås C40 kun som ren elbil. Den bygges på Volvos gigantanlegg i Gent i Belgia, der produksjonen er godt i gang. Produksjonen går side om side med XC40, og da Elbil24 var på besøk i fabrikken i oktober så vi flere eksemplarer av C40 på produksjonslinjen. De første bilene ventes til Norge i desember, og kundeleveringer starter i januar.

Bilen er bygd på den samme CMA-plattformen som XC40 og er i det store og hele temmelig lik, hva angår det tekniske. Også på innsiden er mye likt. Alt av førermiljøet, inkludert instrumenter og knapper, infotainment, midtkonsoll etc, er identisk.

VELKJENT: Førermiljø og skjermer er identiske på XC40 og C40. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VELKJENT: Førermiljø og skjermer er identiske på XC40 og C40. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Volvo definerer seg selv som et premium-merke, men om premiumfølelsen i interiør og materialvalg i C40 og XC40 er i ypperste toppklasse, kan diskuteres.

Vi synes kanskje det er litt for enkelt, men bevares - det er ingenting her som gjør at vi setter noe direkte spørsmålstegn ved kvaliteten.

Volvo understreker imidlertid at de har tatt enda et steg videre hva angår bærekraft i materialvalget i trekk, deksler og seter i C40 i forhold til XC40. Alt er 100 prosent skinnfritt og mye er resirkulerte materialer - uten at det påvirker opplevelsen negativt, vil vi si.

Når det gjelder design, er det derimot store forskjeller. Først og fremst er taklinjen helt forskjellig, i tillegg er C40 5,9 centimeter lavere. Bakkeklaringen er senket med 5 millimeter, men er fortsatt god med sine 17,1 centimetre. Vekta er redusert med fem beskjedne kilo.

ANDRE LINJER: Bilen er både lavere og har en helt annen taklinje og bakstuss enn sin bror XC40. Foto: Volvo
ANDRE LINJER: Bilen er både lavere og har en helt annen taklinje og bakstuss enn sin bror XC40. Foto: Volvo Vis mer

Men har disse endringene noe å si på ytelsen? Ja, både 0-100 går raskere (4,7 mot 4,9 sekunder) og rekkevidden har økt fra 417 til 441 kilometer (WLTP). Her snakker vi uansett om meget potente ytelser.

Vi må også legge til at C40 er typegodkjent for tilhengerlast på inntil 1800 kilo, der XC40 stoppet på 1500 kilo. Etter det vi erfarer skal det ikke være noen forskjeller, annet enn at C40 har blitt typegodkjent senere, så får tiden vise om dette også blir vektgrensen på XC40 på sikt.

Nederst i saken kan du sammenligne alle sentrale tekniske data på de to modellene.

Vurderinger av plassen

Man har god plass foran, og benplassen i baksetet er også upåklagelig. Den har imidlertid den samme kanalen som går midt gjennom kupeen som på XC40, og som begrenser litt av benplassen for den som eventuelt sitter i midten.

NORSKINSPIRERT: Både bilens lakkfarge, gulvtepper og dørtrekk i vår testbil har en blåfarge som er inspirert av norske fjorder, ifølge Volvo
NORSKINSPIRERT: Både bilens lakkfarge, gulvtepper og dørtrekk i vår testbil har en blåfarge som er inspirert av norske fjorder, ifølge Volvo Vis mer

Merk imidlertid at takhøyden er vesentlig lavere bak enn i XC40. Er man lang eller kraftig bygd kan det fort være at hårtustene tar opp i taket når man sitter i baksetet, også for undertegnede som «bare» måler 180 centimeter.

TAR BORTI: For en mann på 1,80 med i overkant mye av håret i behold, kan det bli litt trangt i høyden bak. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TAR BORTI: For en mann på 1,80 med i overkant mye av håret i behold, kan det bli litt trangt i høyden bak. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bilen er samtidig relativt kort, for med sine 444 centimetre er den for eksempel 14 centimeter kortere enn Audi Q4 e-tron Sportback, som er en direkte konkurrent. Det har blant annet resultert i et noe mindre bagasjerom (413 mot 535 liter), men til gjengjeld har C40 en «frunk» foran på 31 liter.

