Rekkevidde- og ladetest VW ID.5

VW ID.5 overrasket oss i langtest

Er det mulig å kjøre fra Oslo til Bergen i en godt lastet Volkswagen ID.5 GTX på én lading? Det har vi sjekket ut!

Volkswagen ID.5 har allerede markert seg godt på registreringsstatistikken. Nå har vi kjørt den på skikkelig langtest. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Volkswagen ID.5 har allerede markert seg godt på registreringsstatistikken. Nå har vi kjørt den på skikkelig langtest. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Volkswagen ID.5 har i løpet av kort tid blandet seg inn i toppen på registreringslistene her til lands. I august havnet bilen på en åttendeplass på listene, med 747 eksemplaler, omtrent halvparten så mange som søstermodell ID.4.

Og det er ikke tilfeldig at vi nevner disse to modellene i samme åndedrag. ID.5 er nemlig coupé-versjonen av ID.4, og deler de aller fleste egenskapene - med unntak av et karosseri med noe mer skrånende taklinje. Det skal blant annet gi noe lavere forbruk. Ulempen er at ID.5 ikke kan utstyres med last på taket.

Pålitelig rekkevidde?

Topputgaven ID.5 GTX har en oppgitt rekkevidde på inntil 487 kilometer, mens ID.4 GTX skal gå rundt 10 kilometer lenger, så det er ikke snakk om veldig store forskjeller. Putter du på med ekstrautstyr og de bredeste hjulene, må du forvente noe redusert rekkevidde.

Testeksemplaret vårt fra testduellen mellom ID.5 GTX og Polestar 2 Performance, har rubb og rake av utstyrspakker, og dermed er oppgitt rekkevidde redusert til 473 kilometer.

Men hvor realistisk er dette i praksis, for eksempel hvis du fyller opp bilen med bagasje og tar turen mellom Norges to største byer? Det ønsket vi å finne ut.

Tidligere tester vi har gjort av bilene som er basert på samme plattform (MEB) og batteripakke, har vist at oppgitt rekkevidde er til å stole på. I hvert fall i de tilfellene der rekkeviddetestene utføres i godt, norsk sommervær (15-25 grader).

Sist testet vi Skoda Enyaq Coupé RS, som er Skodas svar på ID.5 GTX, og kom 509 kilometer - fattige én kilometer bak oppgitt rekkevidde. Den gang kjørte vi imidlertid på fine østlandsveier og uten bagasje i bilen.

Oslo-Bergen-testen

Denne gangen skulle turen gå fra Jessheim til Londalen i Bergen over Hemsedalsfjellet, en tur på 471 kilometer - kun to kilometer kortere enn oppgitt rekkevidde.

Bilen ble fylt opp med rundt 100 kilo bagasjelast i tillegg til sjåføren, som veier omtrent det samme. Temperaturen lå mellom 15 og 20 grader gjennom hele turen, mens offisiell rekkevidde er basert på WLTP-målinger foretatt i 23 grader.

GODT LASTET: Bilen var lastet med rundt 100 kilo bagasje. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GODT LASTET: Bilen var lastet med rundt 100 kilo bagasje. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ved oppstart anslo bilen dessuten en rekkevidde på kun 452 kilometer. Med andre ord anså vi det som temmelig sannsynlig at vi måtte ta et ladestopp underveis.

Effektiv gjenvinning i nedoverbakkene

Fram til Hemsedal sentrum var rekkeviddemåleren temmelig «spot on». Etter 216 kilometer var resterende batterikapasitet 52 prosent, anslått rest-rekkevidde 226 kilometer og gjennomsnittforbruket ble oppgitt til 16,5 kWh pr 100 kilometer.

Da vi nådde høyeste punkt på Hemsedalsfjellet var forbruket oppe i 17,6 kWh pr 100 kilometer, men nå fulgte det flere mil med nedoverbakke - med tilhørende rekuperasjon - gjenvinning av energi. Og den viste seg å være meget effektiv på ID.5 GTX. For da vi ankom Lærdal, var kapasiteten økt fra 41 til 43 prosent, forbruket var nede i 14,4 kWh pr 100 kilometer, og rest-rekkevidden hadde økt fra 158 til hele 233 kilometer.

Det gav oss plutselig et lite håp om å komme helt fram, uten å lade underveis. Slik gikk det også, selv om vi kjente litt på rekkeviddeangsten i noen av motbakkene og regnbygene på slutten.

Men da vi ankom Londalen var det fortsatt 5 prosent kapasitet igjen, med en anslått rest-rekkevidde på 25 kilometer, nok til å komme seg både til Bergen sentrum og bydelene Fana i sør og Åsane i nord.

Det betyr at vi kunne kjørt 496 kilometer denne dagen, altså godt over den oppgitte rekkevidden, til tross for både last, en del svingete veier, regn mot slutten og lavere temperatur enn ved WLTP-målingene. Det var rett og slett en stor positiv overraskelse.

AERODYNAMISK: ID.5 har en litt mer aerodynamisk utforming enn ID.4. Det skal gi noe bedre rekkevidde, men store forskjeller er det ikke snakk om. Foto: Bjørn Eirik Loftås
AERODYNAMISK: ID.5 har en litt mer aerodynamisk utforming enn ID.4. Det skal gi noe bedre rekkevidde, men store forskjeller er det ikke snakk om. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ladetest 0-100 prosent

Vel tilbake på Østlandet foretok vi en oppdatert måling av ladehastigheten på Ionitys lynladestasjon på Dal i Eidsvoll. Volkswagens offisielle data sier 135 kW som makseffekt, men vi vet fra tidligere tester at denne kan være høyere - avhengig av hvem som har levert batteripakken i det aktuelle kjøretøyet.

Under våre målinger var vi faktisk helt oppe i 180 kW. Alle data fra ladetesten finner du i diagrammet under.

Konklusjon

Volkswagen viser nok en gang at de opererer med pålitelige rekkeviddetall. Det er spesielt imponerende at vi kom lenger enn oppgitt rekkevidde med fullastet bil. Samtidig er det viktig å poengtere at høyeste tillatte hastighet på strekningen aldri var høyere enn 90 kilometer i timen.

Videre avslørte testen stor forskjell i forbruket på første og andre halvdel av turen, noe som understreker viktigheten av å starte og avslutte rekkeviddemålingene på omtrent samme høyde over havet. I vårt tilfelle var forskjellen rundt 90 meter.

Tekniske data

. VW ID.5 GTX
Motor:2 x elektrisk
DrivhjulFirehjulsdrift
Effekt:299 hk
Dreiemoment:460 Nm
0 - 100 km/t6,3 sek
Toppfart:180 km/t
Batterikapasitet:82/77 kWh
Ladestandard:CCS (400V)
Ombordlader (AC):11 kW
Hurtiglading (DC):135 kW
Testet forbruk:1,65 kWh/mil
Oppgitt rekkevidde:473 km
Testet rekkevidde:496 km
Bagasjerom:549 / 1561 liter
Frunk:Nei
Egenvekt:2167 kg
L x B x H (mm):4599 x 1852 x 1615 mm
Akselavstand2771 mm
Bakkeklaring:170 mm
Dekkdimensjon:255/40 R21
Tilhengervekt:1200 kg
Taklast:Ikke mulig
Pris fra:498.200
Pris testbil:624.700

Vi har tidligere utført samme rekkeviddetest med Mercedes-Benz EQS. Det kan du lese mer om i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.