GJENNOMSNITTLIG STORT: Bagasjeplassen bak er omtrent som på Ford Mustang Mach-E, men temmelig mye mindre enn på VW ID.5, Skoda Enyaq IV Coupe og Audi Q4 e-tron Sportback. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GJENNOMSNITTLIG STORT: Bagasjeplassen bak er omtrent som på Ford Mustang Mach-E, men temmelig mye mindre enn på VW ID.5, Skoda Enyaq IV Coupe og Audi Q4 e-tron Sportback. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Brukervennlig og behagelig på veien

Volvo C40 Recharge er en bil som er svært enkel å bli dus med. Man sitter godt og brukervennligheten er upåklagelig. Man har tre nivåer av varme i setet, men dessverre ingen form for kjøling på varme sommerdager.

Utvalget av fysiske knapper og hendler er avgrenset til funksjonene som brukes ofte. Det liker vi. I tillegg til skjermen med speedometer, kart og relevant kjøreinfo foran rattet, sitter en 11-tommer passe stor, lettfattelig infotainmentskjerm i midtkonsollen. Alt er Android-basert (Google), og man finner apper som Spotify, Google Maps og Youtube Music, diverse parkeringsapper med mer. Volvo lover i tillegg at flere apper skal være på vei.

Skjermen foran rattet viser blant annet hastighet, forbruk, gjenværende batterikapasitet og girvelger. Den kan også vise kart og veibeskrivelser.
Skjermen foran rattet viser blant annet hastighet, forbruk, gjenværende batterikapasitet og girvelger. Den kan også vise kart og veibeskrivelser. Vis mer
Skjermen i midtkonsollen er oversiktlig og enkel å bruke.
Skjermen i midtkonsollen er oversiktlig og enkel å bruke. Vis mer

Startknappen sitter i setet, og aktiviseres så snart du har satt deg ned. Da er det bare å sette girspaken i D og tråkke på gassen.

Bilen ligger meget godt på veien, styringen er presis og akselerasjonen er absolutt mer enn god nok - også i hastigheter over 100 kilometer i timen. Vi testet bilen blant annet på motorveier i Belgia, og foretok forbikjøringer der vi akselererte far 80 til 130 kilometer i timen på et blunk - rundt 4 sekunder et sted. Når så mye krefter skal gjennom hjulene kan styringen fort bli noe utemmet, så det er greit å holde begge henda på rattet.

Data fra fire ryggekameraer lager et 360-graders bilde av bilen sett ovenfra på skjermen i midtkonsollen. Det er vel og bra - for bakvinduet er smalt - og man har derfor begrenset utsikt via speil når man rygger.

Normalt er dette ganske uproblematisk, men ved en anledning lå en bil så tett oppi baken vår at vi faktisk ikke så den. Det var mørkt, bytrafikk og den høye hekken på C40 sperret for frontlysene.

TRANGT: Bakvinduet blir litt for smalt etter vår smak. Takvinduet sørger imidlertid for meget god romfølelse. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRANGT: Bakvinduet blir litt for smalt etter vår smak. Takvinduet sørger imidlertid for meget god romfølelse. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vi har ikke gjort nøyaktige målinger av støynivå, men det opplevdes som ganske midt på treet. På grovt underlag var det en del dekkstøy, noe som muligens kan være bedre på 19-tommere, enn på 20-tommerne som satt på vår testbil. Her vil vi komme tilbake til mer nøyaktige målinger når vi får testet bilen ytterligere hjemme.

Og om den ligger litt bak de beste på støyisolasjon, tar den definitivt revansje gjennom lydanlegget. Høyttalere - signert Harman Kardon - finnes i alle varianter, både gode og mindre gode. Men lyden i dette rigget vil vi faktisk påstå er blant blant de bedre i klassen.

Rekkevidde og lading

Ifølge Volvo skal C40 Recharge by på inntil 2 prosent redusert forbruk ved bykjøring og 4 prosent ved landeveiskjøring, sett i forhold til XC40. Fortsatt opereres det med forbruk som ligger på over 20 kWh pr 10 mil, som er et relativt høyt forbruk sett i forhold til flere konkurrenter.

Under vår testkjøring i Belgia, med ganske hastigheter og varierte vei- og kjøreforhold, lå forbruket på rundt 21 kWh pr 10 mil ifølge bilens egne data.

Vi snakket med flere Volvo-ingeniører under vårt prøvekjøring i Belgia, og de kunne fortelle at det gjøres stadig små forbedringer på forbruket, som til slutt kan utgjøre ganske mange ekstra kilometer.

Noen endringer kan gjøres via software-oppdateringer OTA (over the air), mens andre krever fysiske inngrep.

Som på XC40 er maksimal ladeeffekt 150 kW, men ladetiden skal være vesentlig bedre enn da vi testet bilen i vinter, takket være at effekten avtar i en mye slakere kurve enn tidligere. Denne forbedringen skal også ha kommet til XC40 gjennom software-oppdateringer. Under optimale forhold skal man kunne lade fra 10 til 80 prosent på 37 minutter.

Vi kommer tilbake til reell rekkevidde og ladehastigheter når vi får bilen til test her hjemme, noe som forhåpentligvis skjer før jul.

LOVENDE: Det er mye å like ved Volvo C40 Recharge. Foto: Petter Raaum
LOVENDE: Det er mye å like ved Volvo C40 Recharge. Foto: Petter Raaum Vis mer

En god pakke

Utgaven av C40 Recharge som kan bestilles nå, har drift på alle fire hjul og byr på alt av utstyr - med unntak av to ting: Den kommer uten hengerfeste (koster 9520 kroner ekstra) og uten sotede bakvinduer (koster 3360 kroner ekstra). Ønsker du noe annet enn svart lakk og 20-tommer hjul istedenfor 19-tommere, samt annet trekk i setene, må du også ut med noen ekstra tusenlapper.

Kan du klare deg uten dette, er prisen 554.900 kroner. Da får du en bil som foruten firehjulsdrift kommer med varmepumpe, panoramatak, varme i ratt og seter, et rikholdig utvalg av sensorer, kameraer og sikkerhetsløsninger, samt en meget god stereo med høyttalere signert Harman Kardon.

Og dessuten, som en liten rosin i pølsa: Tre års forsikring og service inkludert i prisen, en pakke som etter våre beregninger fort kan vise seg å være verdt 40-50.000 kroner.

Alt dette er verdt å ta med i betraktningen, dersom du vurderer denne bilen opp mot nevnte Audi Q4 e-tron Sportback, Volkswagen ID.5 som Mustang Mach-E, som er tre åpenbare konkurrenter.

Det vi kanskje savner litt, er en eller to egenskaper som virkelig skiller den fra konkurrentene. Det meste oppleves som trygt og bra, men er det nok til å lokke kjøpere som ikke tidligere har vurdert Volvo? Det skal vi naturligvis komme tilbake til når vi får testet bilen skikkelig. Si også meningen din i debattfeltet under artikkelen.

C40 Recharge vil på sikt komme i flere utstyrsvarianter, også med forhjulstrekk. Disse blir tilgjengelig i løpet av 2022.

Omkostningene knyttet til prøvekjøringen ble dekket av produsenten

Tekniske data

. C40 XC40
Motor:2 x elektrisk2 x elektrisk
Effekt:408 hk408 hk
Dreiemoment:660 Nm660 Nm
Batteri:Litium-ionLitium-ion
Batterikapasitet (brutto):78 kWh78 kWh
Batterikapasitet (netto):75 kWh75 kWh
Rekkevidde (WLTP):441 km417 km
Ombordlader:11kW11 kW
Hurtiglading:150 kW150 kW
Ladestandard:CCSCCS
0-100 km/t:4,7 sek.4,9 sek
Toppfart:180 km/t180 km/t
Egenvekt:2185 kg.2188 kg.
Tilhengervekt:1800 kg1500 kg.
L x B x H:4431 x 2035 x 15824425 x 2034 x 1647
Akselavstand:2702 mm2702 mm
Bakkeklaring:171 mm176 mm
Bagasjerom:413414
Frunkvolum:31 liter31 liter
Taklast:75 kg.75 kg.
Varmepumpe:StandardTilvalg
Pris kr.:554.900 kroner529.900 kroner
Garanti:5 år5 år
Garanti batteri:70 % / 8 år / 160.000 km70 % / 8 år / 160.000 km

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.